25/05/2023 | Leestijd 3 minuten

Woontrend #3: Gentle Paradox

In een wereld die steeds harder wordt, ontstaan woonproducten die juist steeds dromeriger en zachter worden. INretail heeft de nieuwste woontrends voor 2024 gepresenteerd. In een serie van vier artikelen zetten we per trend de kenmerken op een rij. Dit is trend 3: Gentle Paradox.

Woontrend #3: Gentle Paradox

Als de wereld om ons heen steeds harder, dan wil je een rustige plek om even weg te kunnen dromen

In tijden waarin de ene crisis na de andere volgt, en mensen onder druk staan, ervaren mensen een gevoel van machteloosheid op waardoor ze lijken te bevriezen.

We leven in tijdens van uitersten. De ene crisis volgt de andere op, en er zijn grote zorgen over welzijn. Hierdoor ontstaat een nieuwe tendens om goed voor jezelf te zorgen en duidelijk je grenzen aan te geven, quiet quitting genaamd. Tegelijkertijd zijn er ook weer kansen, bijvoorbeeld door de krapte op de arbeidsmarkt. Dit maakt het leven contrastrijk en dat is duidelijk terug te zien in de soms tegenstrijdig vormgeving van de nieuwe woontrend Gentle Paradox.

Deze trend laat zich het beste samenvatten als dromerig, zacht en hard, contrast, verrassend, oneindig, licht, utopisch en vriendelijk. Ruimten binnen zijn kalm en rustig met een subtiel contrast tussen de gebruikte vormen en materialen in het interieur. De vormen zijn meestal rond en bol en doen vermoeden dat het om zachte meubels gaat. Dat is lang niet altijd het geval. Dit verrassende contrast maakt de rustige en af en toe zelfs dromerige ruimten toch spannend. Naast elk hard of glad materiaal wordt iets zachts of iets met structuur geplaatst, alsof constant geprobeerd wordt de harde werkelijkheid te verzachten. Soms lijkt het alsof de lopen muur en de vloer in elkaar overlopen, doordat dezelfde zachte patronen worden gebruikt. Deze dessins worden net als de materialen gebruikt om de ruimte te verzachten.

Kleuren

De gebruikte kleuren zijn zacht en stralen rust en harmonie uit. Naast een aantal zachte neutralen en pasteltinten is er ook een warme cognackleur. Ook groen maakt onderdeel van het pallet, maar dan voor in bloemen en planten.

Vormen

De vormen in deze trend, zijn hoofdzakelijk rond of afgerond, vaak hebben ze een bollig karakter. Veel producten bestaan uit één compacte vorm zonder losse details, dus zonder extra poten of armleuningen. Alle onderdelen van een product lijken aan elkaar vastgegroeid of vloeien  in elkaar over.

Materialen

Harde en zachte materialen worden afgewisseld. De belangrijkste harde materialen zijn marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen. Deze worden gevarieerd met zachte materialen zoals hoogpolig tapijt voor vloer- en wandkleden en textiel in veel varianten van plissé of Ottomanribbels tot bouclé.

Dessins

De gebruikte dessins zijn divers. Van romantische bloempatronen tot hele abstracte patronen. Maar altijd zijn de kleuren zacht van toon. Er wordt gebruik gemaakt van gradiënt effecten.