Header image

Retail opleidingen, cursussen en trainingen

Werk in de winkel werkt samen met de beste opleiders in de retail die  trainingen, cursussen en e-learnings geven speciaal gericht op werken in een winkel. Er komen onderwerpen aan bod zoals vakkennis, verkoopskills, e-commerce, leidinggeven, veiligheid in de winkel en nog veel meer. We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.


  e-Academy: Gratis e-learnings over e-commerce - e-Academy

Wil je meer leren over verschillende onderwerpen binnen de e-commerce maar heb je geen tijd of zin in een lange cursus of opleiding? Dan is leren via de gratis e-learnings van e-Academy iets voor jou.  

De korte onlinecursussen duren gemiddeld 45 minuten en geven je concrete handvatten waarmee je direct aan de slag kunt in je eigen winkel. Regelmatig worden er nieuwe e-learnings toegevoegd zodat je altijd up-to-date kunt blijven. 

Hoe het werkt?   

 1. Maak een account aan: het is helemaal gratis 
 2. Volg een e-learning en verbeter je kennis 
 3. Maak de toets en scoor een voldoende 
 4. Ontvang een certificaat en zet je kennis meteen in 

Maak gratis een account aan mijn.e-academy.org of lees meer via www.e-academy.org

Is je werkgever lid van retailorganisatie INretail, dan blijf je ook in 2023 gratis toegang tot de e-Academy houden.

  Jean School House of denim - Jean School

Jean School is een opleiding waar jonge, creatieve en gedreven mensen het vakmanschap van denim design en development leren. En daarmee uitzicht hebben op een job letterlijk overal ter wereld. Tijdens de opleiding krijgt je naast vakken als textielkennis, confectietechniek en patroontechniek ook colleges van een aantal van de allerbeste professionals uit de internationale denimindustrie en werk je aan projecten met toonaangevende denimmerken en -weverijen. Je loopt stage bij internationale merken in de denimbranche.
Er zijn twee varianten van de Jean School opleiding. In de eerste plaats de reguliere driejarige fulltime opleiding. Daarnaast biedt de Jean School een Engelstalige, eenjarige opleiding voor internationale studenten en studenten met minimaal een havodiploma.
Lees hier meer over het vakbgebied en de opleding.

  Meesteropleiding coupeur - Meesteropleiding Coupeur

Meesteropleiding Coupeur Amsterdam is de enige opleiding in de Benelux en omgeving waar je het ware coupeurvakmanschap leert op een hoogwaardig niveau. Onze afgestudeerde leerlingen gaan na het volgen van de drie jaar durende voltijdopleiding aan de slag op het hoogste kwaliteitsniveau bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of vestigen zich als zelfstandig coupeur. 
Naast de voltijdstudie en de deeltijdopleiding biedt de Meesteropleiding Coupeur ook diverse modules aan.

 

  Training Gastvrij verkopen - KIEM!

In deze training leer je klanten gastvrij ontvangen en klantgericht handelen. Bewust bezig zijn met het blij maken van klanten zorgt ervoor zorgt dat je makkelijk meer verkoopt. Je leert onder andere om van elke bezoeker een blije en trouwe klant te maken. Ontdek hoe je zorgt dat iedere klant een warm welkom krijgt, leer hoe je altijd een sympathieke en goede eerste indruk maakt én hoe je snel en makkelijk in contact komt met alle soorten klanten. De training is geschikt voor iedereen die met klanten werkt; van de net begonnen collega tot de zeer ervaren medewerker. De nieuwe klant vraagt om een nieuwe, andere, leukere manier van verkopen.

De training bestaat uit 3 maanden e-learning (investering is circa 30 minuten per week) en één fysieke workshop.

Klik hier voor meer informatie over deze training

  Vakkennis woningtextiel - Gordijnadvies.nl

Gordijnadvies.nl is het expertise- en trainingscentrum voor de gordijnenbranche. Er worden cursussen en trainingen gegeven voor iedereen die werkt met woningtextiel, en dan metname voor gordijnen, binnenzonwering, stoffen, tapijt en confectiemachines. De trainingen zijn niet alleen gericht op verkopers, maar ook op stylisten, raamstoffeerders en medewerkers van een gordijnatelier. Meer informatie

Extra service is de gordijnadvieslijn. Winkelmedewerkers (en ondernemers) kunnen hier terecht met alle vragen over gordijnen, zoals stofsamenstelling of was- en strijkvoorschriften. Vragen kun je sturen naar vraag@gordijnadvies.nl.

  Word diefstal en agressie de baas - Online training - Centrum voor criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)

Weet ook wat je moet doen bij winkeldiefstal, agressie of overval. Volg de gratis online trainingen die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) hierover ontwikkelde.

De online trainingen geven jou en je personeel informatie en tips voor het juiste gedrag bij diefstal, agressie en overval. Je kunt de training volgen op een moment dat het jou uitkomt, vanachter de eigen computer. Aan het einde volgt een toets. Bij voldoende score ontvang je een persoonlijk certificaat. De trainingen zijn gratis. 

  Gratis e-learning ‘Zorgen en werken’ - CNV Mantelzorg

Zorgen, dat werkt niet lekker

Wat als iemand in je omgeving ziek wordt en hulp nodig heeft? Hoe combineer je dit dan met je werk en je eigen gezin? Hoe regel je dit, en hoe weet je waar je terecht kunt?  Steeds meer werknemers hebben naast hun werk en hun eigen gezin, nog een extra zorgtaak voor bijvoorbeeld de ouders, schoonouders, een zieke partner, ziek kind, etc. Hoe zit dat met jou? Hoe combineer je al deze taken zonder dat je overbelast raakt? En kom je nog wel aan jezelf toe?

De gratis e-learning ‘Zorgen en werken’ geeft inzicht in de tijdsbesteding van de werknemer, het risico op overbelasting, wanneer ben je mantelzorger en wanneer niet? En wat is hier in de cao Retail Non-food over afgesproken. Waar kun je wettelijk gezien gebruik van maken?

Je vindt de online cursus hier. Tijdens het registreren wordt gevraagd naar een vouchercode. Voor werknemers in de retail is deze 816738.

  Duurzaamheid in de modesector - Modint Academy

Wat is duurzaamheid en waarom is het zo belangrijk voor de mode sector om hier iets mee te doen? In deze module worden begrippen rondom duurzaamheid uitgelegd en komen de meest relevante onderwerpen en bronnen aan de orde.

Klik hier voor meer informatie over de module. 

 

  Ontdek de nieuwe wereld van winkelen - Jouw Talent in de Winkel

Bij Jouw Talent in de Winkel kun je terecht met al je vragen over jouw persoonlijke ontwikkeling, werkgeluk en financiën. Daarnaast kun je met hun online trainingen inzicht krijgen in hoe winkelen is verandert en wat dat betekent voor jouw werk.

De manier waarop we winkelen verandert namelijk snel. Als winkelmedewerker merk je dit elke dag. Klanten willen steeds meer, en jij kunt ze helpen. Bekijk de drie online leersnacks en krijg inzicht wat er verandert en hoe jij daarop het beste kunt inspelen. Zo wordt jij nóg beter in je werk en maak je klanten blijer!

Kijk hier voor meer informatie over deze trainingen

  Textielwarenkennis - 1 dag - Detex

Om aan klanten uit te leggen waarom een kledingstuk bijvoorbeeld alleen gestoomd mag worden, moet je weten wat het uiterlijk en de eigenschappen van textiel bepaalt. In de module Textielwarenkennis leer je meer over:

 • Grondstoffen: wat is een natuurlijke of kunstmatige grondstof, wat zijn de gebruikseigenschappen? En hoe kan het dat twee stoffen van dezelfde grondstof door de manier van verwerken totaal verschillende eigenschappen hebben?
 • Garens: wat zijn kettinggaren, inslaggaren, breigaren en welke vezels heb je nodig om garens te maken?
 • Constructie van stoffen: hoe maak je van een garen een stof? Denk aan manieren als weven, breien en nonwoven.
 • Veredeling: de vakterm voor bewerking van grondstoffen, stoffen of kleding om de eigenschappen te verbeteren, bijvoorbeeld door het bedrukken van kleding of een wassing bij spijkerbroeken.

Klik hier voor meer informatie. 

  Pakket Allround trainingen voor ondernemer én medewerker - online training - SkillsTown

Ben jij al AVG-proof? Weet je hoe je een functioneringsgesprek moet voeren? Heb je moeite met Engelssprekende klanten?  

Haal het beste uit jezelf en sluit voor 14,95 euro per maand een abonnement af bij SkillsTown. Je hebt dan keus uit meer dan 500 online-trainingen gericht op beter presteren in de retail. In de online leeromgeving heb je beschikking tot interactieve video’s, essentials, webinars en cursussen.  

Bekijk hier alle trainingen in dit abonnement. 

  Veilig werken in de winkel (e-learnings) - FHKN

Bijna 40% van de medewerkers die in een winkel werkt, krijgt te maken met agressieve klanten, diefstal of een overval. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig kun je je hiervoor wapenen. Door te leren hoe je om kunt gaan met agressieve klanten; hoe je agressie en diefstal voorkomt en wat je moet doen als je iemand aanhoudt of slachtoffer wordt van een overval. 

FNV en FHKN hebben hiervoor de website www.veiligwerkenindewinkel.nl gelanceerd. Hier vind je allerlei e-learnings en trainingen. 

 • Klantgerichtheid tegen criminaliteit
  Klantgerichtheid als wapen tegen criminaliteit? Jazeker! Juist door klantgericht te werken voorkom je diefstal en is de kans dat klanten verbaal agressief worden veel kleiner. Hoe je dat doet, leer je in de online training. 
 • Omgaan met verbale agressie 
  Verbale agressie als gevolg van bijvoorbeeld een klacht is erg vervelend. Verbale agressie kan bovendien snel escaleren naar gewelddadig gedrag. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan, leer je in de online training. 
 • Openen en sluiten van de winkel 
  Het openen en sluiten van de winkel zijn ‘gevaarlijke’ momenten. Het zijn vaak de momenten waarop overvallers hun slag slaan. Gelukkig kun je hier iets aan doen om dit te voorkomen. Hoe je dat doet leer je in deze online training. 
 • Veilig achter kassa en toonbank 
  Achter de kassa werken brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Je hebt te maken met geld en daardoor ook een kwetsbare positie. Hoe je die rol zo veilig mogelijk uit kunt oefenen, leer je in de online training. 
 • Verkopen van alcohol en tabak 
  Soms moet je ‘nee’ verkopen. Helaas leidt dat niet altijd tot begrip bij klanten. In deze module leer je meer over de regels en hoe je zo veilig mogelijk ‘nee’ verkoopt, mocht je dat toch moeten doen. 
 • Help, een overval 
  We hopen dat je hier nooit mee te maken krijgt. Het meemaken van een overval is een gevaarlijke en vaak traumatische gebeurtenis. Weten hoe je het beste kunt handelen tijdens een overval, kan je helpen om voorbereid te zijn, mocht het je toch overkomen. Dat leer je in deze online training. 
 • Aanhouden winkeldief 
  Het aanhouden van een winkeldief is best spannend. De klant die steelt zou agressief kunnen worden. Hoe je het beste iemand kunt aanhouden leer je in deze online training. 
  Vakopleiding Interieuradvies - HMC

Als je als (aankomend) woonadviseur, verkoper, binnenhuisadviseur of woonstylist jouw adviezen wilt ondersteunen met vakkennis en schetsen, dan is de vakopleiding Interieuradvies van het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) iets voor jou. 

Je leert de wensen van de klant in een ontwerp op maat te verwerken en maakt dit inzichtelijk door middel van een compleet interieuradvies. Je kunt eigen vakkennis en ideeën inbrengen en communiceert hierover met de klant.

De volgende elementen komen hierbij aan bod:

 • wensen klant achterhalen
 • verkoopgesprek versus adviesgesprek
 • materialen (basiskennis)
 • trends/mode, stijlen en designs
 • ontwerptechnieken (werken met een raster/uitlijnen meubelopstellingen)
 • creatieve technieken (werken met opwerktechnieken zoals markers/potloden)
 • inrichten van een ruimte
  • schetsen en vormgeving
  • styling, interieurstijlen
  • lichtplan
  • basis kleuradvies

De Vakopleiding Interieuradvies duurt 14 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdan en HMC Rotterdam.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

  1-daagse cursus Tekenen met markerstiften - NIA ACADEMIE

Als interieurprofessional weet je dat een goede visualisatie van je ontwerp essentieel is voor het overtuigen van je klant. Pimp je ontwerprekeningen, geef ze kleur en ga aan de slag met markers. Hiermee maak je het verschil.

Wat gaan we doen?
Tijdens de 1-daagse cursus krijg je een introductie van en informatie over materialen. Ook maak je een Copic swatches sample book: 2 á 4 x betonvloer | 2 á 4 x houten vloer | 2 á 4 x tapijt | 2 á 4 x tegels | 2 á 4 x planten | 2 á 4 x 0-blendertechniek | 2 á 4 x vrij naar keuze. Deze nieuwe vaardigheden ga je toepassen op een plattegrond of isometrie/axometrie en/of perspectieftekeningen (als je wilt kun je je eigen tekening meenemen).

Locatie
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Woningstoffeerder - Interieurvakman m/v

Als woningstoffeerder leg je vloeren en bekleed je trappen, je hangt gordijnen op en plaatst zonwering. Je weet alles van vloeren zoals tapijt, vinyl, pcv en laminaat. Tijdens je opleiding leer je specialistische technieken en werk je met allerlei gereedschappen en machines. Ook het opmeten van een ruimte en het bepalen van de hoeveelheid materiaal hoort bij het vak. Geen ruimte is je te gek, overal zorg je voor een perfect resultaat. 
De opleiding voor woningstoffeerder BBL Niveau 2 duurt twee jaar. De opleiding allround woningstoffeerder BBL Niveau 3 duurt drie jaar.Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Powertraining Klanten winnen - KIEM!

Meer omzet? Verzilver dan álle verkoopkansen. Benieuwd hoe je makkelijk meer klanten kunt winnen? Na deze powertraining verslaan jullie de concurrentie door de klantvraag niet 'gewoon' goed te beantwoorden, maar deze te overtreffen. Het resultaat? Meer omzet en meer fans! Klanten winnen was nog nooit zo leuk én succesvol! De training is geschikt voor iedereen die op dagelijkse basis (commercieel) gast- of klantcontact heeft. Zij hebben dagelijks de kans om het verschil te maken, met als logisch gevolg hogere conversie, hogere bestedingen, meer fans en meer werkplezier!

De powertraining duurt 4 weken. Het is een combinatie van online leren, oefenen in de praktijk én een fysieke workshop van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over deze powertraining. 

  360 graden video's - Centrum voor criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)

Het CCV heeft ook bewustwordingsvideo’s ontwikkeld met behulp van 360 gradentechniek. Op deze manier waan je je in levensechte situaties. De video’s zijn gemaakt voor onder andere winkel- en horecapersoneel en gericht op preventie van overvallen en winkeldiefstallen. 

Voor winkeliers en horeca zijn de volgende video's beschikbaar: 

Alle 360-gradenvideo’s van het CCV vind je in de 360° CCV-app, die te downloaden is in de Apple App Store en Google Play store.

  PVC-stroken-vloeren leggen - Deltion college

In deze training leer je als interieurvakman/vrouw hoe je vakkundig een PVC-vloer legt en deze moet onderhouden.
Tijdens deze training komen de volgende onderdelen aan bod:
• Lezen van opdrachten en werktekeningen
• Egaliseren van de vloer
• Vormen van beelden/patronen van de te leggen vloer
• Gebruik van materiaal, gereedschappen en apparatuur
• Advies omtrent onderhoud van de vloer.

De training is in 5 dagdelen.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding. 

  Gratis video's: Stylingtips voor alle types en stijlen - Nelleke Mulder Imago Training

Zo veel klanten, zo veel verschillende lichaamstypes en stijlen. Er zijn heel veel handige 'trucjes' om iemand er optimaal uit te laten zien. Hoe verdoezel je platte billen of een buikje? Imagostyliste  Nelleke Mulder weet raad! Ze heeft maar liefst ácht nieuwe video's met stylingtips speciaal voor medewerkers in de retail mode die je gratis kunt bekijken op het Youtube-kanaal van Werk in de Winkel.

Bekijk hier de playlist met de video's.

  Ontdek de nieuwe wereld van winkelen - Jouw Talent in de Winkel

Bij Jouw Talent in de Winkel kun je terecht met al je vragen over jouw persoonlijke ontwikkeling, werkgeluk en financiën. Daarnaast kun je met hun online trainingen inzicht krijgen in hoe winkelen is verandert en wat dat betekent voor jouw werk.

De manier waarop we winkelen verandert namelijk snel. Als winkelmedewerker merk je dit elke dag. Klanten willen steeds meer, en jij kunt ze helpen. Bekijk de drie online leersnacks en krijg inzicht wat er verandert en hoe jij daarop het beste kunt inspelen. Zo wordt jij nóg beter in je werk en maak je klanten blijer!

Kijk hier voor meer informatie over deze trainingen

  Jeans-adviseur - Detex

Tijdens de training Jeansverkoper leer je alles over de eigenschappen van jeans en hoe je dit kunt vertalen naar voordelen voor de klant. Deze training wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze training. 

  Pakket Klant & verkoop trainingen - online training - SkillsTown

Wil jij je verkooptechniek verbeteren? Wil je eens kijken hoe je extra artikelen kan verkopen tijdens een verkoopgesprek? Of wil je weten welke kledingkeuze past bij jou als verkoper?

In dit abonnement vind je meer dan 30 trainingen die hiermee gaan helpen. Handig voor als je het beste uit jezelf wilt halen. En je zit nergens aan vast, want het abonnement is maandelijks opzegbaar. Voor slechts € 14,95 per maand haal jij het beste uit jezelf en je klant. 

Bekijk hier alle trainingen in dit abonnement. 

  Gratis video's: Gastvrijheid - Gastvrijheid in bedrijf

Met gastvrijheid kun je je in de winkel het verschil maken. Het team van Gastvrijheid in Bedrijf geeft je op Werk in de Winkel inspiratie, tips en tools over gastvrijheid, hospitality en (klant)beleving. Bekijk hier de  slimme tips van Laura de La Mar.

  Vakopleiding interieurontwerpen (vervolg van interieuradviseur) - HMC

De Vakopleiding Interieurontwerpen van het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) is speciaal voor ervaren woonadviseurs, verkopers, (aankomend) binnenhuisadviseurs en woonstylisten met goede kennis van materialen. 

Deze opleiding is een vervolg op de opleiding interieuradviseur. Je leert bijvoorbeeld om een ontwerp en inrichtingsadvies te maken en een offerte op te stellen voor de uitvoering van het gemaakte plan. Verder krijg je informatie over trends, producten, kleuren, alles wat bij interieurontwerpen komt kijken. Als zowel de vakopleiding interieuradvies als de vakopleiding interieurontwerpen succesvol zijn afgerond, ontvang je een branche-erkend diploma.

De Vakopleiding Interieurontwerpen duurt 27 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdan en HMC Rotterdam. 

Meer weten over de Vakopleiding Interieurontwerpen? Klik hier voor meer informatie. 

  Vakopleiding Vastgoedstyling - NIA ACADEMIE

Een huis kopen is een spannende aangelegenheid voor verkoper en koper. De één doet afstand van een plek waar hij aan gehecht was, de ander zoekt dé plek waar hij een thuis kan creëren. Het is net een date, waarbij de eerste indruk de doorslag geeft! Als vastgoedstylist speel je hierin een grote rol; je presenteert een huis zó dat iedereen die komt kijken zich meteen thuis voelt.

Wil jij vastgoedstylist worden?
Volg dan de 3-daagse vakopleiding Vastgoedstyling. Je leert ruimtes zo optimaal mogelijk in te richten, sterke punten benadrukken en zwakke punten te camoufleren. Dit doe je aan de hand van een checklist. Ook leer je werken met de kartonnen meubels van Cubiqz.

Locatie
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus! 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Projectstoffeerder - Interieurvakman m/v

Een projectstoffeerder pakt grote - en kleinere-  projecten aan zoals kantoren en bedrijven. Je legt hier de vloeren, zorgt voor trapbekleding en plaatst raambekleding en zonwering. Net als een woningstoffeerder leer je voor dit vak alles over vloeren zoals tapijt, vinyl, pcv en laminaat. Je gebruikt verschillende specialistische technieken en allerlei soorten gereedschappen en machines. Bij het vak hoort ook het opmeten van een ruimte en het bepalen van de hoeveelheid materiaal die je nodig hebt. Een precisiewerkje waar jij je hand niet voor omdraait.
De opleiding voor projectstoffeerder BBL Niveau 2 duurt twee jaar. De opleiding voor allround projectstoffeerder BBL Niveau 3 duurt drie jaar.
Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Powertraining Klantgericht verkopen - KIEM!

Nog meer klanten blij maken, makkelijk meer verkopen én meer werkplezier? Het kan echt. Benieuwd hoe? Tijdens de training laten we zien waarom het van groot belang is om te stoppen met verkopen, wat het verschil is tussen klantvriendelijk en klantgericht zijn, wat de klant van de toekomst wil én hoe je deze succesvol benadert. Klanten blij maken was nog nooit zo leuk én succesvol! De training is geschikt voor iedereen die op dagelijkse basis (commercieel) gast- of klantcontact heeft. Zij hebben dagelijks de kans om het verschil te maken, met als logisch gevolg hogere conversie, hogere bestedingen, meer fans en meer werkplezier!

De powertraining duurt 4 weken, het is een combinatie van online leren, oefenen in de praktijk én een fysieke workshop van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over deze training.

  Laat je niet overvallen - e-learning - Centrum voor criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)

In deze korte online training leer je aan de hand van filmpjes en fotosituaties hoe je het risico op een overval zoveel mogelijk kunt verkleinen. En hoe je het beste kunt reageren tijdens en na een overval. Kies een reactie en zie direct hoe dat uitpakt. Test tot slot je kennis en ontvang een persoonlijk certificaat. 

De training bestaat uit vijf korte modules en een toets.

Deze online training gaat over het voorkomen van en omgaan met agressie en winkeldiefstal. Je leert hoe je klanten in verschillende situaties het beste kunt aanspreken om agressie en winkeldiefstal te voorkomen en wat je kunt doen als het toch gebeurt. De training duurt ongeveer 45 minuten. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Klantbenadering
 • Ongewenst gedrag
 • Winkeldiefstal
 • Klachtafhandeling
 • Omgaan met agressie

Volg de e-learning 'Voorkomen van en omgaan met agressie en winkeldiefstal'

  Meubelstofferen Basis - Deltion college

Wil jij je eigen stoel kunnen stofferen? Tijdens deze training ga je aan de slag met je eigen eetkamer-/keukenstoel of een variant met een basiszitting. Deze ga je helemaal zelf stofferen met de technieken die je geleerd hebt.
Daarbij komen de volgende onderdelen aan bod:
• Singelen
• Veren zetten
• Opbouw zitting algemeen
• Opbouw zitting met capitoneer afwerking (moderne manier)
• Tussentijds verkenning van materialen en er mee werken
• Verkenning van gereedschap en ermee werken. 

De training is in 10 dagdelen.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.

  Training Personal shopper - Nelleke Mulder Imago Training

Een klant maximale aandacht geven, wat wil je nog meer? In deze training leer je de verschillende figuren van zowel dames of heren te herkennen. Na afloopt kun je ze hier perfect over adviseren, zowel over kleur, materiaal model en nog zoveel meer. Jij bent de expert in de ogen van de klant en dat resulteert in meer verkoop per klant.

Duur : 5 dagen met maximaal 5 personen

Voor wie: medewerkers die al wat langer in de mode werken.

Kijk hier voor meer informatie over de traning.

  Veilig werken in de winkel (2) - FHKN

Bijna 40% van de medewerkers die in een winkel werkt, krijgt te maken met agressieve klanten, diefstal of een overval. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig kun je je hiervoor wapenen. Door te leren hoe je om kunt gaan met agressieve klanten; hoe je agressie en diefstal voorkomt en wat je moet doen als je iemand aanhoudt of slachtoffer wordt van een overval. 

FNV en FHKN hebben hiervoor de website www.veiligwerkenindewinkel.nl gelanceerd. Hier vind je allerlei e-learnings en trainingen. 

 • Klantgerichtheid tegen criminaliteit
  Klantgerichtheid als wapen tegen criminaliteit? Jazeker! Juist door klantgericht te werken voorkom je diefstal en is de kans dat klanten verbaal agressief worden veel kleiner. Hoe je dat doet, leer je in de online training. 
 • Omgaan met verbale agressie 
  Verbale agressie als gevolg van bijvoorbeeld een klacht is erg vervelend. Verbale agressie kan bovendien snel escaleren naar gewelddadig gedrag. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan, leer je in de online training. 
 • Openen en sluiten van de winkel 
  Het openen en sluiten van de winkel zijn ‘gevaarlijke’ momenten. Het zijn vaak de momenten waarop overvallers hun slag slaan. Gelukkig kun je hier iets aan doen om dit te voorkomen. Hoe je dat doet leer je in deze online training. 
 • Veilig achter kassa en toonbank 
  Achter de kassa werken brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Je hebt te maken met geld en daardoor ook een kwetsbare positie. Hoe je die rol zo veilig mogelijk uit kunt oefenen, leer je in de online training. 
 • Verkopen van alcohol en tabak 
  Soms moet je ‘nee’ verkopen. Helaas leidt dat niet altijd tot begrip bij klanten. In deze module leer je meer over de regels en hoe je zo veilig mogelijk ‘nee’ verkoopt, mocht je dat toch moeten doen. 
 • Help, een overval 
  We hopen dat je hier nooit mee te maken krijgt. Het meemaken van een overval is een gevaarlijke en vaak traumatische gebeurtenis. Weten hoe je het beste kunt handelen tijdens een overval, kan je helpen om voorbereid te zijn, mocht het je toch overkomen. Dat leer je in deze online training. 
 • Aanhouden winkeldief 
  Het aanhouden van een winkeldief is best spannend. De klant die steelt zou agressief kunnen worden. Hoe je het beste iemand kunt aanhouden leer je in deze online training. 
  Opleiding Manager - Detex

De opleiding Manager is bedoeld voor iedereen met een (toekomstige) leidinggevende functie in de mode-, schoenen en sportbranche, denk daarbij aan assistent-shopmanagers, shopmanagers of afdelingsmanagers. Voor dit opleidingstraject gelden geen eisen ten aanzien van vooropleiding.

Klik hier voor meer informatie. 

  Google SketchUp - HMC

Wil je op professionele wijze een 3D-ontwerp van een meubelstuk of ruimte maken? Zoals ze dat ook in woonprogramma’s doen zoals vtwonen? Bij de HMC-cursus Google SketchUp leer je digitaal tekenen met het programma Google SketchUp. Na afloop heb je een goed inzicht in het programma en de mogelijkheden ervan.

Tijdens de cursus wordt de basis van het SketchUp tekenen gelegd, ook krijg je ondersteunend lesmateriaal mee naar huis. Er zal namelijk thuis veel geoefend moeten worden om het programma onder de knie te krijgen. SketchUp is ook een handig programma om bestaande 2D tekeningen om te zetten naar een 3D model als voorbereiding op een uit te werken meubel. De platte 2D tekeningen zijn soms voor beginnende meubelmakers lastig om te lezen. Het 3D model geeft een goed inzicht in het meubel.

De cursus is met name interessant voor deelnemers die nog onervaren zijn met SketchUp. Ook voor deelnemers die al enige ervaring hebben met het programma maar die tegen terugkerende belemmeringen aanlopen.

De cursus Google SketchUp duurt 4 avonden en wordt aangeboden door het HMC Amsterdam en het HMC Rotterdam. 

Meer weten over de cursus? Klik hier voor meer informatie.

  Leer in 3 dagen digitaal tekenen met SketchUp - NIA ACADEMIE

SketchUp is het tekenprogramma voor interieurprofessionals. Wil jij jouw stylingadviezen aanvullen met een 3D-presentatie? Dan is de starterscursus SketchUp iets voor jou! Je leert de basis zodat je daarna zelf heel gemakkelijk een 3D-tekening kan maken. Tijdens deze starterscursus kun je gebruik maken van het gratis programma SketchUp Make.

Wat ga je doen?
In de cursus leer je alle basistools waarmee je digitale presentatietekeningen maakt.

Instellingen • Navigeren • Vierkant • Cirkel  Hoeken afronden • Lijnen opdelen • Selectievak maken • Push/pull • Hulp- en maatlijnen • Kleuren • Texturen • Objecten draaien en kopiëren • Groepen en componenten • Schalen • Spiegelen • Afbeeldingen invoegen • Doorsnede • Stijlen • Lagen • Afbeeldingen exporteren, printen, etc.

Locatie
Deze cursus wordt ongeveer maandelijks ingepland in Amsterdam en Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Allround parketteur - Interieurvakman m/v

Je legt prachtige parketvloeren variërend van stoere brede delen tot een verfijnd visgraadmotief, en repareert of renoveert bestaande parketvloeren, zodat ze weer als nieuw zijn. Je bent expert als het gaat om de afwerking met olie, wax of lak. Als allround parketlegger stuur je daarnaast ook collega’s aan. Met jouw vakwerk maak je de mooiste vloeren!
De opleiding tot allround parketteur BBL Niveau 3 duurt driejaar. Je kunt de opleiding volgen bij het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. 
Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Powertrainingen Durven & doen - KIEM!

Het verschil maken voor klanten moet je wel durven en vooral dóen. Hier heeft de mindset een grote invloed op. In deze powertraining prikkelen we om altijd door de ogen van gast te kijken. De deelnemers onderzoeken of ze een fixth of growth mindset hebben én we dagen uit om een heel klein beetje uit de comfortzone te stappen. Het resultaat? Je team krijgt een echt klantgerichte mindset. De training is geschikt voor iedereen die op dagelijkse basis (commercieel) gast- of klantcontact heeft. Zij hebben dagelijks de kans om het verschil te maken, met als logisch gevolg hogere conversie, hogere bestedingen, meer fans en meer werkplezier!

De powertraining duurt 4 weken, het is een combinatie van online leren, oefenen in de praktijk én een fysieke workshop van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over deze training.

  Coachende Vaardigheden - Deltion college

Wil jij leren hoe je mensen kunt coachen op een manier die bij ze past? Dan is de cursus Coachende Vaardigheden een slimme keuze! Oók als je niet per se als coach werkt. Wat je tijdens deze cursus leert, komt in veel werksituaties van pas - ook handig in het dagelijks leven. Je leert algemene coachingsvaardigheden, zoals effectief vragen stellen en luisteren naar de behoeften van je gesprekspartners. 
Met deze cursus leer je onder andere over:
• Coaching: beeldvorming en basisprincipes
• Modellen, praktische technieken en tools
• Coaching en lesgeven: kansen en dilemma's.
Daarnaast is er:
• Veel ruimte voor oefening en feedback
• Veel ruimte voor het inbrengen van echte casussen.

Deze cursus duurt 3 dagdelen.

Kijk hier voor meer informatie

  Training Personal Stylist - Nelleke Mulder Imago Training

Je werkt nog niet zo lang in de mode, en kunt erg goed met klanten omgaan. Je hebt duidelijk gevoel voor mode, maar toch twijfel je wel eesn. Waarom staat dat jurkje bij die ene collega of klant heel leuk en als jij hem aantrekt echt een stuk minder? 
Door meer te leren over figuurtypes, stijltypes, maar ook door veel te weten te komen over materialen en stofkeuze schiet je kennis omhoog en wordt adviseren nog leuker!  Je gaat na de training veel zelfverzekerder adviseren, wat absoluut tot meer verkoop leidt.

Duur : 3 dagen voor maximaal 5 medewerkers
Voor wie: alle medewerkers in de retail

Lees hier meer over de training

  Module De Nieuwe Verkoper - Detex

Verkopen is een vak. Een gemotiveerde verkoper straalt plezier en professionaliteit uit. Om een goede verkoper te zijn, heb je de juiste mentaliteit, gedegen vakkennis en geschikte verkoopvaardigheden nodig. In de module De Nieuwe Verkoper staan de verschillende karaktereigenschappen van de verkoper centraal – denk aan eerlijkheid, flexibiliteit, enthousiasme en relativeringsvermogen – en de manier om daarmee om te gaan. Maar er is ook aandacht voor de verschillende fasen van het commerciële verkoopproces en de mate waarin de verkoper invloed kan uitoefenen op elke fase. De klant verwacht een optimale service, beleving, kennis van zaken, betrokkenheid en interactie, zowel online als offline. Het is belangrijk dat je als ‘de nieuwe verkoper’ inzicht hebt in het gedrag van deze klanten en daar op de juiste manier op kunt inspelen.


Klik hier voor meer informatie over deze module.

  Start je eigen onderneming - NIA ACADEMIE

BNS-Crisp en NIA ACADEMIE ontwikkelden samen een cursus die je op weg helpt in het ondernemerschap: Start je eigen Onderneming! In zes ochtenden maak je een visueel plan voor je concept en je brand en bespreken en trainen we allerlei (ondernemers)vaardigheden.

Wat ga je doen?
In de cursus ga je aan de slag met je ondernemersvaardigheden, het concept van je onderneming en de daarbij horende visual branding en look and feel. We bespreken de voor- en nadelen van een zzp en hoe je je plannen concreet en financieel kunt maken. En hoe ziet jouw plan voor on- en offline acquisitie eruit? Aan het eind van de cursus presenteer jij het startmoment van je onderneming!

Locatie
Deze cursus vindt plaats in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Keukenmonteur - Interieurvakman m/v

Als keukenmonteur plaats je nieuwe keukens die op maat worden gemaakt. Je monteert kastjes, keukenbladen, installeert apparatuur en legt klanten uit hoe deze werkt. Je werkt met verschillende machines, gereedschappen en materialen. En als jij klaar bent, dan zijn jouw klanten blij!
De opleiding voor keukenmonteur BBL niveau 2 duurt twee jaar, of 3 jaar als je kiest voor niveau 3 om allround keukenmonteur te worden. Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! Je kunt de opleiding volgen bij het Hoornbeeck College in Amersfoort, bij het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam en bij het ROC in Tilburg.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Training Omgaan met agressie - KIEM!

Om ervoor te zorgen dat klanten zich in jouw winkel thuis voelen, is het van belang dat jij als medewerker kunt zorgen voor een plezierige en veilige sfeer in de winkel. Boze of zelfs agressieve klanten zijn helaas niet altijd te voorkomen, maar het is wel van belang de boosheid of agressie zo snel mogelijk ongedaan te maken zodat andere klanten hier geen last van hebben en de situatie niet uit de hand loopt. Tijdens deze praktische training leer je hoe je agressief gedrag kunt voorkomen en hoe je het best kunt handelen om escalatie van de situatie te voorkomen. Zo draag je bij aan optimaal werkplezier voor jezelf en winkelplezier voor je klanten. De training is geschikt voor iedereen die op de winkelvloer staat.

De training bestaat uit twee fysieke trainingen van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over deze training.

  Vectorworks - HMC

Vectorworks op het Hout- en Meubilleringscollege is één van de belangrijkste en gebruiksvriendelijke CAD-programma’s binnen de interieuradvies en ontwerppraktijk. Behalve verschillende 2D tekengereedschappen, leert Vectorworks jou om te tekenen met elementen uit de échte wereld. Zo kun je bijvoorbeeld lijnen, bogen en cirkels gaan schetsen en deze vervolgens aanvullen met muren en ramen, meubelen en trappen, planten en lichtpunten. De objecten zijn eenvoudig te bewerken en bevatten automatisch 2D- en 3D-aanzichten. Het is mogelijk 3D-modellen van 2D-tekeningen te maken en vice versa.

Tijdens deze cursus ga je 2D en 3D gereedschappen gecombineerd gebruiken onder het mom van ontwerpen, tekenen & presenteren.

De cursus Vectorworks duurt 7 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdam en Rotterdam. 

Wil je meer weten over het programma Vectorworks? Klik dan hier voor informatie.

  Non-verbale Communicatie - Deltion college

Lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, gebaren. Met je non-verbale gedrag geef je meer signalen af dan je denkt. Wat zeggen non-verbale signalen en hoe worden deze door de ander ontvangen? Je bewust worden van deze signalen en zicht hebben op de gevolgen ervan, draagt bij aan een effectiever handelingsgedrag, zowel tijdens je werk als in je privéleven. Ook leer je signalen herkennen en interpreteren bij anderen. Wil jij je bewust worden van deze signalen? En leren hoe je dit gedrag effectiever kunt maken én inzetten, zowel zakelijk als privé? Volg dan de cursus Non-verbale Communicatie! 

Deze cursus duurt 1 avond.

Kijk hier voor meer informatie

  Kassatraining - Nelleke Mulder Imago Training

Vaak wordt gezegd dat in een winkel de verkoop het belangrijkste is. Mensen beoordelen een winkel op drie punten,waarbij de kassa de laatste maar ook een van de belangrijkste aspecten van de winkelervaring is. 
In deze training behandelen we de laatste indruk die een klant heeft. Hoe blijf jij ook klantvriendelijk als er een lang rij voor je kassa staat? Of als een klant veel vragen en je eigenlijk snel door moet met afrekenen? En hoe voorkom je dat je bij de kassa altijd de standaard zinnen zegt? In deze training geven we je handig tips en sta je daarna nog zelfverzekerder en vol vertrouwen achter de kassa.

Duur: 2 keer een halve dag
Voor wie: voor alle kassamedewerkers , maximaal 5 personen

Bekijk hier alle informatie over de training

  Opleiding mode-adviseur - Detex

Met de opleiding Mode Adviseur leg je een stevige basis om klanten optimaal te kunnen adviseren. De opleiding is geschikt voor iedereen die in de mode retail werkt en succesvoller wil worden in het verkoopvak. Er komen 5 belangrijke onderdelen aan bod die je kennis vergroten:

 • Visual Merchandising
 • Textielwarenkennis
 • Assortimentskennis
 • Imago Styling
 • De Nieuwe Verkoper

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

  e-Academy: Gratis e-learnings over e-commerce - e-Academy

Wil je meer leren over verschillende onderwerpen binnen de e-commerce maar heb je geen tijd of zin in een lange cursus of opleiding? Dan is leren via de gratis e-learnings van e-Academy iets voor jou.  

De korte onlinecursussen duren gemiddeld 45 minuten en geven je concrete handvatten waarmee je direct aan de slag kunt in je eigen winkel. Regelmatig worden er nieuwe e-learnings toegevoegd zodat je altijd up-to-date kunt blijven. 

Hoe het werkt?   

 1. Maak een account aan: het is helemaal gratis 
 2. Volg een e-learning en verbeter je kennis 
 3. Maak de toets en scoor een voldoende 
 4. Ontvang een certificaat en zet je kennis meteen in 

Maak gratis een account aan mijn.e-academy.org of lees meer via www.e-academy.org

Is je werkgever lid van retailorganisatie INretail, dan blijf je ook in 2023 gratis toegang tot de e-Academy houden.

  Gratis video: 4 tips voor imagostyling - Nelleke Mulder Imago Training

Het beste advies is vertellen wat je weet!
Als verkoopmedewerker kan jij met jouw deskundige advies voor klanten écht het verschil maken. De klanten die jij helpt, krijgen oprechte en persoonlijke aandacht, iets wat ze online niet snel zo zullen ervaren. Maar die belangrijke troef wordt lang niet altijd optimaal gebruikt, ziet Nelleke Mulder.

 • Tip #1: Positie t.o.v. de klant bij kledingadvies
 • Tip #2: Schoenadvies
 • Tip #3: Contrasten
 • Tip #4: Welk advies past bij welk figuur?

Bekijk hier de vier tips van Nelleke Mulder.

  1-daagse cursus Perspectief Tekenen - NIA ACADEMIE

Heb je als interieurstylist of interieuradviseur weinig tot geen tekenervaring, maar wil je wel met een snelle schets je ideeën kunnen visualiseren? Dat gaat veel makkelijker als je de regels van het perspectief tekenen kent. Zo kan een klant meteen zien hoe jouw stylingplan gaat werken in de ruimte. 

Wat ga je doen? 
In deze cursus word je vertrouwd gemaakt met verschillende soorten perspectief en verdwijnpunten. Je leert precies dát perspectief uit te zoeken dat het best bij jouw stijl of idee past. In het kort: je leert werken met het kikvorsperspectief, vogelvluchtperspectief, 1-puntsperspectief, markers, kleur en schaduw.  

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Meubelstoffeerder - Interieurvakman m/v

Als meubelstoffeerder ben je een echte mooimaker! Je bekleedt meubels met stoffen. Dat kunnen nieuwe stoelen, fauteuils en banken zijn, maar ook meubels die een opknapbeurt nodig hebben. Je leert werken met hand- en naaimachines en handgereedschap en krijgt les in nieuwe maar ook de echte oude stoffeertechnieken. Zo weet je meubels tot echte blikvangers te maken!
De opleiding voor meubelstoffeerder BBL Niveau 2 duurt 2 jaar. De opleiding voor allround meubelstoffeerder BBL Niveau 3 duurt 3 jaar. Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk op de site van de interieurvakman m/v waar je de pleidingen kunt volgen. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

 

  Training Bodem- en Gewasbescherming - KIEM!

Om klanten te adviseren is het belangrijk om kennis te hebben van de uitgangspunten voor goede groei van planten en een gezonde bodem. Zonder een gezonde bodem maken planten een valse start die vaak niet meer in te halen is. Wanneer je jouw klant op weg helpt met een gezonde bodem dan heeft dit een tevreden klant als resultaat én zullen er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De training is opgebouwd rondom de vragen waar klanten mee komen op de meststoffen- & bestrijdingsafdeling, en bij het kopen van planten. Zo kun jij jouw klanten optimaal adviseren en helpen. De training is perfect voor de beginnende of halfgevorderde verkoopmedewerkers.

De training bestaat uit twee fysieke trainingen van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over deze training. 

  Cursussen op het gebied van woningstofferen - HMC

Woningstofferen, daar moet je technisch, creatief én vakkundig voor zijn. Dat leer je allemaal op het het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Op deze opleider vind je trainingen en cursussen  om- bij- of her- te scholen. Of je nu net afgestudeerd bent en een verbreding van je kennis zoekt of al jaren ervaring hebt in het vak en graag met nieuwe technieken wilt leren werken. 

Deze cursussen kun je aan het HMC volgen op het gebied van woningstofferen: 

 • Cursus egaliseren
 • Cursus linoleum verwerken
 • Cursus PVC stroken verwerken
 • Cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken
 • Cursus elastische vloerbedekking op trappen verwerken
 • Cursus traplopers plaatsen
 • Cursus elastische vloerbedekking vinyl
 • Cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking
 • Cursus zachte vloerbedekking verwerken
 • Cursus werken met prefab vloeren met click systemen

Deze cursussen worden gegeven aan het HMC Rotterdam, met afwisselende tijdsduur. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer weten over deze cursussen met betrekking tot woningstofferen? Klik hier voor meer informatie. 

  Gastvrij werken voor het mkb - Deltion college

Met deze training leer je hoe je invloed hebt op een gastvrije beleving en hoe jij deze kunt meten. Een positieve ervaring zorgt voor trouwe klanten en gasten. En voor mond-op-mond reclame met resultaat! Jij leert vorm en inhoud te geven aan een buitengewone gastvrijheidsbeleving en zo voordeel te behalen voor jou en jouw klanten! Je leert hoe je invloed hebt op een gastvrije beleving en hoe jij deze kunt meten. 
Tijdens deze cursus leer je o.a:
• Welke elementen een belangrijk onderdeel zijn van gastvrijheidsbeleving
• De doelgroep en de customer journey in kaart te brengen
• Wat de sterke punten en de verbeterpunten zijn binnen de organisatie waar gastvrijheidsbeleving centraal staat
• Wat gastvrijheidsbeleving is en hoe je dit kunt meten
• Hoe je omgaat met klachten
• Omgaan met vragen en wensen van de klant
• Het belang van interne communicatie
• Over je eigen communicatiestijl.

Kijk hier voor meer informatie

  Module Imago Styling - Detex

Wat is mode nu eigenlijk? Wanneer is iets mode en hoe ontstaat een trend? Als adviseur in de mode is het handig als je iets weet over de geschiedenis van mode en verschillende stijlen. Verder behandelt de module Imago Styling de onderwerpen kleur, decoratie, materiaal, pasvormen, silhouetbelijning, styling, postuur, persoonlijkheid en kleurtypes. Met deze kennis kun je de klant voorzien van een professioneel advies op maat.

Deze module wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze module.

  6-daagse vakopleiding Interieur & Vastgoedfotografie - NIA ACADEMIE

Werk je als vastgoedstylist? Dan is deze cursus interessant voor je. Je leert hoe je jouw eigen interieurprojecten zo goed mogelijk kan fotograferen. Jouw online portfolio, of de tijdlijn op je social media geef je hiermee een boost.  

Wist je trouwens dat de eerste zes foto’s op Funda doorslaggevend zijn voor geïnteresseerde kopers om een huis wel of niet te gaan bezichtigen? Leer van een vastgoedstylist/-fotograaf hoe je de koopwoning op z’n best weergeeft. Deze cursus is zeer geschikt voor makelaars en vastgoedstylisten die hun diensten uit willen breiden met vastgoedfotografie.  

Wat ga je doen? 
In deze basiscursus leer je cameratechniek, zodat je meer uit je foto’s haalt dan met de automatische instellingen. Daarnaast leer je hoe je goede interieur- en vastgoedfoto’s maakt. Omdat nabewerking ook tot de skills van een goede interieur- en vastgoedfotograaf behoort, leer je werken met Adobe Lightroom, de digitale doka voor professionele fotografen. 

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Zilversmid - Vakschool Schoonhoven

Een zilversmid ontwerpt, maakt en repareert grote gebruiksvoorwerpen zoals schalen, bekers, kandelaars en bestek. Steeds vaker maakt een zilversmid ook objecten die een sieraad zijn voor het interieur. Je werkt met speciale gereedschappen en hanteert specialistische technieken. De technieken die een zilversmid toepast zijn wezenlijk anders dan die van een goudsmid.
Lees hier meer over het vakgebied van zilversmid en bekijk hier de verschillende opleidingen, zoals handgraveren, zettechnieken en sieraden ontwerpen.

  Training Styling en presenteren - KIEM!

Hoe presenteer je producten zo mooi en slim mogelijk? Tijdens deze interactieve training is er veel aandacht voor trends en natuurlijk de groentrends van dit jaar, sfeer en productpresentaties. Door te experimenteren leer je hoe je op jouw afdeling kunt aankleden op basis van verschillende trends en thema's. Zo komen de producten en presentaties optimaal tot hun recht. Tijdens deze training wordt gewerkt vanuit verschillende presentaties waarna we aan de slag gaan met het maken van presentaties en het indelen van de schappen. De training is bedoeld voor medewerkers die naast advies en klantcontact, ook betrokken zijn bij de styling van de winkel.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de training Styling en presenteren. 

  Cursus Linoleum Verwerken - HMC

Hoe leg je een linoleumvloer? En kun je een linoleumvloer eigenlijk wel zomaar plaatsen? Of heb je daar een speciale ondervloer voor nodig? Dat leer je allemaal in de cursus Linoleum Verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) Rotterdam. 

Wat zijn nou typische eigenschappen van linoleum en op welke manier wordt het samengesteld? Dit komt aan bod bij de cursus. Daarnaast krijg je een antwoord op vragen als: “Waar moet ik op letten?” en “Welke gereedschappen zijn er speciaal voor deze productgroep?” Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van banen linoleum, het handmatig maken van inserts en het werken met een mal voor kleine en moeilijke ruimten. Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je een HMC-certificaat. 

Deze cursus is bedoeld voor de beginnende en gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de cursus Linoleum Verwerken. 

  Online marketing en toepassen van e-commerce - Deltion college

Wil jij meer weten van online marketing en e-commerce? En de kansen die het jou, je loopbaan en je bedrijf biedt? Meld je aan voor de cursus Online marketing en toepassen van e-commerce. In 5 dagdelen leer je de basis van dit actuele vakgebied.Je leert alles op het gebied van online marketing en e-commerce en hetgeen wat daarbij komt kijken, zoals de strategie, marketingmix en het opzetten van een webwinkel. In deze beroepsmodule wordt specialistische kennis aangeboden over: 
• Realistische kansen zien om een organisatiebehoefte in online marketinginstrumenten te vertalen 
• Op deskundige wijze bepalen welke online marketinginstrumenten bijdragen aan de organisatiedoelen
• Keuze en inrichten van een webshop 
• Laten aansluiten van de webshop op doelgroep(en) en de bedrijfsformule.

Kijk hier voor meer informatie

  Gratis video's: Styling en advies - Nelleke Mulder Imago Training

Nelleke Mulder, imagostylist, geeft  17(!) korte, super inspirerende video’s waarin ze haar gouden tips deelt. Aan bod komen o.a. ‘de eerste indruk’, ‘kleuradvies’ ‘kledingadvies’ en meer. Naast tips over mode geeft zeook tips over schoenen en sieraden.

Bekijk ze op het Youtubekanaal van Werk in de Winkel.

 

  Opleiding schoenadviseur - Detex

Met de opleiding Schoen Adviseur leg je een stevige basis binnen de schoenenbranche, om zo klanten optimaal te kunnen adviseren. De opleiding is geschikt voor iedereen die in de schoenen-retail werkt en succesvoller wil worden in het verkoopvak. Er komen 6 belangrijke onderdelen aan bod die je kennis vergroten:

 • Trends
 • Materialen
 • Fabricage
 • Pasvorm
 • Dames-, heren- en kinderschoenen
 • De Nieuwe Verkoper

Daarnaast is er aandacht voor veranderingen in de retailbranche.

Klik hier voor meer informatie. 

  Vakopleiding Interieurontwerpen (fase 1) - NIA ACADEMIE

Interieurstyling is een vak. Als interieurstylist weet jij als geen ander de persoonlijkheid van een opdrachtgever te vertalen naar een ruimte. Een ruimte met smoel, gevoel, sfeer en stijl. Trends pas je toe in je concept, op zo’n manier dat het past bij jouw opdrachtgever. Wil je je ontwikkelen in de interieurstyling? Dan is deze vakopleiding (hij bestaat uit 3 fases) echt iets voor jou. 

Wat gaan we doen? 
Je wordt opgeleid tot specialist in stijl, kleur, trends en visuele communicatie door middel van vier modules:  

 • Stijlperiodes & Architectuur: Wat is kenmerkend voor de verschillende stijlperiodes? Van Oude Grieken tot en met het Postmodernisme.  
 • Professioneel Kleurplan: Je leert werken met het NCS-systeem en maakt een professioneel kleuradvies. 
 • Trendwatching: Je leert de tools om zelf trends te signaleren en te onderzoeken.  
 • Moodboarding: Je leert stijlen visualiseren en uit te werken in een moodboard en complete shopping. 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland op diverse locaties, waaronder Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Juwelier - Vakschool Schoonhoven

Als juwelier ben je veelzijdig en weet je vakmanschap en branchekennis goed te combineren met een commerciële instelling. Je vindt het leuk om de ontwikkelingen in de branche te volgen, bent trendgevoelig en gaat graag om met mensen: klanten, collega’s en leveranciers. De juwelier is iemand die alle facetten van het vak kent.
Lees hier meer over het vakgebied van juwelier, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus Waterambassadeur - KIEM!

De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen als hittestress en wateroverlast en afname van biodiversiteit. Onze tuinen aanpassen aan het veranderende klimaat is de oplossing. Denk aan meer groen, meer ruimte voor biodiversiteit, minder verharding en regenwater (beter) benutten. Er worden praktische en laagdrempelige maatregelen doorgenomen waarmee tuinbezitters optimaal geadviseerd en geënthousiasmeerd kunnen worden om hun tuin watervriendelijk in te richten. De training bestaat voor een deel uit het behandelen van de theorie. Vervolgens zal er in verschillende werksessies aandacht zijn voor de klantvragen die je in de winkel kan verwachten en hoe je tuinbezitters het best van passend advies kan voorzien. De training is bedoeld voor alle verkoopmedewerkers in het tuincentrum.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de cursus waterambassadeur. 

  Cursus PVC stroken vloeren leggen - HMC

PVC is een innovatief materiaal met een lange levensduur, dat nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Toch vraagt het nog behoorlijk wat vakkennis om een kwalitatieve PVC vloer te leggen. Wat komt hier allemaal bij kijken? Moet je het op dezelfde manier aanbrengen als een houten vloer? Dat leer je allemaal tijdens de cursus PVC stroken verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). 

In de training PVC stroken leggen wordt aandacht geschonken aan eisen aan vloeren en materialenkennis. Daarna ga je als deelnemers zelf aan de slag met PVC stroken leggen met verscheidene spannende opdrachten. Deze cursus is zowel bedoeld voor de beginnende als de gevorderde interieurvakman.

De cursus PVC stroken verwerken duurt 3 dagen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer informatie over deze cursus vind je hier

  Digitale Vaardigheden basis - Deltion college

Van werknemers wordt verwacht dat ze goed kunnen omgaan met digitale apparaten en dat ze informatie kunnen verzamelen, produceren en beheren. Het komt overal terug: een document of rapport maken, een berekening opstellen, een presentatie maken, schema’s maken, foto’s bewerken, social media inzetten, enquêtes opstellen, online samenwerken enzovoort. Wil jij effectief en efficiënt werken met behulp van ICT? Kennis en overzicht krijgen van devices, software en systemen? En ben je werkzaam op mbo niveau 2? Kies dan voor de cursus Digitale Vaardigheden basis!
Tijdens deze cursus komen o.a de volgende onderwerpen aan bod:
• Theorie (ECDL: Computer Essentials) 
• Windows (ECDL: Computer Essentials) 
• Praktijkmodules Word (A en B), Excel, PowerPoint 
• Basismodules Word, Excel, PowerPoint en Access
• Internet / Mail (ECDL: Online Essentials) 
• Digiveiligheid
• Social Media 
• Online samenwerken 
• Beeldbewerking 
• OneNote
• Enquête maken.

De curus duurt 5 dagdelen.

Kijk hier voor meer informatie 

  Module Visual Merchandising - Detex

Bij de module Visual Merchandising leert de adviseur het zo optimaal mogelijk presenteren van een product. Een overzichtelijk winkelbeeld, duidelijke communicatie en een optimale winkelbeleving stimuleert de verkoop. We behandelen de kernwaarde voor de eerste vierkante meters: het opvallen op straat met je exterieur, een goede etalage, een commerciële entree en een goede eerst zichtlijn. Vervolgens leren we hoe dit toegepast wordt in de praktijk. De medewerkers leren collectie voor de eerste vierkante meters, in een bepaalde compositie, duidelijk, aantrekkelijk en in één stijl te presenteren met praktische aanwijzingen.

Deze module wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze module.

  Vakopleiding Interieur Ontwerpen (fase 2) - NIA ACADEMIE

Leer de basis van het ontwerpen: alle teken- en ontwerpvaardigheden die je nodig hebt om te slagen als interieurontwerper. Je gaat veel handmatig tekenen, we gebruiken bewust geen computerprogramma. Dit is volgens ons de beste manier om  het proces van schetsontwerp tot definitief ontwerp onder de knie te krijgen. Wat leer je verder in deze opleiding? 

 • Tekenen: Tekenmateriaal en het opzetten van een tekening • schaal en plattegronden • perspectief tekenen • axonometrie-en isometrie tekenen • toepassen van kleur met markerstiften • vlekkenplan • looproutes, zichtlijnen en verhoudingen • indelen van woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamer 
 • Concept: Ideevorming • abstracte moodboards • doelgroepanalyse 
 • Bouwkundige onderdelen en verlichting: Vloeren • wanden • trappen • deuren • haarden • lichtplan 
 • Lichtplan: Basis armaturencollage  
 • Kleur: Kleurentheorie Johannes Itten • kleurtoepassing • kleureffecten in een ruimte • relatie kleur en licht 
 • Algemene vakkennis: (Harde) materialen • merken • designklassiekers • compositie • excursie bouwstijlen • trainen van klantgesprekken 
 • Commerciële vaardigheden: Het ontwikkelen van vaardigheden in het ontwerptekenen in combinatie met een klantgesprek 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland op diverse locaties, waaronder Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Uurwerktechniek - Vakschool Schoonhoven

Zolang er mensen zijn, hebben zij zich altijd bezig gehouden met tijdmeting. Vroeger gebruikte men hiervoor primitieve instrumenten zoals wateruurwerken, zandlopers en zonnewijzers. Uurwerken van de huidige tijd zijn erg onderhoudsgevoelig. Om het onderhoud goed
te kunnen uitvoeren, zijn vakspecialisten nodig.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus Kamerplanten - KIEM!

Welke plant past in een zonnig en licht huis en welke juist in een donkere hoek? Welke verzorging is nodig en hoe vaak moet een plant water krijgen? Allerlei vragen waar je als medewerker op de kamerplantenafdeling dagelijks mee te maken hebt. Met deze training wordt jij de specialist op dit gebeid en kan je klanten het best van advies voorzien. Het doel van deze training is om jouw assortimentskennis en vaardigheden over kamerplanten te vergroten. Natuurlijk is er ook voldoende aandacht voor de adviesfunctie die je hebt naar de consument, zo kan je hen optimaal te woord staan en verder helpen. De training is perfect voor de beginnende of halfgevorderde verkoopmedewerkers.

De training bestaat uit vier fysieke trainingen van circa 3 uur en een afsluitend toetsingsmoment.

Klik hier voor meer informatie over de cursus kamerplanten. 

  Cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken - HMC

Wat zijn nou de eisen van een goede trap en de bekleding? En hoe verwerk je het tapijt op de trap met al die hoekjes en tredes? Het vergt behoorlijk wat vakanschap. Maar dankzij het Hout- en Meubilleringscollege kun je hier jouw talent van maken.  In de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken leer je de eisen aan de trap te identificeren, traponderdelen benoemen en uitgesleten treden renoveren.

Tijdens de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken ga jij actief aan de slag met het plaatsen van tapijt op dichte en open treden inclusief ondertapijt. Je gebruikt hiervoor de trapspin en hotmelt lijm.

Deze cursus is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). 

Na het succesvol afronden van de cursus ontvangt de deelnemer een HMC-certificaat.

Meer weten over de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken? Klik dan hier

  Digitale Vaardigheden gevorderd - Deltion college

Het komt overal terug: een document of rapport maken, een berekening opstellen, een presentatie maken, schema’s maken, foto’s bewerken, social media inzetten, enquêtes opstellen, online samenwerken enzovoort. Wil jij effectief en efficiënt werken met behulp van ICT? Kennis en overzicht krijgen van devices, software en systemen? En ben je werkzaam op mbo niveau 3 of 4? Kies dan voor de cursus Digitale Vaardigheden gevorderd!

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
• Theorie
• Windows
• Praktijkmodules Word (A en B), Excel, PowerPoint
• Basismodules Word, Excel, PowerPoint en Access
• Internet / Mail
• Digiveiligheid
• Social Media
• Online samenwerken
• Beeldbewerking
• OneNote
• Excel voor financiële beroepen
• Word en Excel voor ECDL Advanced
• Word, Excel, Outlook en PowerPoint 

De cursus duur 5 dagdelen.

Kijk hier voor meer informatie

  Opleiding sportadviseur - Detex

Actuele productkennis is in de sportbranche zeer essentieel. Ontwikkeling en innovatie in materiaal en gebruik veranderen in rap tempo. Als verkoper moet je deze kennis kunnen vertalen naar een op maat gesneden advies voor de klant. Inzicht in het commerciële proces is daarbij een absolute must. Daarom gaat Detex Opleidingen de samenwerking aan met Sports Business Center. Binnen deze opleiding wordt de theorie van sportschoenen, sportkleding, buitensportartikelen, racketsport en wintersport behandeld. Elke module start met een theoretisch deel en vindt vervolgens plaats in een showroom van een toonaangevend merk zodat de cursisten meteen kennis kunnen maken met de nieuwste collecties. Training en praktijk worden daarmee effectief aan elkaar gekoppeld.

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

  Vakopleiding Interieur Ontwerpen (fase 3) - NIA ACADEMIE

Heb je fase 1 en 2 van de vakopleiding tot interieurontwerper afgerond? Dan kan je starten met de laatste fase! Hierna kan je examen doen. 

Wat leer je allemaal? 

 • Lichtplan (deze module is gelijk aan de losse cursus): Offerte maken voor een lichtontwerp •  doorlopen stappenplan verlichtingsplan • technische en decoratieve verlichting • moodboard verlichting en armaturen • merkenidentiteit • lichtbronnen en armaturen • verlichtingsplan maken • excursie verlichtingsbedrijf 
 • Interieurtextiel: Grondstoffen, werking en toepassingen • raambekleding: opmeten en uitrekenen met en zonder dessin, voering, plooien, kantelbare stof, etc. • blinds: opmeten, dessins/baleinen door laten lopen, in de dag/op de dag, voering, montage met zijgeleiding • behang: opmeten en uitrekenen met en zonder dessin • karpetten en vloerbedekking: soorten en toepassing in de ruimte, legmethodes en banenplan 
 • Verdieping in Interieur ontwerpen: Tekenvaardigheden plattegronden tekenen, 2-puntsperspectief, markertechnieken • schetsmaquettes • meubelontwerp (vaste inrichtingselementen) • materiaaltoepassingen  
 • Begeleiding bij uitwerking examenopdracht : Analyseren en bespreken opdracht • technische input en feedback • proefpresentaties 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Goudsmeden - Vakschool Schoonhoven

Als je kiest voor de opleiding Goudsmeden, dan ben je vooral bezig met ontwerpen, maken en repareren van sieraden. Niet alleen in goud, maar ook in zilver, titanium, aluminium en tal van andere materialen. Je moet het leuk vinden om met je handen mooie dingen te creëren. Behalve het praktijkvak goudsmeden krijg je in de opleiding ook vakken als tekenen, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus De Levende Tuin-expert - KIEM!

Steeds meer consumenten gaan bewuster om met hun tuin en kiezen voor beplanting die gericht is op het bevorderen van de natuur en biodiversiteit. Vaak vragen ze daarbij om inhoudelijk advies. Hoe krijg je meer vogels, vlinders en bijen in je tuin? Welke planten kan je dan het beste neerzetten? Kennis die niet iedereen paraat heeft. Na het volgen van deze training kan je de meest gestelde vragen van klanten beantwoorden. De training is opgebouwd uit een deel theorie: vogels, bijen, vlinders en andere dieren: wat hebben ze nodig? Hierna volgt een praktijk gedeelte en gaan de deelnemers aan de slag met de opgedane kennis in interactieve workshop-vorm. De training is bedoeld voor alle verkoopmedewerkers in het tuincentrum.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de cursus De Levende Tuin-expert. 

  Cursus elastische vloerbedekking op trappen verwerken - HMC

Alle onderdelen van een trap bij naam kunnen noemen... Dát leer je onder meer in de cursus 'elastische vloerbedekking op trappen verwerken' aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Ook ga je ontdekken welke eisen er allemaal komen kijken bij het bouwen van een trap. En leer je hoe je uitgesleten treden op een zorvuldige manier renoveert. Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van elastische vloerbedekking op dichte en open treden inclusief trapneuzen/strippen. Hiervoor gebruik je de trapspin, lange en korte afschrijver.

De cursus 'elastische vloerbedekking op trappen verwerken' is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer informatie over deze cursus? Klik dan hier

  Interieurvakman Woningstofferen (niveau 2/bbl) - Deltion college

Vloerbedekking, gordijnen, zonwering. Ze maken woningen en kantoren helemaal af. Vind jij dat ook én werk je graag met je handen? Dan is de opleiding Interieurvakman Woningstofferen geknipt voor jou! Je leert alles over materialen en gereedschappen, het bekleden van vloeren en trappen, leg- en montagetechnieken. Van elke ruimte maak jij een prachtig plaatje!
Tijdens de opleiding leer je alles over stofferingen zoals vloerbedekking, raambekleding en zonwering. De eigenschappen en mogelijkheden van materialen, de nodige gereedschappen, vloeren voorbereiden, ondervloeren leggen, trappen bekleden en het plaatsen van zonwering. Elke techniek komt aan de orde, net als klantcontact en ondernemerschap.

Dit een BBL-opleiding op mbo-niveau. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week (minimaal 20 uur) bij een bedrijf.

Kijk hier voor meer informatie

  Training Textielwarenkennis Specialist - Detex

Zowel bij de inkoop als verkoop is vakkennis van groot belang. Het uiterlijk en de eigenschappen van textiel zijn afhankelijk van de grondstoffen, de manier waarop het garen is gemaakt, de manier waarop de stof is gemaakt en hoe de stof is veredeld. Tijdens de training leer je beoordelen of een stof de juiste kwaliteit, het juiste uiterlijk en de juiste eigenschappen bezit voor het maken van een bepaald kledingstuk en natuurlijk ook of de stof aansluit bij de koopwens van de klant. We gaan in op de garens zoals kettinggaren, inslaggaren, breigaren en de vezels die nodig zijn om garens te maken. Verder bekijken we de constructie van stoffen, dit zijn de manieren om van een garen of losse vezels een stof te maken: zoals weven, breien en non woven. Tenslotte behandelen we ook het veredelen. Veredelen betreft het uiterlijk en gebruikseigenschappen van stoffen. Bij het uiterlijk denken we aan verven van vezels, garens, stoffen of kledingstukken of het bedrukken daarvan. Het uiterlijk kan ook harig zijn, zoals imitatiebont. Voor de gebruikseigenschappen kunnen we denken aan bijvoorbeeld waterafstotend of vuilwerend maken van een stof.

Deze training wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze training.

  3-daagse cursus Kleur: Trends & Branding - NIA ACADEMIE

Kleur is een onuitputtelijke bron van inspiratie, zeker voor stylisten en (interieur-)ontwerpers. Er is dan ook zeer veel kennis beschikbaar over kleur en kleursystemen. Toch maken we vaak alleen gebruik van onze intuïtie en maken we keuzes op basis van onze persoonlijke voorkeur, terwijl we kennis over kleur op zóveel vlakken kunnen inzetten!  

Wat gaan we doen?
In deze cursus leer je trends analyseren en vertalen naar toepasbare kleur- en materiaalplannen. Daarnaast besteden we aandacht aan kleur als onderdeel van de branding van je bedrijf en bieden we je een verdienmodel voor verkoop van verf en lak.  

Wat leer ik? 
Na deze cursus kun je trends analyseren en vertalen naar kleur- en materiaalplannen. Je hebt tools voor een betere branding van je bedrijf door middel van kleur, stijl en presentatie. Je kunt meer verdienen aan je kleuradvies. Je weet hoe je hoeveelheden verf kunt berekenen. Je kunt beter adviseren op het gebied van kleur. Je hebt tools om aan de slag te gaan met je persoonlijke kleurkaart. Je hebt meer ervaring met de uitwerking van een kleurplan voor het interieur. 

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein (let op, deze cursus is één dag op een andere locatie). Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus! 

 

  Sieraden ontwerpen op de computer - Vakschool Schoonhoven

De cursussen "Sieraden ontwerpen op de computer" zijn bedoeld voor goud- en zilversmeden, maar ook voor juweliers die ontwerpen maken voor hun klanten. Rhinoceros leent zich overigens ook uitstekend voor andere vakgebieden. Het is een eerste kennismaking, een uitbreiding én een verdieping bij het ontwerpen op de computer. U krijgt telkens meer inzicht in het maken van sieraden via 3D ontwerpen en productietechnieken zoals 3D printen.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus traplopers plaatsen - HMC

Een traploper is de kers op de taart van een mooie trap. Ben jij geïnteresseerd in woningstofferen? Dan is de 1-daagse cursus traplopers plaatsen misschien iets voor jou. Het leggen van een traploper is een mooie klus. Trappen zijn in vele gevallen gedraaid, wat de uitdaging nog groter maakt. Geheel op ambachtelijke en traditionele wijze leer jij om traplopers perfect aan te laten sluiten bij de vorm en stijl van de trap. 

Tijdens de cursus traplopers plaatsen ga je actief aan de slag met het meten en innaaien van de traploper en het plaatsen van knologen en roedes.

De cursus wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). De cursus traplopers plaatsen is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer weten over deze cursus? Klik dan hier

  Allround Interieurvakman Woningstofferen (niveau 3/bbl) - Deltion college

Werk jij graag met je handen en heb jij oog voor detail? Dan is de opleiding Allround Interieurvakman Woningstofferen echt iets voor jou! Je gaat aan de slag met verschillende materialen en gereedschappen en laat meubelen, trappen en vloeren er op hun best uitzien. Je wordt opgeleid tot specialist in het leggen van vloerbedekking en het plaatsen van raambekleding en zonwering. Je leert maten opnemen en de benodigde materialen berekenen. Ook leer je hoe je ruimtes met rondingen of trappen bekleedt. Daarnaast begeleid je collega’s en overleg je met klanten, hiervoor leer je de nodige vaardigheden.

Dit een BBL-opleiding op mbo-niveau. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week (minimaal 20 uur) bij een bedrijf.

Kijk hier voor meer informatie

  Imagostyling - Detex

Als adviseur in de mode is het fijn om alles te weten over verkopen, visual merchandising collecties en stoffen. Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt van de geschiedenis  van de mode en de verschillende modestijlen. We behandelen de onderwerpen, kleur, decoratie, materiaal, pasvormen, silhouetbelijning, styling, postuur, persoonlijkheid en kleurtypes. Met deze kennis kan de klant worden voorzien van een professioneel advies op maat. 

Deze training wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze training.

  3-daagse cursus Professioneel Kleurplan - NIA ACADEMIE

Voor een evenwichtig kleuradvies weeg je allerlei verschillende aspecten mee. Naast persoonlijke kleur- en sfeervoorkeuren van opdrachtgevers heb je ook te maken met emotionele en culturele kleurassociaties. Ook beïnvloeding van de ruimte door kleurgebruik of het benadrukken van functies van een ruimte horen bij een goed advies. Kortom, een kleuradvies is complex en als professional moet je uitgerust zijn met smaak, intuïtie, kennis en kunde.  

Wat gaan we doen?
In deze cursus leer je een kleuradvies maken en daarin alle genoemde aspecten te verwerken. Onderwerpen die aan de orde komen: 

 • Kennismaking NCS kleursysteem  
 • Toepassen van kleur in de ruimte  
 • Beïnvloeding van de ruimte d.m.v. kleur  
 • Kleurplan maken  
 • Werken met de NCS kleurenwaaiers  
 • Kleurcontrasten •  Motivatie- en presentatie-oefeningen  
 • Commerciële vaardigheden door middel van mondelinge toelichting op kleuradvies 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Edelsteenkunde - Vakschool Schoonhoven

Onder de naam Vakschool Schoonhoven Cursus & Training worden diverse cursussen aangeboden op het gebied van edelsteenkunde. De doelgroep bestaat uit professionals uit de sieraden- en uurwerkenbranche, antiquairs, taxateurs en consumenten die met edelstenen bezig zijn.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus elastische vloerbedekking vinyl - HMC

Vinylvloeren zijn duurzame en comfortabele vloeren met een lange levensduur. Vinyl heeft dus de toekomst, dus het is een slimme keuze om je hierin te specialiseren middels de 1-daagse cursus elastische vloerbedekking vinyl aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Kies je voor deze cursus, dan ga jij actief aan de slag met verwerken, naden snijden, koud lassen van naden en het verwijderen van vouwen en kreukels. 

Na het succesvol afronden van de cursus elastische vloerbedekking vinyl ontvang je een HMC-certificaat.

De cursus elastische vloerbedekking vinyl is bedoeld voor de beginnende interieurvakman die zich graag verder wil ontwikkelen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten over deze cursus? Klik dan hier

  Gastvrijheid voor het mkb - Deltion college

Tijdens deze training krijg je de essentiële theoretische kennis met betrekking tot de belevingseconomie, de belevingspsychologie en klantgericht gedrag. Met deze kennis ga je aan de slag met een concreet belevingsconcept voor jouw organisatie: welk gedrag is passend voor het belevingsconcept van jouw bedrijf of afdeling? En hoe vertaalt dit gedrag zich in eisen die gesteld worden aan jou of je medewerkers? Ook leer je in de praktijk het belevingsgericht werken toe te passen en dit aan te passen op een situatie of klant.

De training is in 5 dagdelen. 

  Assortimentskennis - Detex

Om klanten goed te adviseren, is het belangrijk om te weten waaruit de collectie bestaat. En dat je verschillende soorten kledingcombinaties en de benamingen ervan kent, zoals kostuum, deux-pièces of coördinaties. Daarnaast geeft de module Assortimentskennis inzicht in maatsoorten (denk aan dames- en herenmaten, lengte-, heup- en buitenlandse maten), pasvormen, modelnamen, sluitingen en in het verschil tussen casual en representatieve kleding. Ook is er aandacht voor het koopgedrag van mannen en vrouwen.

Door de vele variaties in zowel de modellen als in het uiterlijk wordt aan jeans een heel hoofdstuk gewijd. Nóg meer verdieping in jeans komt aan bod bij de opleidingen Jeans Adviseur en Jeans Specialist.

Deze module wordt aangeboden door Detex. Ben jij lid, of is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze module.

  3-daagse cursus Professioneel Lichtplan - NIA ACADEMIE

Goed lichtadvies gaat veel verder dan wat suggesties voor armatuurdesign. In een professioneel lichtvoorstel weeg je allerlei aspecten af: de gebruiker, de functie van de ruimte en de specifieke taken die er worden uitgevoerd. Ook zijn vormgeving, sfeer, ambiance, budget en technische mogelijkheden belangrijk. In de markt is veel vraag naar goed lichtadvies.  

Vind jij dit belangrijk, maar mis je de nodige kennis? In deze cursus leer je hoe je een compleet en professioneel lichtplan maakt. 

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Hoe houdt je een goed eerste gesprekl 
 • Maken van een offerte voor een lichtontwerp  
 • Stappenplan verlichtingsplan  
 • Technische en decoratieve verlichting  
 • Moodboard verlichting en armaturen  
 • Merkenidentiteit  
 • Ken je klassiekers  
 • Lichtbronnen en armaturen  
 • Indeling plattegrond voor een verlichtingsplan  
 • Maken van verlichtingsplan  
 • Mondeling en visueel presenteren  
 • Excursie Design Post Amsterdam 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking - HMC

Hoe maak je een goede waterdichte naad in een vloerbedekking? Je ontdekt het tijdens de 1-daagse cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Op vakkundige wijze leer jij om thermisch te lassen zodat de lijm van de vloerbedekking wordt beschermd tegen vocht en bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Het is een techniek die al eeuwen bestaat. En die jij je binnen een dag kunt oppakken. 

De 1-daagse cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking wordt gegeven aan het HMC Rotterdam en is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen. 

Meer weten over deze curuss? Klik dan hier

  Praktijk­diploma Loon­administratie (PDL) - Deltion college

Op basis van actuele stof en praktijkvoorbeelden leer jij de wet- en regelgeving kennen. Met deze cursus leer je hoe je een goede loonadministratie opzet en onderhoudt en hoe je loonberekeningen maakt. Je weet vragen hierover te beantwoorden en wijzigingen in de wetgeving toe te passen .Met de cursus Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) kun jij straks aan de slag met je officiële diploma van de Nederlandse Associatie voor Examinering. 

De cursus is in 18 dagdelen.

  Opleiding adviseur gezond lopen - 8 dagen - Detex

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die al enkele jaren ervaring hebben in het verkoopvak in de schoenenbranche en zich verder willen ontwikkelen op het gebied van eenvoudige en veel voorkomende voetaandoeningen, waarbij eventuele aanpassingen aan de schoen wenselijk kunnen zijn.

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

  3-daagse cursus Bouwkunde - NIA ACADEMIE

Bij het inrichten, stylen en verbouwen van woningen en bedrijven kom je ook in aanraking met bouwkundige elementen. Dan is het belangrijk dat je basiskennis hebt van bouwkunde, tekeninglezen en materialen. Tijdens de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 2 + 3) krijg je summier les over bouwkundige elementen. Wil je verbouwingen gaan begeleiden of wil je als stylist en ontwerper beter begrijpen wat bepaalde begrippen inhouden? Dan is deze 3-daagse cursus Basis Bouwkunde voor jou!  

Wat gaan we doen? 
De gehele 3-daagse cursus is in hoofdlijnen afgestemd op praktische kennis en ondersteuning binnen het vakgebied van interieurstyling en interieurontwerp. Tijdens deze cursus leert de docent je alles over verschillende bouwkundige materialen en toepassingen.Ook leer je aan de hand van praktijkgerichte opdrachten het tekeninglezen van een woning. 
 
Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Cursus zachte vloerbedekking verwerken - HMC

Weet jij ale soorten tapijt te benoemen? Van hoogpolig tot laagpolig tapijt, van wollen tot sisal? Tijdens de 2-daagse cursus zachte vloerbedekking verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) leer je over de verschillende soorten tapijt. Ook leer je hoe deze zachte vloerbedekkingen worden samengesteld. 

Een goed tapijt vraagt om een goed ondertapijt. Daarom leer je op de cursus zachte vloerbedekking verwerken ook welk ondertapijt je gebruikt en waarom. Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van tapijt op latten en verlijmt aanbrengen op ondertapijt. Daarnaast leer je naden maken.

Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat. De cursus zachte vloerbedekking verwerken wordt gegeven aan het HMC Rotterdam en is bedoeld voor de beginnende en gevorderde interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen.

Meer weten over de cursus zachte vloerbedekking verwerken? Klik dan hier .

  Basiskennis Boekhouden BKB Elementair Boekhouden - Deltion college

Binnen bedrijven is een strakke boekhouding onmisbaar. Met deze cursus leer jij omgaan met uitgaven en inkomsten, en met winst of verlies. Je leert de basis van de complete boekhouding van een bedrijf kennen. Zodra je je examen gehaald hebt, krijg je een erkend certificaat van de Associatie voor Examinering.

De cursus is in 12 dagdelen.

  Opleiding gezond lopen specialist - 16 dagen - Detex

Opleiding gezond lopen specialist

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die al meerdere jaren ervaring hebben in het verkoopvak in de schoenenbranche en zich verder willen ontwikkelen op het gebied van meer complexere voetaandoeningen. Je leert bovendien om zelf enkele aanpassing te verrichten aan confectieschoenen. 

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. 

  1-daagse cursus Groenstyling - NIA ACADEMIE

De plant staat weer volop in de kijker en is inmiddels onmisbaar geworden in onze interieurs. Niemand kijkt nog op van de term urban jungle en ook in retail en horeca heeft het groenvirus toegeslagen. De 1-daagse cursus Groenstyling is voor stylisten en ontwerpers die meer willen doen met groen in het interieur. 

Inhoud 
We gaan kijken naaar wat planten doen met een ruimte. En hoe het zit met met warmte en licht. Je krijgt voor jezelf antwoord op de vraag wat het altijd goed doet en wat een no go is? Belangrijke vragen om te stellen als je groen toe wilt passen in interieurs. In de cursus leer je hoe je kunt stylen met planten. Daarnaast krijg je praktische tips over uitvoering en onderhoud. Je leert meer over trends in groen en je maakt een beplantingsplattegrond.  

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen - HMC

Wat geeft er nou meer voldoening dan het 'clicken' van een mooie vloer? Aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) kun je kiezen voor de 1-daagse cursus Werken met Prefab Vloeren met Clicksystemen. Je leert welke clicksystemen er allemaal bestaan en welk effect het legpatroon op een ruimte heeft. Verder gaat jij actief aan de slag met het plaatsen van diverse systemen waaronder laminaat en LVT/PVC stroken.

Na het succesvol afronden van de 1-daagse cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen ontvangt de deelnemer een HMC-certificaat. De cursus is bedoeld voor de beginnende interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

De cursus Werken met Prefab Vloeren met Clicksystemen duurt 1 dag en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten over de cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen? Klik dan hier

  Financieel assistent - Deltion college

De opleiding bestaat uit twee onderdelen: Basiskennis Boekhouden (BKB) en Basiskennis Calculatie (BKC). Je leert de kennis en vaardigheden voor de functie Financial Assistant. Je leert bijvoorbeeld te rekenen met kostprijzen, valuta en kengetallen. Ook leer je cijfers te verwerken in dagboeken. Met deze opleiding bereid je je voor op het officiële examen van de Associatie voor Examinering.

De cursus is in 21 dagdelen. 

  1-daagse cursus Badkamer Ontwerpen - NIA ACADEMIE

De badkamer van nu is niet meer de ruimte waar je even snel doucht en je tanden poetst. We verlangen naar luxe en wellness en dat het liefst in eigen huis. Goed badkamerontwerp is daarom essentieel. Wil jij meer kennis en vaardigheden opdoen op dit gebied? In onze vakles brengen we je de basis bij van goed, eigentijds badkamerontwerp. De cursus wordt gegeven in de Mosa Design Studio, waardoor je beschikking hebt over eigentijdse en relevante materiaalstalen. 

Wat gaan we behandelen? 

 • Tegeltoepassingen, materialen, modulaire maatvoering, wand en -vloertegels, etc. 
 • De indeling van een badkamer (n.a.v.  een opdracht) 
 • We gaan sfeer vertalen naar een moodboard en dit concretiseren naar een materialenplan  
 • Lijmen, voegen, de breedte en -kleuren 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en om je te schrijven. (link: https://niainfo.nl/cursussen/item/33-badkamersontwerpen-vakles) 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Sportschoen Adviseur - Detex

Actuele productkennis is in de sportbranche zeer essentieel. Ontwikkeling en innovatie wat betreft maakwijze en materialen volgen elkaar in rap tempo op. Als verkoper moet je deze kennis kunnen vertalen naar een op maat gesneden schoenadvies voor de klant, waarbij het menselijk lichaam en de beoefende sport het uitgangspunt is. Inzicht in het commerciële proces is daarbij een absolute must.

De opleiding Sportschoen Adviseur bestaat uit de volgende modules:

 • Anatomie en pasvorm
 • Materialen
 • Maakwijze
 • Schoenkennis en advies per sport
 • De Nieuwe Verkoper
  Cursus werkvoorbereider - HMC

Als werkvoorbereider houd jij je bezig met werktekeningen controleren, toetsen en aanpassen. Je controleert de voortgang van een bouwproject en houdt de kosten goed in de gaten. Jij zorgt voor een perfecte planning. Wat worden de werktijden, welke mensen en benodigde materialen zijn er vereist? De cursus werkvoorbereider vaan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) is superhandig als je je wilt voorbereiden op een functie als werkvoorbereider binnen het eigen bedrijf.

Je gaat aan de slag met de volgende 4 modules:

 • inmeten en schetsen
 • tekenen, productiegegevens en planning
 • social skills
 • calculeren, offreren en inkoop

Deze cursus wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Amsterdam of Rotterdam (nader te bepalen).

Meer weten over de cursus werkvoorbereider? Klik dan hier

  Vakopleiding Handmatig Dessin Ontwerpen (fase 1) - NIA ACADEMIE

Dessin is hot en het is overal! Bovendien zal dessin met de revival van textiel niet snel van het toneel verdwijnen. Voor iedereen die wil starten als dessinontwerper in de mode- of interieurbranche, is er de basisopleiding Dessin Ontwerpen (Fase 1). Deze opleiding is ook geschikt als je een eigen label wilt beginnen in stoffen en accessoires.  

Wat gaan we doen?  
In vijf dagen leer je allerlei technieken waarmee je handmatig dessins kunt maken. Deze prints kun je ook digitaliseren, hieraan besteden we in de opleiding Digitaal Dessin Ontwerpen (Fase 2) meer aandacht. 

 • Dag 1 | Introductie, materialen, collagetechniek, verzamelopdracht 
 • Dag 2 | Rapporten, stempelen 
 • Dag 3 | Grafische dessins, verschillende druktechnieken, sjablonen 
 • Dag 4 | Florale dessins, verftechnieken 
 • Dag 5 | Gelliplate, kleursystemen 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Cursus meubelstofferen - HMC

Moet je voorstellen: een cursus waarbij je leert om die ene oude stoel te transformeren tot een tof, nieuw exemplaar! De cursus meubelstofferen aan het Hout- en Meubillerinscollege (HMC) is een kennismaking met het eeuwenoude vak meubelstofferen. Als deelnemer wordt jou gevraagd om zelf een stoel mee te brengen. Deze mag je dan zelf stofferen in jouw favoriete stijl: ofwel op de klassieke, ofwel op de moderne manier. 

Klassiek meubelstofferen: Bij deze techniek leer je stofferen op een manier zoals dit in grootmoederstijd werd gedaan. In 10 lessen ga je een door jezelf meegebrachte (eetkamer)stoel stofferen. Met authentieke stoffeermaterialen zoals: jute singels, springveren, linnen, crin en kaasdoek. Deze cursus is een goede basis om kennis te maken met dit mooie nostalgische vak.

Modern meubelstofferen: Bij deze techniek leer je hedendaagse stoffeermaterialen te verwerken in een door jezelf meegebrachte (eetkamer)stoel. Met o.a. polyetherschuim of koudschuim en polypress wrongen leer je stapsgewijs een stoffering van een zitting op te bouwen. Een gecapitonneerde voetenbank of een headboard maken behoort ook tot de mogelijkheden.

De cursus meubelstofferen duurt 10 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdam en Rotterdam. Je hebt geen ervaring nodig om aan deze cursus deel te nemen. 

Meer weten over de cursus meubelstofferen? Klik dan hier

  Vakopleiding Digitaal Dessin Ontwerpen (fase 2) - NIA ACADEMIE

Wil je jouw opgedane technieken uit Dessin Ontwerpen (fase 1) verder uitbreiden en in Photoshop dessins leren ontwerpen? Dat kan in Fase 2 van de dessinopleiding. Deze opleiding is ook interessant voor interieurontwerpers die hun eigen dessins willen maken voor een interieurontwerp. Door de digitale druktechnieken is het makkelijker geworden om dessins in kleine oplagen te printen.  

Wat gaan we doen? 
Na de overdracht van de basiskennis van het dessinontwerpen ga je aan de slag met verschillende projecten. Hierbij leer je stap voor stap de digitale tools uit Photoshop gebruiken. Denk aan het werken in lagen, kleurbeheer, vormen uitknippen, schilderen en aquarelleren met brushes, het maken van je eigen brushes, het gebruik van de polygonal lasso tool, etc.  

Aan het eind van elke lesdag heb je jezelf verschillende mogelijkheden eigen gemaakt om een dessin samen te stellen. Op de laatste lesdag presenteer je de eindopdracht en wordt er aandacht besteed aan de praktijk van het dessin ontwerpen. Ervaring met Photoshop is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen. 

Duur  
8 dagen  
 
Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Opleiding Interieurvakman - HMC

Wil jij je ontwikkelen als echte allround vakman voor het interieur? Trappen stofferen, gordijnen en zonwering leren monteren om een huis helemaal af te maken? Dat kan met de opleiding Interieurvakman aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Als interieurvakman richt je kantoren en woonhuizen in met vloerbedekking en raambekleding. Je werkt op locatie bij particulieren of bij grote projecten voor opdrachtgevers. Zo is je werk erg divers. Je komt in bewoonde en nog onbewoonde huizen, maar ook bij kantoren, scholen of een ziekenhuis zijn interieurvakmannen/woningstoffeerders nodig. Meestal werk je in tweetallen.

De lessen

Tijdens deze opleiding leer je alles over verschillende soorten vloeren leggen, zoals tapijt, PVC, marmoleum en laminaat. Je leert het legklaar maken van ondervloeren en het toepassen van de diverse vloerbedekking op vloeren en trappen. Ook leer je verschillende soorten raamdecoratie op te hangen/monteren, bijvoorbeeld gordijnen, jaloezieën, shutters en binnenzonwering.

Uiteraard krijg je ook les in de algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Werken en leren

Deze opleiding is een BBL opleiding waarbij je gaat leren en werken tegelijk. Om deze opleiding te volgen heb je een baan nodig. Er zijn veel banen te vinden voor interieurvakmannen/woningstoffeerders. 

De opleiding Interieurvakman duurt 2 jaar en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam. 

Meer weten over deze opleiding? Klik dan hier

  2-daagse cursus Color Navigator - NIA ACADEMIE

Vind jij het als interieurprofessional lastig om je kleurkeuze te motiveren aan je opdrachtgever? Het Color Navigator System geeft een waterdichte onderbouwing voor jouw kleuradvies. Na 20 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de werking van kleur op ons brein werd deze gelanceerd. 

In onze 2-daagse training voor professionele vormgevers leer je dit innovatieve systeem kennen en kleurkeuzes maken gebaseerd op type, stijl en geografisch gebied. Docent en interieurontwerper Marie-Gon Vos leerde 3 jaar geleden werken met Color Navigator en voor haar was het een echte eye opener!  
 
Inhoud  
Impact van kleur • Gericht kleur kiezen en combineren met Color Navigator • Kleurstrategie uitstippelen binnen projecten • Kleurprofiel bepalen voor klanten of projecten • Kleurpsychologie: wat doet kleur met ons en een ruimte? 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Opleiding Keukenmonteur - HMC

Een keuken, dat is misschien nog wel de grootste investeringen van het hele huis. Als keukenmonteur heb je dan ook een hele verantwoordelijkheid om een keuken te bouwen die járenlang meegaat. Dat leer je allemaal op de opleiding tot keukenmonteur aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). 

Als keukenmonteur vergaar je kennis over keukenmeubels, wandafwerking en het aansluiten van keukenapparatuur. Je werkt netjes en precies, maakt de keuken op maat bij de klant en werkt daarom veilig met verschillende machines, gereedschappen en materialen.

Als keukenmonteur kun je zelfstandig en in teamverband werken, je hebt ruimtelijk inzicht en denkt in oplossingen. Je kunt de wensen van de klant verwerken in een keuken en de klant adviseren over onderhoud en gebruik van de gemonteerde keuken. Want in al je werk is goed contact met de klant en klanttevredenheid belangrijk.

Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding leer je hoe je van begin tot eind een keuken netjes moet plaatsen. Alles komt daarbij aan de orde: het monteren van de keukenkasten, het aansluiten van apparatuur en afwerken van de keuken. Ook leer je hoe je communiceert met klanten en collega’s binnen je bedrijf.

De opleiding keukenmonteur duurt 2 jaar. Je gaat één dag per week naar school, en de rest van de tijd werk je bij een keukenbedrijf. Heb je nog geen bedrijf gevonden? Maak je geen zorgen als je nog geen bedrijf hebt. Het HMC heeft een netwerk van bedrijven die werknemers zoeken!

De lessen

Je krijgt lessen in vakgebieden als:

 • Samenstellen, plaatsen en afwerken van keukens.
 • Aansluiten keukenapparatuur.
 • Opleveren van de keuken en klantadvies over onderhoud en gebruik van de keuken.
 • Nederlands en rekenen
 • Loopbaan en burgerschap
 • Jouw toekomst
 • Na deze opleiding kun je als keukenmonteur gaan werken bij een keukenbedrijf.

Doorstromen

Na afronden van deze opleiding kun je ervoor kiezen om door te stromen naar:

 • Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer
 • Allround montagemedewerker houttechnie

De opleiding keukenmonteur duurt 2 jaar en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam. 

Meer informatie over deze opleiding? Klik dan hier

  Workshop Flatlayfotografie - NIA ACADEMIE

Als interieurprofessional, blogger of zelfstandig ondernemer weet je hoe belangrijk het is om goed beeld te hebben op je website, blog en instagram. Met een flatlay kun je méér dan alleen je blog of je Instafeed opleuken. Je kunt het als vormgever, (interieur-)stylist of ontwerper ook gebruiken in de communicatie naar je klant of opdrachtgever.  

Het is een mooie manier om je materialen in beeld te brengen en een flatlay is ook bruikbaar als moodboard en als inspiratiebeeld in een trendpresentatie of een kleurplan. In deze workshop leert foto- en interieurstylist Suzanne Paap je de kneepjes van flatlayfotografie.  

Wat gaan we doen? 
Je gaat aan de slag met beeldaspecten als kleur, compositie, kader en standpunt. Je stelt je eigen flatlay samen en maakt verschillende composities die je vastlegt met jouw mobiele telefoon of camera. Je maakt ook een aantal kleurstalen die aansluiten bij jouw gekozen thema. Je gaat in deze workshop aan de slag met je mobiele telefoon (je camera meenemen mag ook!) en samen kijken we naar welk thema of onderwerp bij jou past. 
 
Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Vakopleiding meubelstofferen - HMC

Wil jij oude meubels nieuw leven inblazen en mooier maken dan ze zijn? Dat kan met de vakopleiding meubelstofferen aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). In deze opleiding worden deelnemers gekneed tot beginnend meubelstoffeerders. Alle basistechnieken en vaardigheden komen aan bod, zoals: 

 • de moderne vlakstoffering
 • de trechterpoef
 • de moderne hoogstoffering
 • de klassieke hoogstoffering
 • verschillende stikopdrachten

De opleiding wordt afgesloten met een oorfauteuil als eindopdracht.

De vakopleiding meubelstofferen kenmerkt zich door een intensief en professioneel lesprogramma waarbij het vak vanaf de basis grondig wordt beoefend. Tijdens de praktijklessen worden ook vaktheorie-lessen aangeboden welke direct aansluiten bij de praktijk. In de naaimachine machinale (Amsterdam) of in het lokaal (Rotterdam) staan verschillende industriemachines en lockmachines. Tijdens de machinale instructielessen leer je hiermee werken.

In het eerste leerjaar wordt de basis van het meubelstofferen gelegd. Alle basistechnieken en vaardigheden komen aan bod en worden onder begeleiding aangeleerd.

In het tweede leerjaar verdiep je de kennis en vaardigheden. Je werkt aan een grote complexe opdracht, de oorfauteuil. Dat doe je door een kale romp aan te schaffen, om te bouwen en te bekleden. Verschillende vaardigheden en technieken die in het eerste leerjaar zijn geleerd, worden gecombineerd en op een hoger niveau worden toegepast. Je zelfstandigheid wordt vergroot, gestuurd wordt op het zelf kunnen verantwoorden van keuzes en het zelfstandig werken. Daarnaast leer je ook capitonneren, een damkussen en volant stikken.

De vakopleiding meubelstofferen duurt 2 jaar en wordt gegeven aan het HMC Amsterdam en Rotterdam. 

Meer informatie over de vakopleiding meubelstofferen vind je hier

 

  Veilig werken met houtbewerkingsmachines - HMC

Houtbewerkingsmachines zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Maar als een echte professional, kun jij daar zo mee aan de slag, met de training Veilig Werken met Houtbewerkingsmachines aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Deze training bevat naast een algemeen (theoretisch) gedeelte qua veiligheid, gezondheid en milieu specifieke uitleg over de machines:

 • afkortzaag
 • vandiktebank vlakbank
 • zaagtafel
 • lintzaag
 • onderfreesmachine 
 • afzuiginstallatie

Meer informatie? Kijk dan op de website van het HMC. 

 

  Digitale verkooptechnieken - HMC

De online verkoop stijgt als een speer. Wil jij ook meer weten over e-commerce? Doe dat dan met de cursus digitale verkooptechnieken aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC).

Deze training is gericht op medewerkers uit de interieurbranche die zichzelf willen scholen in digitale verkooptechnieken, zoals bijvoorbeeld verkoop via webshops, en het gebruik van digitale middelen tijdens adviesgesprekken.

Meer weten? Kijk op de website van het HMC. 

  Cursus Engels voor gevorderden - HMC

Engels is de nummer 1 wereldtaal. Daar kom je altijd ver mee. Over de grens, maar ook in eigen land. Want veel communicatie verloopt nog altijd in deze voertaal. Aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) kun je de cursus Engels voor gevorderden voeren. Zodat je Engels niet alleen oké, maar echt vloeiend spreekt!

De training engels voor gevorden is erop gericht mensen uit de interieurbranche de middelen te bieden om op gedegen wijze verkoopgesprekken te voeren met internationale klanten.

Meer weten? Kijk dan op de website van het HMC. 

  Cursus vinyl - HMC

In deze training gaan de deelnemers aan de slag met het verwerken van vinyl. Er wordt aandacht besteed aan verwerking, koudlassen en vouw.

Meer weten? Kijk dan op de website van het HMC. 

 

Opleidingen en trainingen bij Werk in de Winkel

Wil jij doorgroeien in je functie of de juiste handvatten krijgen om jouw functie beter uit te voeren? Bij Werk in de Winkel werken we samen met diverse organisaties om informatie, trainingen, cursussen en opleidingen aan te bieden aan medewerkers in de retail en detailhandel. Ontwikkel je verkoopvaardigheden, volg een landelijk erkende bedrijfsopleiding voor leidinggevende of leer alles over veiligheid op je werk. We hebben de mogelijkheden per onderdeel voor je op een rij gezet:

Online cursus detailhandel

Naast diverse fysieke opleidingen en cursussen, bieden wij bij Werk in de Winkel ook een groot aanbod online cursussen voor de detailhandel. Zo kun je eenvoudig vanuit je huis en wanneer het jou uitkomt je kennis van de retail vergroten en je vaardigheden een boost geven. We hebben zelfs een ruim assortiment gratis online retail trainingen, zodat iedereen de mogelijkheid heeft door te groeien in de detailhandel.
 

Opleidingen voor de retail en detailhandel

Werk in de Winkel is er voor medewerkers en werkgevers in de retail en detailhandel. Wij bieden een groot aantal opleidingen en cursussen aan voor medewerkers om hun vaardigheden in de winkel te verbeteren, maar ook diverse e-learnings over grip op je financiën of je werk combineren met je privéleven. Zo staan medewerkers in de detailhandel op het werk en thuis sterk in hun schoenen.