Header image

Vakkennis


Vakkennis

Vakkennis woningtextiel - Gordijnadvies.nl  

Gordijnadvies.nl is het expertise- en trainingscentrum voor de gordijnenbranche. Er worden cursussen en trainingen gegeven voor iedereen die werkt met woningtextiel, en dan metname voor gordijnen, binnenzonwering, stoffen, tapijt en confectiemachines. De trainingen zijn niet alleen gericht op verkopers, maar ook op stylisten, raamstoffeerders en medewerkers van een gordijnatelier. Meer informatie

Extra service is de gordijnadvieslijn. Winkelmedewerkers (en ondernemers) kunnen hier terecht met alle vragen over gordijnen, zoals stofsamenstelling of was- en strijkvoorschriften. Vragen kun je sturen naar vraag@gordijnadvies.nl.

Module Textielwarenkennis - Detex  

Om aan klanten uit te leggen waarom een kledingstuk bijvoorbeeld alleen gestoomd mag worden, moet je weten wat het uiterlijk en de eigenschappen van textiel bepaalt. Klik hier voor meer informatie over deze module. Deze module wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Woninginrichting en Design - Deltion college  

Een interieur is op z’n mooist als het past bij de mensen die er wonen of werken. Denk jij er ook zo over? Dan is de richting Woninginrichting & Design echt wat voor jou!

Met jouw creativiteit, commerciële blik, ruimtelijk inzicht én gevoel voor trends maak jij van elk interieur een fijne omgeving. En dat is precies wat steeds meer mensen zoeken: een goed en persoonlijk advies over de aanschaf of bekleding van meubels én over de inrichting van hun woning, werkplek of kantoorgebouw.

In het vakgebied Woninginrichting & Design is dan ook veel te doen. Kies je bijvoorbeeld voor woning- en projectstoffering? Dan weet je alles over vloerbedekking, trapbekleding, raambekleding en zonwering.

Ligt je hart meer bij woonvormgeving? Dan ben je vooral bezig met styling, adviseren, ontwerpen, verkopen. Wat je ook kiest, met jou kennis en talenten maak je ruimtes mooi en mensen blij!

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding en om je aan te melden voor een open dag!

Opleiding mode-adviseur - Detex  

Met de opleiding Mode-adviseur leg je een stevige basis om klanten optimaal te kunnen adviseren. De opleiding is geschikt voor iedereen die in de mode retail werkt en succesvoller wil worden in het verkoopvak. Er komen 6 belangrijke onderdelen aan bod die je kennis vergroten:

 • Visual Merchandising
 • Shopology®
 • Textielwarenkennis
 • Assortimentskennis
 • Imago Styling
 • De Nieuwe Verkoper

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

SketchUp Basis - Deltion college  

Kennismaken met de mogelijkheden van het 3D-ontwerpprogramma SketchUp? Dan is de cursus SketchUp Basis ideaal.
 
Met de basisvaardigheden die je aanleert tijdens deze cursus kun je eenvoudiger 3D-objecten ontwerpen. Het grote voordeel van SketchUp is dat je sneller ziet hoe een ontwerp eruit komt te zien, zelfs voordat het in werkelijkheid is uitgevoerd.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding. 

Opleiding schoenadviseur - Detex  

Schoenadviseur is de basisopleiding voor mensen die in schoenenbranche werken. De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Trends
 • Materialen
 • Fabricage
 • Pasvorm
 • Dames-, heren- en kinderschoenen
 • De Nieuwe Verkoper

Daarnaast is er aandacht voor veranderingen in de retailbranche. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door Detex.

Opleiding sportadviseur - Detex  

Actuele productkennis is in de sportbranche zeer essentieel. Ontwikkeling en innovatie in materiaal en gebruik veranderen in rap tempo. Als verkoper moet je deze kennis kunnen vertalen naar een op maat gesneden advies voor de klant. Inzicht in het commerciële proces is daarbij een absolute must. De opleiding Sportadviseur bestaat uit de volgende modules:

 • Technische Aspecten van Sportkleding
 • Sportschoenen
 • Wintersporten en Outdoor
 • Racketsporten
 • De Nieuwe Verkoper

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Textielwarenkennis - Detex  

Tijdens de training leer je beoordelen of een stof de juiste kwaliteit, het juiste uiterlijk en de juiste eigenschappen bezit voor het maken van een bepaald kledingstuk en natuurlijk ook of de stof aansluit bij de koopwens van de klant. Klik hier voor meer informatie over deze training. Deze training wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Training Bodem- en Gewasbescherming - KIEM!  

Om klanten te adviseren is het belangrijk om kennis te hebben van de uitgangspunten voor goede groei van planten en een gezonde bodem. Zonder een gezonde bodem maken planten een valse start die vaak niet meer in te halen is. Wanneer je jouw klant op weg helpt met een gezonde bodem dan heeft dit een tevreden klant als resultaat én zullen er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De training is opgebouwd rondom de vragen waar klanten mee komen op de meststoffen- & bestrijdingsafdeling, en bij het kopen van planten. Zo kun jij jouw klanten optimaal adviseren en helpen. De training is perfect voor de beginnende of halfgevorderde verkoopmedewerkers.

De training bestaat uit twee fysieke trainingen van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over deze training. 

Opleiding adviseur gezond lopen - Detex  

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die al enkele jaren ervaring hebben in het verkoopvak in de schoenenbranche en zich verder willen ontwikkelen op het gebied van eenvoudige en veel voorkomende voetaandoeningen, waarbij eventuele aanpassingen aan de schoen wenselijk kunnen zijn. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door Detex.

Training Styling en presenteren - KIEM!  

Hoe presenteer je producten zo mooi en slim mogelijk? Tijdens deze interactieve training is er veel aandacht voor trends en natuurlijk de groentrends van dit jaar, sfeer en productpresentaties. Door te experimenteren leer je hoe je op jouw afdeling kunt aankleden op basis van verschillende trends en thema's. Zo komen de producten en presentaties optimaal tot hun recht. Tijdens deze training wordt gewerkt vanuit verschillende presentaties waarna we aan de slag gaan met het maken van presentaties en het indelen van de schappen. De training is bedoeld voor medewerkers die naast advies en klantcontact, ook betrokken zijn bij de styling van de winkel.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de training Styling en presenteren. 

Opleiding specialist gezond lopen - Detex  

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die al meerdere jaren ervaring hebben in het verkoopvak in de schoenenbranche en zich verder willen ontwikkelen op het gebied van meer complexere voetaandoeningen. Waarbij je ook zelf leert enkele aanpassing te verrichten aan confectieschoenen. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. Deze opleiding wordt aangeboden door Detex.

Cursus Waterambassadeur - KIEM!  

De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen als hittestress en wateroverlast en afname van biodiversiteit. Onze tuinen aanpassen aan het veranderende klimaat is de oplossing. Denk aan meer groen, meer ruimte voor biodiversiteit, minder verharding en regenwater (beter) benutten. Er worden praktische en laagdrempelige maatregelen doorgenomen waarmee tuinbezitters optimaal geadviseerd en geënthousiasmeerd kunnen worden om hun tuin watervriendelijk in te richten. De training bestaat voor een deel uit het behandelen van de theorie. Vervolgens zal er in verschillende werksessies aandacht zijn voor de klantvragen die je in de winkel kan verwachten en hoe je tuinbezitters het best van passend advies kan voorzien. De training is bedoeld voor alle verkoopmedewerkers in het tuincentrum.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de cursus waterambassadeur. 

Module Jeansspecialist - Detex  

Tijdens deze training gaan we in op vooral de technische aspecten van een jeans, zoals spin- en verfmethodes, weeftechnieken, wassingen en veredelingen. Klik hier voor meer informatie over deze training. Deze training wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Cursus Kamerplanten - KIEM!  

Welke plant past in een zonnig en licht huis en welke juist in een donkere hoek? Welke verzorging is nodig en hoe vaak moet een plant water krijgen? Allerlei vragen waar je als medewerker op de kamerplantenafdeling dagelijks mee te maken hebt. Met deze training wordt jij de specialist op dit gebeid en kan je klanten het best van advies voorzien. Het doel van deze training is om jouw assortimentskennis en vaardigheden over kamerplanten te vergroten. Natuurlijk is er ook voldoende aandacht voor de adviesfunctie die je hebt naar de consument, zo kan je hen optimaal te woord staan en verder helpen. De training is perfect voor de beginnende of halfgevorderde verkoopmedewerkers.

De training bestaat uit vier fysieke trainingen van circa 3 uur en een afsluitend toetsingsmoment.

Klik hier voor meer informatie over de cursus kamerplanten. 

Vakopleiding Interieuradvies - HMC  

Als je als (aankomend) woonadviseur, verkoper, binnenhuisadviseur of woonstylist jouw adviezen wil ondersteunen met vakkennis en schetsen, dan is de vakopleiding Interieuradvies van het HMC iets voor jou. 

Tijdens de opleiding verwerk je klantwensen in een ontwerp op maat en maak je dit inzichtelijk d.m.v. een compleet interieuradvies. Je brengt eigen vakkennis en ideeën in en communiceert hierover met de klant. De opleiding duurt 14 avonden, de studiebelasting is zo’n 12 uur per week en ook zonder ervaring in de woonbranche kan je deelnemen.  

Meer weten? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting. Vermeld bij het veld ‘Opmerkingen’ duidelijk het INretail-lidnummer en de winkelnaam. 

Cursus De Levende Tuin-expert - KIEM!  

Steeds meer consumenten gaan bewuster om met hun tuin en kiezen voor beplanting die gericht is op het bevorderen van de natuur en biodiversiteit. Vaak vragen ze daarbij om inhoudelijk advies. Hoe krijg je meer vogels, vlinders en bijen in je tuin? Welke planten kan je dan het beste neerzetten? Kennis die niet iedereen paraat heeft. Na het volgen van deze training kan je de meest gestelde vragen van klanten beantwoorden. De training is opgebouwd uit een deel theorie: vogels, bijen, vlinders en andere dieren: wat hebben ze nodig? Hierna volgt een praktijk gedeelte en gaan de deelnemers aan de slag met de opgedane kennis in interactieve workshop-vorm. De training is bedoeld voor alle verkoopmedewerkers in het tuincentrum.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de cursus De Levende Tuin-expert. 

Vakopleiding interieurontwerpen (vervolg van interieuradviseur) - HMC  

Deze vakopleiding van het HMC is speciaal voor ervaren woonadviseurs, verkopers, (aankomend) binnenhuisadviseurs en woonstylisten met goede kennis van materialen. In 27 avonden leer je een ontwerp en inrichtingsadvies te maken en een offerte op te stellen voor de uitvoering van het gemaakte plan.

Klik hier voor meer informatie. Als zowel de vakopleiding interieuradvies als de vakopleiding interieurontwerpen succesvol zijn afgerond ontvang je een branche-erkend diploma.

Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting. Vermeld bij het veld ‘Opmerkingen’ duidelijk het INretail-lidnummer en de winkelnaam. 

Google SketchUp - HMC  

Met Google SketchUp kun je alles tekenen: gebouwen, interieurs, meubels, tuinen enz. In 4 avonden leer je tijdens deze cursus van het HMC je o.a. aanzichten te maken en een plattegrond te tekenen en deze op te trekken naar 3D.

Klik hier voor meer informatie. Deze cursus wordt aangeboden door het HMC. 

Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting. Vermeld bij het veld ‘Opmerkingen’ duidelijk het INretail-lidnummer en de winkelnaam. 

Perspectief tekenen - HMC  

3D-tekeningen laten een ontwerp duidelijker zien aan een klant. Wil jij de basisbeginselen van tekenen in perspectief leren? Volg dan in 4 avonden de cursus Perspectief tekenen. We behandelen de volgende onderwerpen:

 • Perspectief opzetten
 • 1-punts perspectief
 • Meerpuntsperspectief
 • Perspectief rechte en ronde vormen
 • Projectie
 • Axonometrie
 • Bolvormen
 • Compositie en aankleding 
 • Materiaal uitdrukking
 • Zacht/hard
 • Technieken   
 • Potlood/fineliner/markers

Klik hier voor meer informatie. Deze cursus word je aangeboden door het HMC.

Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting. Vermeld bij het veld ‘Opmerkingen’ duidelijk het INretail-lidnummer en de winkelnaam. 

3-daagse cursus Woontrends toepassen in retail - NIA ACADEMIE  

INretail heeft samen met trendwatcher Aafje Nijman de huidige tijdgeest IRRESISTIBLE geschetst. Vanuit deze tijdgeest wordt uitgelegd hoe de behoefte van de consument verandert op woongebied en hoe jij daar als retailer in de interieurbranche op in kunt spelen. NIA ACADEMIE heeft naar aanleiding hiervan een 3-daagse cursus ontwikkeld waarin je handvatten krijgt om de (woon)trends Inner Retreat, Blended Cultures, Street Savage, Flinstone Chique toe te passen in het advies aan jouw klant en in de styling van je winkel.

Wat gaan we doen?
Tijdens deze cursus leer je werken met de nieuwe woontrends en achterliggende waarden. We gaan aan de slag met het vertalen van de trends naar het retailconcept van jouw winkel of de winkel waar je werkt. Deze vertaalslag kan impact hebben op de samenstelling en presentatie van de collectie en het assortiment.

Locatie
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. (link: https://niainfo.nl/cursussen/item/187-inretail-cursus-toepassen-van-nieuwe-woontrends-nia-academie)

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs van de NIA Academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15 

1-daagse cursus Tekenen met markerstiften - NIA ACADEMIE  

Als interieurprofessional weet je dat een goede visualisatie van je ontwerp essentieel is voor het overtuigen van je klant. Pimp je ontwerprekeningen, geef ze kleur en ga aan de slag met markers. Hiermee maak je het verschil.

Wat gaan we doen?
Tijdens de 1-daagse cursus krijg je een introductie van en informatie over materialen. Ook maak je een Copic swatches sample book: 2 á 4 x betonvloer | 2 á 4 x houten vloer | 2 á 4 x tapijt | 2 á 4 x tegels | 2 á 4 x planten | 2 á 4 x 0-blendertechniek | 2 á 4 x vrij naar keuze. Deze nieuwe vaardigheden ga je toepassen op een plattegrond of isometrie/axometrie en/of perspectieftekeningen (als je wilt kun je je eigen tekening meenemen).

Locatie
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Vakopleiding Vastgoedstyling - NIA ACADEMIE  

Een huis kopen is een spannende aangelegenheid voor verkoper en koper. De één doet afstand van een plek waar hij aan gehecht was, de ander zoekt dé plek waar hij een thuis kan creëren. Het is net een date, waarbij de eerste indruk de doorslag geeft! Als vastgoedstylist speel je hierin een grote rol; je presenteert een huis zó dat iedereen die komt kijken zich meteen thuis voelt.

Wil jij vastgoedstylist worden?
Volg dan de 3-daagse vakopleiding Vastgoedstyling. Je leert ruimtes zo optimaal mogelijk in te richten, sterke punten benadrukken en zwakke punten te camoufleren. Dit doe je aan de hand van een checklist. Ook leer je werken met de kartonnen meubels van Cubiqz.

Locatie
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus! 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Leer in 3 dagen digitaal tekenen met SketchUp - NIA ACADEMIE  

SketchUp is het tekenprogramma voor interieurprofessionals. Wil jij jouw stylingadviezen aanvullen met een 3D-presentatie? Dan is de starterscursus SketchUp iets voor jou! Je leert de basis zodat je daarna zelf heel gemakkelijk een 3D-tekening kan maken. Tijdens deze starterscursus kun je gebruik maken van het gratis programma SketchUp Make.

Wat ga je doen?
In de cursus leer je alle basistools waarmee je digitale presentatietekeningen maakt.

Instellingen • Navigeren • Vierkant • Cirkel  Hoeken afronden • Lijnen opdelen • Selectievak maken • Push/pull • Hulp- en maatlijnen • Kleuren • Texturen • Objecten draaien en kopiëren • Groepen en componenten • Schalen • Spiegelen • Afbeeldingen invoegen • Doorsnede • Stijlen • Lagen • Afbeeldingen exporteren, printen, etc.

Locatie
Deze cursus wordt ongeveer maandelijks ingepland in Amsterdam en Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Start je eigen onderneming - NIA ACADEMIE  

BNS-Crisp en NIA ACADEMIE ontwikkelden samen een cursus die je op weg helpt in het ondernemerschap: Start je eigen Onderneming! In zes ochtenden maak je een visueel plan voor je concept en je brand en bespreken en trainen we allerlei (ondernemers)vaardigheden.

Wat ga je doen?
In de cursus ga je aan de slag met je ondernemersvaardigheden, het concept van je onderneming en de daarbij horende visual branding en look and feel. We bespreken de voor- en nadelen van een zzp en hoe je je plannen concreet en financieel kunt maken. En hoe ziet jouw plan voor on- en offline acquisitie eruit? Aan het eind van de cursus presenteer jij het startmoment van je onderneming!

Locatie
Deze cursus vindt plaats in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

1-daagse cursus Perspectief Tekenen - NIA ACADEMIE  

Heb je als interieurstylist of interieuradviseur weinig tot geen tekenervaring, maar wil je wel met een snelle schets je ideeën kunnen visualiseren? Dat gaat veel makkelijker als je de regels van het perspectief tekenen kent. Zo kan een klant meteen zien hoe jouw stylingplan gaat werken in de ruimte. 

Wat ga je doen? 
In deze cursus word je vertrouwd gemaakt met verschillende soorten perspectief en verdwijnpunten. Je leert precies dát perspectief uit te zoeken dat het best bij jouw stijl of idee past. In het kort: je leert werken met het kikvorsperspectief, vogelvluchtperspectief, 1-puntsperspectief, markers, kleur en schaduw.  

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

6-daagse vakopleiding Interieur & Vastgoedfotografie - NIA ACADEMIE  

Werk je als vastgoedstylist? Dan is deze cursus interessant voor je. Je leert hoe je jouw eigen interieurprojecten zo goed mogelijk kan fotograferen. Jouw online portfolio, of de tijdlijn op je social media geef je hiermee een boost.  

Wist je trouwens dat de eerste zes foto’s op Funda doorslaggevend zijn voor geïnteresseerde kopers om een huis wel of niet te gaan bezichtigen? Leer van een vastgoedstylist/-fotograaf hoe je de koopwoning op z’n best weergeeft. Deze cursus is zeer geschikt voor makelaars en vastgoedstylisten die hun diensten uit willen breiden met vastgoedfotografie.  

Wat ga je doen? 
In deze basiscursus leer je cameratechniek, zodat je meer uit je foto’s haalt dan met de automatische instellingen. Daarnaast leer je hoe je goede interieur- en vastgoedfoto’s maakt. Omdat nabewerking ook tot de skills van een goede interieur- en vastgoedfotograaf behoort, leer je werken met Adobe Lightroom, de digitale doka voor professionele fotografen. 

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Vakopleiding Interieurontwerpen (fase 1) - NIA ACADEMIE  

Interieurstyling is een vak. Als interieurstylist weet jij als geen ander de persoonlijkheid van een opdrachtgever te vertalen naar een ruimte. Een ruimte met smoel, gevoel, sfeer en stijl. Trends pas je toe in je concept, op zo’n manier dat het past bij jouw opdrachtgever. Wil je je ontwikkelen in de interieurstyling? Dan is deze vakopleiding (hij bestaat uit 3 fases) echt iets voor jou. 

Wat gaan we doen? 
Je wordt opgeleid tot specialist in stijl, kleur, trends en visuele communicatie door middel van vier modules:  

 • Stijlperiodes & Architectuur: Wat is kenmerkend voor de verschillende stijlperiodes? Van Oude Grieken tot en met het Postmodernisme.  
 • Professioneel Kleurplan: Je leert werken met het NCS-systeem en maakt een professioneel kleuradvies. 
 • Trendwatching: Je leert de tools om zelf trends te signaleren en te onderzoeken.  
 • Moodboarding: Je leert stijlen visualiseren en uit te werken in een moodboard en complete shopping. 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland op diverse locaties, waaronder Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Vakopleiding Interieur Ontwerpen (fase 2) - NIA ACADEMIE  

Leer de basis van het ontwerpen: alle teken- en ontwerpvaardigheden die je nodig hebt om te slagen als interieurontwerper. Je gaat veel handmatig tekenen, we gebruiken bewust geen computerprogramma. Dit is volgens ons de beste manier om  het proces van schetsontwerp tot definitief ontwerp onder de knie te krijgen. Wat leer je verder in deze opleiding? 

 • Tekenen: Tekenmateriaal en het opzetten van een tekening • schaal en plattegronden • perspectief tekenen • axonometrie-en isometrie tekenen • toepassen van kleur met markerstiften • vlekkenplan • looproutes, zichtlijnen en verhoudingen • indelen van woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamer 
 • Concept: Ideevorming • abstracte moodboards • doelgroepanalyse 
 • Bouwkundige onderdelen en verlichting: Vloeren • wanden • trappen • deuren • haarden • lichtplan 
 • Lichtplan: Basis armaturencollage  
 • Kleur: Kleurentheorie Johannes Itten • kleurtoepassing • kleureffecten in een ruimte • relatie kleur en licht 
 • Algemene vakkennis: (Harde) materialen • merken • designklassiekers • compositie • excursie bouwstijlen • trainen van klantgesprekken 
 • Commerciële vaardigheden: Het ontwikkelen van vaardigheden in het ontwerptekenen in combinatie met een klantgesprek 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland op diverse locaties, waaronder Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Vakopleiding Interieur Ontwerpen (fase 3) - NIA ACADEMIE  

Heb je fase 1 en 2 van de vakopleiding tot interieurontwerper afgerond? Dan kan je starten met de laatste fase! Hierna kan je examen doen. 

Wat leer je allemaal? 

 • Lichtplan (deze module is gelijk aan de losse cursus): Offerte maken voor een lichtontwerp •  doorlopen stappenplan verlichtingsplan • technische en decoratieve verlichting • moodboard verlichting en armaturen • merkenidentiteit • lichtbronnen en armaturen • verlichtingsplan maken • excursie verlichtingsbedrijf 
 • Interieurtextiel: Grondstoffen, werking en toepassingen • raambekleding: opmeten en uitrekenen met en zonder dessin, voering, plooien, kantelbare stof, etc. • blinds: opmeten, dessins/baleinen door laten lopen, in de dag/op de dag, voering, montage met zijgeleiding • behang: opmeten en uitrekenen met en zonder dessin • karpetten en vloerbedekking: soorten en toepassing in de ruimte, legmethodes en banenplan 
 • Verdieping in Interieur ontwerpen: Tekenvaardigheden plattegronden tekenen, 2-puntsperspectief, markertechnieken • schetsmaquettes • meubelontwerp (vaste inrichtingselementen) • materiaaltoepassingen  
 • Begeleiding bij uitwerking examenopdracht : Analyseren en bespreken opdracht • technische input en feedback • proefpresentaties 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

3-daagse cursus Kleur: Trends & Branding - NIA ACADEMIE  

Kleur is een onuitputtelijke bron van inspiratie, zeker voor stylisten en (interieur-)ontwerpers. Er is dan ook zeer veel kennis beschikbaar over kleur en kleursystemen. Toch maken we vaak alleen gebruik van onze intuïtie en maken we keuzes op basis van onze persoonlijke voorkeur, terwijl we kennis over kleur op zóveel vlakken kunnen inzetten!  

Wat gaan we doen?
In deze cursus leer je trends analyseren en vertalen naar toepasbare kleur- en materiaalplannen. Daarnaast besteden we aandacht aan kleur als onderdeel van de branding van je bedrijf en bieden we je een verdienmodel voor verkoop van verf en lak.  

Wat leer ik? 
Na deze cursus kun je trends analyseren en vertalen naar kleur- en materiaalplannen. Je hebt tools voor een betere branding van je bedrijf door middel van kleur, stijl en presentatie. Je kunt meer verdienen aan je kleuradvies. Je weet hoe je hoeveelheden verf kunt berekenen. Je kunt beter adviseren op het gebied van kleur. Je hebt tools om aan de slag te gaan met je persoonlijke kleurkaart. Je hebt meer ervaring met de uitwerking van een kleurplan voor het interieur. 

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein (let op, deze cursus is één dag op een andere locatie). Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus! 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

3-daagse cursus Professioneel Kleurplan - NIA ACADEMIE  

Voor een evenwichtig kleuradvies weeg je allerlei verschillende aspecten mee. Naast persoonlijke kleur- en sfeervoorkeuren van opdrachtgevers heb je ook te maken met emotionele en culturele kleurassociaties. Ook beïnvloeding van de ruimte door kleurgebruik of het benadrukken van functies van een ruimte horen bij een goed advies. Kortom, een kleuradvies is complex en als professional moet je uitgerust zijn met smaak, intuïtie, kennis en kunde.  

Wat gaan we doen?
In deze cursus leer je een kleuradvies maken en daarin alle genoemde aspecten te verwerken. Onderwerpen die aan de orde komen: 

 • Kennismaking NCS kleursysteem  
 • Toepassen van kleur in de ruimte  
 • Beïnvloeding van de ruimte d.m.v. kleur  
 • Kleurplan maken  
 • Werken met de NCS kleurenwaaiers  
 • Kleurcontrasten •  Motivatie- en presentatie-oefeningen  
 • Commerciële vaardigheden door middel van mondelinge toelichting op kleuradvies 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

3-daagse cursus Professioneel Lichtplan - NIA ACADEMIE  

Goed lichtadvies gaat veel verder dan wat suggesties voor armatuurdesign. In een professioneel lichtvoorstel weeg je allerlei aspecten af: de gebruiker, de functie van de ruimte en de specifieke taken die er worden uitgevoerd. Ook zijn vormgeving, sfeer, ambiance, budget en technische mogelijkheden belangrijk. In de markt is veel vraag naar goed lichtadvies.  

Vind jij dit belangrijk, maar mis je de nodige kennis? In deze cursus leer je hoe je een compleet en professioneel lichtplan maakt. 

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Hoe houdt je een goed eerste gesprekl 
 • Maken van een offerte voor een lichtontwerp  
 • Stappenplan verlichtingsplan  
 • Technische en decoratieve verlichting  
 • Moodboard verlichting en armaturen  
 • Merkenidentiteit  
 • Ken je klassiekers  
 • Lichtbronnen en armaturen  
 • Indeling plattegrond voor een verlichtingsplan  
 • Maken van verlichtingsplan  
 • Mondeling en visueel presenteren  
 • Excursie Design Post Amsterdam 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

3-daagse cursus Bouwkunde - NIA ACADEMIE  

Bij het inrichten, stylen en verbouwen van woningen en bedrijven kom je ook in aanraking met bouwkundige elementen. Dan is het belangrijk dat je basiskennis hebt van bouwkunde, tekeninglezen en materialen. Tijdens de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 2 + 3) krijg je summier les over bouwkundige elementen. Wil je verbouwingen gaan begeleiden of wil je als stylist en ontwerper beter begrijpen wat bepaalde begrippen inhouden? Dan is deze 3-daagse cursus Basis Bouwkunde voor jou!  

Wat gaan we doen? 
De gehele 3-daagse cursus is in hoofdlijnen afgestemd op praktische kennis en ondersteuning binnen het vakgebied van interieurstyling en interieurontwerp. Tijdens deze cursus leert de docent je alles over verschillende bouwkundige materialen en toepassingen.Ook leer je aan de hand van praktijkgerichte opdrachten het tekeninglezen van een woning. 
 
Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

1-daagse cursus Groenstyling - NIA ACADEMIE  

De plant staat weer volop in de kijker en is inmiddels onmisbaar geworden in onze interieurs. Niemand kijkt nog op van de term urban jungle en ook in retail en horeca heeft het groenvirus toegeslagen. De 1-daagse cursus Groenstyling is voor stylisten en ontwerpers die meer willen doen met groen in het interieur. 

Inhoud 
We gaan kijken naaar wat planten doen met een ruimte. En hoe het zit met met warmte en licht. Je krijgt voor jezelf antwoord op de vraag wat het altijd goed doet en wat een no go is? Belangrijke vragen om te stellen als je groen toe wilt passen in interieurs. In de cursus leer je hoe je kunt stylen met planten. Daarnaast krijg je praktische tips over uitvoering en onderhoud. Je leert meer over trends in groen en je maakt een beplantingsplattegrond.  

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

1-daagse cursus Badkamer Ontwerpen - NIA ACADEMIE  

De badkamer van nu is niet meer de ruimte waar je even snel doucht en je tanden poetst. We verlangen naar luxe en wellness en dat het liefst in eigen huis. Goed badkamerontwerp is daarom essentieel. Wil jij meer kennis en vaardigheden opdoen op dit gebied? In onze vakles brengen we je de basis bij van goed, eigentijds badkamerontwerp. De cursus wordt gegeven in de Mosa Design Studio, waardoor je beschikking hebt over eigentijdse en relevante materiaalstalen. 

Wat gaan we behandelen? 

 • Tegeltoepassingen, materialen, modulaire maatvoering, wand en -vloertegels, etc. 
 • De indeling van een badkamer (n.a.v.  een opdracht) 
 • We gaan sfeer vertalen naar een moodboard en dit concretiseren naar een materialenplan  
 • Lijmen, voegen, de breedte en -kleuren 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en om je te schrijven. (link: https://niainfo.nl/cursussen/item/33-badkamersontwerpen-vakles) 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Vakopleiding Handmatig Dessin Ontwerpen (fase 1) - NIA ACADEMIE  

Dessin is hot en het is overal! Bovendien zal dessin met de revival van textiel niet snel van het toneel verdwijnen. Voor iedereen die wil starten als dessinontwerper in de mode- of interieurbranche, is er de basisopleiding Dessin Ontwerpen (Fase 1). Deze opleiding is ook geschikt als je een eigen label wilt beginnen in stoffen en accessoires.  

Wat gaan we doen?  
In vijf dagen leer je allerlei technieken waarmee je handmatig dessins kunt maken. Deze prints kun je ook digitaliseren, hieraan besteden we in de opleiding Digitaal Dessin Ontwerpen (Fase 2) meer aandacht. 

 • Dag 1 | Introductie, materialen, collagetechniek, verzamelopdracht 
 • Dag 2 | Rapporten, stempelen 
 • Dag 3 | Grafische dessins, verschillende druktechnieken, sjablonen 
 • Dag 4 | Florale dessins, verftechnieken 
 • Dag 5 | Gelliplate, kleursystemen 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Vakopleiding Digitaal Dessin Ontwerpen (fase 2) - NIA ACADEMIE  

Wil je jouw opgedane technieken uit Dessin Ontwerpen (fase 1) verder uitbreiden en in Photoshop dessins leren ontwerpen? Dat kan in Fase 2 van de dessinopleiding. Deze opleiding is ook interessant voor interieurontwerpers die hun eigen dessins willen maken voor een interieurontwerp. Door de digitale druktechnieken is het makkelijker geworden om dessins in kleine oplagen te printen.  

Wat gaan we doen? 
Na de overdracht van de basiskennis van het dessinontwerpen ga je aan de slag met verschillende projecten. Hierbij leer je stap voor stap de digitale tools uit Photoshop gebruiken. Denk aan het werken in lagen, kleurbeheer, vormen uitknippen, schilderen en aquarelleren met brushes, het maken van je eigen brushes, het gebruik van de polygonal lasso tool, etc.  

Aan het eind van elke lesdag heb je jezelf verschillende mogelijkheden eigen gemaakt om een dessin samen te stellen. Op de laatste lesdag presenteer je de eindopdracht en wordt er aandacht besteed aan de praktijk van het dessin ontwerpen. Ervaring met Photoshop is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen. 

Duur  
8 dagen  
 
Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

2-daagse cursus Color Navigator - NIA ACADEMIE  

Vind jij het als interieurprofessional lastig om je kleurkeuze te motiveren aan je opdrachtgever? Het Color Navigator System geeft een waterdichte onderbouwing voor jouw kleuradvies. Na 20 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de werking van kleur op ons brein werd deze gelanceerd. 

In onze 2-daagse training voor professionele vormgevers leer je dit innovatieve systeem kennen en kleurkeuzes maken gebaseerd op type, stijl en geografisch gebied. Docent en interieurontwerper Marie-Gon Vos leerde 3 jaar geleden werken met Color Navigator en voor haar was het een echte eye opener!  
 
Inhoud  
Impact van kleur • Gericht kleur kiezen en combineren met Color Navigator • Kleurstrategie uitstippelen binnen projecten • Kleurprofiel bepalen voor klanten of projecten • Kleurpsychologie: wat doet kleur met ons en een ruimte? 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Workshop Flatlayfotografie - NIA ACADEMIE  

Als interieurprofessional, blogger of zelfstandig ondernemer weet je hoe belangrijk het is om goed beeld te hebben op je website, blog en instagram. Met een flatlay kun je méér dan alleen je blog of je Instafeed opleuken. Je kunt het als vormgever, (interieur-)stylist of ontwerper ook gebruiken in de communicatie naar je klant of opdrachtgever.  

Het is een mooie manier om je materialen in beeld te brengen en een flatlay is ook bruikbaar als moodboard en als inspiratiebeeld in een trendpresentatie of een kleurplan. In deze workshop leert foto- en interieurstylist Suzanne Paap je de kneepjes van flatlayfotografie.  

Wat gaan we doen? 
Je gaat aan de slag met beeldaspecten als kleur, compositie, kader en standpunt. Je stelt je eigen flatlay samen en maakt verschillende composities die je vastlegt met jouw mobiele telefoon of camera. Je maakt ook een aantal kleurstalen die aansluiten bij jouw gekozen thema. Je gaat in deze workshop aan de slag met je mobiele telefoon (je camera meenemen mag ook!) en samen kijken we naar welk thema of onderwerp bij jou past. 
 
Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

Workshop: Een heldere kijk op duurzame mode en schoenen - Detex  

In deze workshop kom je in 1 dag meer te weten over duurzame mode en schoenen. Je krijgt helder en meer grip op de issues en vragen die spelen bij je klant met betrekking tot duurzaamheid. Tijdens deze dag word je verrast over hoe je duurzaamheid en verantwoord ondernemen in je dagelijks werk kunt toepassen: in het klantencontact; met sales; bij inkoop van collecties; inkoop van winkelpresentatie en marketing. Klik hier voor meer informatie.

Leden van INretail krijgen 10% korting op deze workshop. Vraag daarom aan je werkgever of jullie organisatie lid is.