Header image

Vak/productkennis


Vak/productkennis

  Vakkennis woningtextiel - Gordijnadvies.nl

Gordijnadvies.nl is het expertise- en trainingscentrum voor de gordijnenbranche. Er worden cursussen en trainingen gegeven voor iedereen die werkt met woningtextiel, en dan metname voor gordijnen, binnenzonwering, stoffen, tapijt en confectiemachines. De trainingen zijn niet alleen gericht op verkopers, maar ook op stylisten, raamstoffeerders en medewerkers van een gordijnatelier. Meer informatie

Extra service is de gordijnadvieslijn. Winkelmedewerkers (en ondernemers) kunnen hier terecht met alle vragen over gordijnen, zoals stofsamenstelling of was- en strijkvoorschriften. Vragen kun je sturen naar vraag@gordijnadvies.nl.

  Textielwarenkennis - 1 dag - Detex

Om aan klanten uit te leggen waarom een kledingstuk bijvoorbeeld alleen gestoomd mag worden, moet je weten wat het uiterlijk en de eigenschappen van textiel bepaalt. In de module Textielwarenkennis leer je meer over:

 • Grondstoffen: wat is een natuurlijke of kunstmatige grondstof, wat zijn de gebruikseigenschappen? En hoe kan het dat twee stoffen van dezelfde grondstof door de manier van verwerken totaal verschillende eigenschappen hebben?
 • Garens: wat zijn kettinggaren, inslaggaren, breigaren en welke vezels heb je nodig om garens te maken?
 • Constructie van stoffen: hoe maak je van een garen een stof? Denk aan manieren als weven, breien en nonwoven.
 • Veredeling: de vakterm voor bewerking van grondstoffen, stoffen of kleding om de eigenschappen te verbeteren, bijvoorbeeld door het bedrukken van kleding of een wassing bij spijkerbroeken.

Klik hier voor meer informatie. 

  Vakopleiding Interieuradvies - HMC

Als je als (aankomend) woonadviseur, verkoper, binnenhuisadviseur of woonstylist jouw adviezen wilt ondersteunen met vakkennis en schetsen, dan is de vakopleiding Interieuradvies van het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) iets voor jou. 

Je leert de wensen van de klant in een ontwerp op maat te verwerken en maakt dit inzichtelijk door middel van een compleet interieuradvies. Je kunt eigen vakkennis en ideeën inbrengen en communiceert hierover met de klant.

De volgende elementen komen hierbij aan bod:

 • wensen klant achterhalen
 • verkoopgesprek versus adviesgesprek
 • materialen (basiskennis)
 • trends/mode, stijlen en designs
 • ontwerptechnieken (werken met een raster/uitlijnen meubelopstellingen)
 • creatieve technieken (werken met opwerktechnieken zoals markers/potloden)
 • inrichten van een ruimte
  • schetsen en vormgeving
  • styling, interieurstijlen
  • lichtplan
  • basis kleuradvies

De Vakopleiding Interieuradvies duurt 14 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdan en HMC Rotterdam.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

  1-daagse cursus Tekenen met markerstiften - NIA ACADEMIE

Als interieurprofessional weet je dat een goede visualisatie van je ontwerp essentieel is voor het overtuigen van je klant. Pimp je ontwerprekeningen, geef ze kleur en ga aan de slag met markers. Hiermee maak je het verschil.

Wat gaan we doen?
Tijdens de 1-daagse cursus krijg je een introductie van en informatie over materialen. Ook maak je een Copic swatches sample book: 2 á 4 x betonvloer | 2 á 4 x houten vloer | 2 á 4 x tapijt | 2 á 4 x tegels | 2 á 4 x planten | 2 á 4 x 0-blendertechniek | 2 á 4 x vrij naar keuze. Deze nieuwe vaardigheden ga je toepassen op een plattegrond of isometrie/axometrie en/of perspectieftekeningen (als je wilt kun je je eigen tekening meenemen).

Locatie
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Vakopleiding interieurontwerpen (vervolg van interieuradviseur) - HMC

De Vakopleiding Interieurontwerpen van het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) is speciaal voor ervaren woonadviseurs, verkopers, (aankomend) binnenhuisadviseurs en woonstylisten met goede kennis van materialen. 

Deze opleiding is een vervolg op de opleiding interieuradviseur. Je leert bijvoorbeeld om een ontwerp en inrichtingsadvies te maken en een offerte op te stellen voor de uitvoering van het gemaakte plan. Verder krijg je informatie over trends, producten, kleuren, alles wat bij interieurontwerpen komt kijken. Als zowel de vakopleiding interieuradvies als de vakopleiding interieurontwerpen succesvol zijn afgerond, ontvang je een branche-erkend diploma.

De Vakopleiding Interieurontwerpen duurt 27 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdan en HMC Rotterdam. 

Meer weten over de Vakopleiding Interieurontwerpen? Klik hier voor meer informatie. 

  Vakopleiding Vastgoedstyling - NIA ACADEMIE

Een huis kopen is een spannende aangelegenheid voor verkoper en koper. De één doet afstand van een plek waar hij aan gehecht was, de ander zoekt dé plek waar hij een thuis kan creëren. Het is net een date, waarbij de eerste indruk de doorslag geeft! Als vastgoedstylist speel je hierin een grote rol; je presenteert een huis zó dat iedereen die komt kijken zich meteen thuis voelt.

Wil jij vastgoedstylist worden?
Volg dan de 3-daagse vakopleiding Vastgoedstyling. Je leert ruimtes zo optimaal mogelijk in te richten, sterke punten benadrukken en zwakke punten te camoufleren. Dit doe je aan de hand van een checklist. Ook leer je werken met de kartonnen meubels van Cubiqz.

Locatie
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus! 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Google SketchUp - HMC

Wil je op professionele wijze een 3D-ontwerp van een meubelstuk of ruimte maken? Zoals ze dat ook in woonprogramma’s doen zoals vtwonen? Bij de HMC-cursus Google SketchUp leer je digitaal tekenen met het programma Google SketchUp. Na afloop heb je een goed inzicht in het programma en de mogelijkheden ervan.

Tijdens de cursus wordt de basis van het SketchUp tekenen gelegd, ook krijg je ondersteunend lesmateriaal mee naar huis. Er zal namelijk thuis veel geoefend moeten worden om het programma onder de knie te krijgen. SketchUp is ook een handig programma om bestaande 2D tekeningen om te zetten naar een 3D model als voorbereiding op een uit te werken meubel. De platte 2D tekeningen zijn soms voor beginnende meubelmakers lastig om te lezen. Het 3D model geeft een goed inzicht in het meubel.

De cursus is met name interessant voor deelnemers die nog onervaren zijn met SketchUp. Ook voor deelnemers die al enige ervaring hebben met het programma maar die tegen terugkerende belemmeringen aanlopen.

De cursus Google SketchUp duurt 4 avonden en wordt aangeboden door het HMC Amsterdam en het HMC Rotterdam. 

Meer weten over de cursus? Klik hier voor meer informatie.

  Leer in 3 dagen digitaal tekenen met SketchUp - NIA ACADEMIE

SketchUp is het tekenprogramma voor interieurprofessionals. Wil jij jouw stylingadviezen aanvullen met een 3D-presentatie? Dan is de starterscursus SketchUp iets voor jou! Je leert de basis zodat je daarna zelf heel gemakkelijk een 3D-tekening kan maken. Tijdens deze starterscursus kun je gebruik maken van het gratis programma SketchUp Make.

Wat ga je doen?
In de cursus leer je alle basistools waarmee je digitale presentatietekeningen maakt.

Instellingen • Navigeren • Vierkant • Cirkel  Hoeken afronden • Lijnen opdelen • Selectievak maken • Push/pull • Hulp- en maatlijnen • Kleuren • Texturen • Objecten draaien en kopiëren • Groepen en componenten • Schalen • Spiegelen • Afbeeldingen invoegen • Doorsnede • Stijlen • Lagen • Afbeeldingen exporteren, printen, etc.

Locatie
Deze cursus wordt ongeveer maandelijks ingepland in Amsterdam en Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Start je eigen onderneming - NIA ACADEMIE

BNS-Crisp en NIA ACADEMIE ontwikkelden samen een cursus die je op weg helpt in het ondernemerschap: Start je eigen Onderneming! In zes ochtenden maak je een visueel plan voor je concept en je brand en bespreken en trainen we allerlei (ondernemers)vaardigheden.

Wat ga je doen?
In de cursus ga je aan de slag met je ondernemersvaardigheden, het concept van je onderneming en de daarbij horende visual branding en look and feel. We bespreken de voor- en nadelen van een zzp en hoe je je plannen concreet en financieel kunt maken. En hoe ziet jouw plan voor on- en offline acquisitie eruit? Aan het eind van de cursus presenteer jij het startmoment van je onderneming!

Locatie
Deze cursus vindt plaats in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Vectorworks - HMC

Vectorworks op het Hout- en Meubilleringscollege is één van de belangrijkste en gebruiksvriendelijke CAD-programma’s binnen de interieuradvies en ontwerppraktijk. Behalve verschillende 2D tekengereedschappen, leert Vectorworks jou om te tekenen met elementen uit de échte wereld. Zo kun je bijvoorbeeld lijnen, bogen en cirkels gaan schetsen en deze vervolgens aanvullen met muren en ramen, meubelen en trappen, planten en lichtpunten. De objecten zijn eenvoudig te bewerken en bevatten automatisch 2D- en 3D-aanzichten. Het is mogelijk 3D-modellen van 2D-tekeningen te maken en vice versa.

Tijdens deze cursus ga je 2D en 3D gereedschappen gecombineerd gebruiken onder het mom van ontwerpen, tekenen & presenteren.

De cursus Vectorworks duurt 7 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdam en Rotterdam. 

Wil je meer weten over het programma Vectorworks? Klik dan hier voor informatie.

  Opleiding mode-adviseur - Detex

Met de opleiding Mode Adviseur leg je een stevige basis om klanten optimaal te kunnen adviseren. De opleiding is geschikt voor iedereen die in de mode retail werkt en succesvoller wil worden in het verkoopvak. Er komen 5 belangrijke onderdelen aan bod die je kennis vergroten:

 • Visual Merchandising
 • Textielwarenkennis
 • Assortimentskennis
 • Imago Styling
 • De Nieuwe Verkoper

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

  1-daagse cursus Perspectief Tekenen - NIA ACADEMIE

Heb je als interieurstylist of interieuradviseur weinig tot geen tekenervaring, maar wil je wel met een snelle schets je ideeën kunnen visualiseren? Dat gaat veel makkelijker als je de regels van het perspectief tekenen kent. Zo kan een klant meteen zien hoe jouw stylingplan gaat werken in de ruimte. 

Wat ga je doen? 
In deze cursus word je vertrouwd gemaakt met verschillende soorten perspectief en verdwijnpunten. Je leert precies dát perspectief uit te zoeken dat het best bij jouw stijl of idee past. In het kort: je leert werken met het kikvorsperspectief, vogelvluchtperspectief, 1-puntsperspectief, markers, kleur en schaduw.  

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Training Bodem- en Gewasbescherming - KIEM!

Om klanten te adviseren is het belangrijk om kennis te hebben van de uitgangspunten voor goede groei van planten en een gezonde bodem. Zonder een gezonde bodem maken planten een valse start die vaak niet meer in te halen is. Wanneer je jouw klant op weg helpt met een gezonde bodem dan heeft dit een tevreden klant als resultaat én zullen er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De training is opgebouwd rondom de vragen waar klanten mee komen op de meststoffen- & bestrijdingsafdeling, en bij het kopen van planten. Zo kun jij jouw klanten optimaal adviseren en helpen. De training is perfect voor de beginnende of halfgevorderde verkoopmedewerkers.

De training bestaat uit twee fysieke trainingen van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over deze training. 

  6-daagse vakopleiding Interieur & Vastgoedfotografie - NIA ACADEMIE

Werk je als vastgoedstylist? Dan is deze cursus interessant voor je. Je leert hoe je jouw eigen interieurprojecten zo goed mogelijk kan fotograferen. Jouw online portfolio, of de tijdlijn op je social media geef je hiermee een boost.  

Wist je trouwens dat de eerste zes foto’s op Funda doorslaggevend zijn voor geïnteresseerde kopers om een huis wel of niet te gaan bezichtigen? Leer van een vastgoedstylist/-fotograaf hoe je de koopwoning op z’n best weergeeft. Deze cursus is zeer geschikt voor makelaars en vastgoedstylisten die hun diensten uit willen breiden met vastgoedfotografie.  

Wat ga je doen? 
In deze basiscursus leer je cameratechniek, zodat je meer uit je foto’s haalt dan met de automatische instellingen. Daarnaast leer je hoe je goede interieur- en vastgoedfoto’s maakt. Omdat nabewerking ook tot de skills van een goede interieur- en vastgoedfotograaf behoort, leer je werken met Adobe Lightroom, de digitale doka voor professionele fotografen. 

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Training Styling en presenteren - KIEM!

Hoe presenteer je producten zo mooi en slim mogelijk? Tijdens deze interactieve training is er veel aandacht voor trends en natuurlijk de groentrends van dit jaar, sfeer en productpresentaties. Door te experimenteren leer je hoe je op jouw afdeling kunt aankleden op basis van verschillende trends en thema's. Zo komen de producten en presentaties optimaal tot hun recht. Tijdens deze training wordt gewerkt vanuit verschillende presentaties waarna we aan de slag gaan met het maken van presentaties en het indelen van de schappen. De training is bedoeld voor medewerkers die naast advies en klantcontact, ook betrokken zijn bij de styling van de winkel.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de training Styling en presenteren. 

  Opleiding schoenadviseur - Detex

Met de opleiding Schoen Adviseur leg je een stevige basis binnen de schoenenbranche, om zo klanten optimaal te kunnen adviseren. De opleiding is geschikt voor iedereen die in de schoenen-retail werkt en succesvoller wil worden in het verkoopvak. Er komen 6 belangrijke onderdelen aan bod die je kennis vergroten:

 • Trends
 • Materialen
 • Fabricage
 • Pasvorm
 • Dames-, heren- en kinderschoenen
 • De Nieuwe Verkoper

Daarnaast is er aandacht voor veranderingen in de retailbranche.

Klik hier voor meer informatie. 

  Vakopleiding Interieurontwerpen (fase 1) - NIA ACADEMIE

Interieurstyling is een vak. Als interieurstylist weet jij als geen ander de persoonlijkheid van een opdrachtgever te vertalen naar een ruimte. Een ruimte met smoel, gevoel, sfeer en stijl. Trends pas je toe in je concept, op zo’n manier dat het past bij jouw opdrachtgever. Wil je je ontwikkelen in de interieurstyling? Dan is deze vakopleiding (hij bestaat uit 3 fases) echt iets voor jou. 

Wat gaan we doen? 
Je wordt opgeleid tot specialist in stijl, kleur, trends en visuele communicatie door middel van vier modules:  

 • Stijlperiodes & Architectuur: Wat is kenmerkend voor de verschillende stijlperiodes? Van Oude Grieken tot en met het Postmodernisme.  
 • Professioneel Kleurplan: Je leert werken met het NCS-systeem en maakt een professioneel kleuradvies. 
 • Trendwatching: Je leert de tools om zelf trends te signaleren en te onderzoeken.  
 • Moodboarding: Je leert stijlen visualiseren en uit te werken in een moodboard en complete shopping. 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland op diverse locaties, waaronder Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Cursus Waterambassadeur - KIEM!

De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen als hittestress en wateroverlast en afname van biodiversiteit. Onze tuinen aanpassen aan het veranderende klimaat is de oplossing. Denk aan meer groen, meer ruimte voor biodiversiteit, minder verharding en regenwater (beter) benutten. Er worden praktische en laagdrempelige maatregelen doorgenomen waarmee tuinbezitters optimaal geadviseerd en geënthousiasmeerd kunnen worden om hun tuin watervriendelijk in te richten. De training bestaat voor een deel uit het behandelen van de theorie. Vervolgens zal er in verschillende werksessies aandacht zijn voor de klantvragen die je in de winkel kan verwachten en hoe je tuinbezitters het best van passend advies kan voorzien. De training is bedoeld voor alle verkoopmedewerkers in het tuincentrum.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de cursus waterambassadeur. 

  Vakopleiding Interieur Ontwerpen (fase 2) - NIA ACADEMIE

Leer de basis van het ontwerpen: alle teken- en ontwerpvaardigheden die je nodig hebt om te slagen als interieurontwerper. Je gaat veel handmatig tekenen, we gebruiken bewust geen computerprogramma. Dit is volgens ons de beste manier om  het proces van schetsontwerp tot definitief ontwerp onder de knie te krijgen. Wat leer je verder in deze opleiding? 

 • Tekenen: Tekenmateriaal en het opzetten van een tekening • schaal en plattegronden • perspectief tekenen • axonometrie-en isometrie tekenen • toepassen van kleur met markerstiften • vlekkenplan • looproutes, zichtlijnen en verhoudingen • indelen van woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamer 
 • Concept: Ideevorming • abstracte moodboards • doelgroepanalyse 
 • Bouwkundige onderdelen en verlichting: Vloeren • wanden • trappen • deuren • haarden • lichtplan 
 • Lichtplan: Basis armaturencollage  
 • Kleur: Kleurentheorie Johannes Itten • kleurtoepassing • kleureffecten in een ruimte • relatie kleur en licht 
 • Algemene vakkennis: (Harde) materialen • merken • designklassiekers • compositie • excursie bouwstijlen • trainen van klantgesprekken 
 • Commerciële vaardigheden: Het ontwikkelen van vaardigheden in het ontwerptekenen in combinatie met een klantgesprek 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland op diverse locaties, waaronder Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Cursus Kamerplanten - KIEM!

Welke plant past in een zonnig en licht huis en welke juist in een donkere hoek? Welke verzorging is nodig en hoe vaak moet een plant water krijgen? Allerlei vragen waar je als medewerker op de kamerplantenafdeling dagelijks mee te maken hebt. Met deze training wordt jij de specialist op dit gebeid en kan je klanten het best van advies voorzien. Het doel van deze training is om jouw assortimentskennis en vaardigheden over kamerplanten te vergroten. Natuurlijk is er ook voldoende aandacht voor de adviesfunctie die je hebt naar de consument, zo kan je hen optimaal te woord staan en verder helpen. De training is perfect voor de beginnende of halfgevorderde verkoopmedewerkers.

De training bestaat uit vier fysieke trainingen van circa 3 uur en een afsluitend toetsingsmoment.

Klik hier voor meer informatie over de cursus kamerplanten. 

  Opleiding sportadviseur - Detex

Actuele productkennis is in de sportbranche zeer essentieel. Ontwikkeling en innovatie in materiaal en gebruik veranderen in rap tempo. Als verkoper moet je deze kennis kunnen vertalen naar een op maat gesneden advies voor de klant. Inzicht in het commerciële proces is daarbij een absolute must. Daarom gaat Detex Opleidingen de samenwerking aan met Sports Business Center. Binnen deze opleiding wordt de theorie van sportschoenen, sportkleding, buitensportartikelen, racketsport en wintersport behandeld. Elke module start met een theoretisch deel en vindt vervolgens plaats in een showroom van een toonaangevend merk zodat de cursisten meteen kennis kunnen maken met de nieuwste collecties. Training en praktijk worden daarmee effectief aan elkaar gekoppeld.

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

  Vakopleiding Interieur Ontwerpen (fase 3) - NIA ACADEMIE

Heb je fase 1 en 2 van de vakopleiding tot interieurontwerper afgerond? Dan kan je starten met de laatste fase! Hierna kan je examen doen. 

Wat leer je allemaal? 

 • Lichtplan (deze module is gelijk aan de losse cursus): Offerte maken voor een lichtontwerp •  doorlopen stappenplan verlichtingsplan • technische en decoratieve verlichting • moodboard verlichting en armaturen • merkenidentiteit • lichtbronnen en armaturen • verlichtingsplan maken • excursie verlichtingsbedrijf 
 • Interieurtextiel: Grondstoffen, werking en toepassingen • raambekleding: opmeten en uitrekenen met en zonder dessin, voering, plooien, kantelbare stof, etc. • blinds: opmeten, dessins/baleinen door laten lopen, in de dag/op de dag, voering, montage met zijgeleiding • behang: opmeten en uitrekenen met en zonder dessin • karpetten en vloerbedekking: soorten en toepassing in de ruimte, legmethodes en banenplan 
 • Verdieping in Interieur ontwerpen: Tekenvaardigheden plattegronden tekenen, 2-puntsperspectief, markertechnieken • schetsmaquettes • meubelontwerp (vaste inrichtingselementen) • materiaaltoepassingen  
 • Begeleiding bij uitwerking examenopdracht : Analyseren en bespreken opdracht • technische input en feedback • proefpresentaties 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Cursus De Levende Tuin-expert - KIEM!

Steeds meer consumenten gaan bewuster om met hun tuin en kiezen voor beplanting die gericht is op het bevorderen van de natuur en biodiversiteit. Vaak vragen ze daarbij om inhoudelijk advies. Hoe krijg je meer vogels, vlinders en bijen in je tuin? Welke planten kan je dan het beste neerzetten? Kennis die niet iedereen paraat heeft. Na het volgen van deze training kan je de meest gestelde vragen van klanten beantwoorden. De training is opgebouwd uit een deel theorie: vogels, bijen, vlinders en andere dieren: wat hebben ze nodig? Hierna volgt een praktijk gedeelte en gaan de deelnemers aan de slag met de opgedane kennis in interactieve workshop-vorm. De training is bedoeld voor alle verkoopmedewerkers in het tuincentrum.

De training bestaat uit één fysieke training van circa 3 uur.

Klik hier voor meer informatie over de cursus De Levende Tuin-expert. 

  Training Textielwarenkennis Specialist - Detex

Zowel bij de inkoop als verkoop is vakkennis van groot belang. Het uiterlijk en de eigenschappen van textiel zijn afhankelijk van de grondstoffen, de manier waarop het garen is gemaakt, de manier waarop de stof is gemaakt en hoe de stof is veredeld. Tijdens de training leer je beoordelen of een stof de juiste kwaliteit, het juiste uiterlijk en de juiste eigenschappen bezit voor het maken van een bepaald kledingstuk en natuurlijk ook of de stof aansluit bij de koopwens van de klant. We gaan in op de garens zoals kettinggaren, inslaggaren, breigaren en de vezels die nodig zijn om garens te maken. Verder bekijken we de constructie van stoffen, dit zijn de manieren om van een garen of losse vezels een stof te maken: zoals weven, breien en non woven. Tenslotte behandelen we ook het veredelen. Veredelen betreft het uiterlijk en gebruikseigenschappen van stoffen. Bij het uiterlijk denken we aan verven van vezels, garens, stoffen of kledingstukken of het bedrukken daarvan. Het uiterlijk kan ook harig zijn, zoals imitatiebont. Voor de gebruikseigenschappen kunnen we denken aan bijvoorbeeld waterafstotend of vuilwerend maken van een stof.

Deze training wordt aangeboden door Detex. Is jouw werkgever lid van INretail? Dan ontvang je 10% korting.

Klik hier voor meer informatie over deze training.

  3-daagse cursus Kleur: Trends & Branding - NIA ACADEMIE

Kleur is een onuitputtelijke bron van inspiratie, zeker voor stylisten en (interieur-)ontwerpers. Er is dan ook zeer veel kennis beschikbaar over kleur en kleursystemen. Toch maken we vaak alleen gebruik van onze intuïtie en maken we keuzes op basis van onze persoonlijke voorkeur, terwijl we kennis over kleur op zóveel vlakken kunnen inzetten!  

Wat gaan we doen?
In deze cursus leer je trends analyseren en vertalen naar toepasbare kleur- en materiaalplannen. Daarnaast besteden we aandacht aan kleur als onderdeel van de branding van je bedrijf en bieden we je een verdienmodel voor verkoop van verf en lak.  

Wat leer ik? 
Na deze cursus kun je trends analyseren en vertalen naar kleur- en materiaalplannen. Je hebt tools voor een betere branding van je bedrijf door middel van kleur, stijl en presentatie. Je kunt meer verdienen aan je kleuradvies. Je weet hoe je hoeveelheden verf kunt berekenen. Je kunt beter adviseren op het gebied van kleur. Je hebt tools om aan de slag te gaan met je persoonlijke kleurkaart. Je hebt meer ervaring met de uitwerking van een kleurplan voor het interieur. 

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein (let op, deze cursus is één dag op een andere locatie). Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus! 

 

  3-daagse cursus Professioneel Kleurplan - NIA ACADEMIE

Voor een evenwichtig kleuradvies weeg je allerlei verschillende aspecten mee. Naast persoonlijke kleur- en sfeervoorkeuren van opdrachtgevers heb je ook te maken met emotionele en culturele kleurassociaties. Ook beïnvloeding van de ruimte door kleurgebruik of het benadrukken van functies van een ruimte horen bij een goed advies. Kortom, een kleuradvies is complex en als professional moet je uitgerust zijn met smaak, intuïtie, kennis en kunde.  

Wat gaan we doen?
In deze cursus leer je een kleuradvies maken en daarin alle genoemde aspecten te verwerken. Onderwerpen die aan de orde komen: 

 • Kennismaking NCS kleursysteem  
 • Toepassen van kleur in de ruimte  
 • Beïnvloeding van de ruimte d.m.v. kleur  
 • Kleurplan maken  
 • Werken met de NCS kleurenwaaiers  
 • Kleurcontrasten •  Motivatie- en presentatie-oefeningen  
 • Commerciële vaardigheden door middel van mondelinge toelichting op kleuradvies 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  3-daagse cursus Professioneel Lichtplan - NIA ACADEMIE

Goed lichtadvies gaat veel verder dan wat suggesties voor armatuurdesign. In een professioneel lichtvoorstel weeg je allerlei aspecten af: de gebruiker, de functie van de ruimte en de specifieke taken die er worden uitgevoerd. Ook zijn vormgeving, sfeer, ambiance, budget en technische mogelijkheden belangrijk. In de markt is veel vraag naar goed lichtadvies.  

Vind jij dit belangrijk, maar mis je de nodige kennis? In deze cursus leer je hoe je een compleet en professioneel lichtplan maakt. 

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Hoe houdt je een goed eerste gesprekl 
 • Maken van een offerte voor een lichtontwerp  
 • Stappenplan verlichtingsplan  
 • Technische en decoratieve verlichting  
 • Moodboard verlichting en armaturen  
 • Merkenidentiteit  
 • Ken je klassiekers  
 • Lichtbronnen en armaturen  
 • Indeling plattegrond voor een verlichtingsplan  
 • Maken van verlichtingsplan  
 • Mondeling en visueel presenteren  
 • Excursie Design Post Amsterdam 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Opleiding adviseur gezond lopen - 8 dagen - Detex

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die al enkele jaren ervaring hebben in het verkoopvak in de schoenenbranche en zich verder willen ontwikkelen op het gebied van eenvoudige en veel voorkomende voetaandoeningen, waarbij eventuele aanpassingen aan de schoen wenselijk kunnen zijn.

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

  3-daagse cursus Bouwkunde - NIA ACADEMIE

Bij het inrichten, stylen en verbouwen van woningen en bedrijven kom je ook in aanraking met bouwkundige elementen. Dan is het belangrijk dat je basiskennis hebt van bouwkunde, tekeninglezen en materialen. Tijdens de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 2 + 3) krijg je summier les over bouwkundige elementen. Wil je verbouwingen gaan begeleiden of wil je als stylist en ontwerper beter begrijpen wat bepaalde begrippen inhouden? Dan is deze 3-daagse cursus Basis Bouwkunde voor jou!  

Wat gaan we doen? 
De gehele 3-daagse cursus is in hoofdlijnen afgestemd op praktische kennis en ondersteuning binnen het vakgebied van interieurstyling en interieurontwerp. Tijdens deze cursus leert de docent je alles over verschillende bouwkundige materialen en toepassingen.Ook leer je aan de hand van praktijkgerichte opdrachten het tekeninglezen van een woning. 
 
Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Opleiding gezond lopen specialist - 16 dagen - Detex

Opleiding gezond lopen specialist

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die al meerdere jaren ervaring hebben in het verkoopvak in de schoenenbranche en zich verder willen ontwikkelen op het gebied van meer complexere voetaandoeningen. Je leert bovendien om zelf enkele aanpassing te verrichten aan confectieschoenen. 

Deze opleiding wordt aangeboden door Detex.

Klik hier voor meer informatie over deze opleiding. 

  1-daagse cursus Groenstyling - NIA ACADEMIE

De plant staat weer volop in de kijker en is inmiddels onmisbaar geworden in onze interieurs. Niemand kijkt nog op van de term urban jungle en ook in retail en horeca heeft het groenvirus toegeslagen. De 1-daagse cursus Groenstyling is voor stylisten en ontwerpers die meer willen doen met groen in het interieur. 

Inhoud 
We gaan kijken naaar wat planten doen met een ruimte. En hoe het zit met met warmte en licht. Je krijgt voor jezelf antwoord op de vraag wat het altijd goed doet en wat een no go is? Belangrijke vragen om te stellen als je groen toe wilt passen in interieurs. In de cursus leer je hoe je kunt stylen met planten. Daarnaast krijg je praktische tips over uitvoering en onderhoud. Je leert meer over trends in groen en je maakt een beplantingsplattegrond.  

Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  1-daagse cursus Badkamer Ontwerpen - NIA ACADEMIE

De badkamer van nu is niet meer de ruimte waar je even snel doucht en je tanden poetst. We verlangen naar luxe en wellness en dat het liefst in eigen huis. Goed badkamerontwerp is daarom essentieel. Wil jij meer kennis en vaardigheden opdoen op dit gebied? In onze vakles brengen we je de basis bij van goed, eigentijds badkamerontwerp. De cursus wordt gegeven in de Mosa Design Studio, waardoor je beschikking hebt over eigentijdse en relevante materiaalstalen. 

Wat gaan we behandelen? 

 • Tegeltoepassingen, materialen, modulaire maatvoering, wand en -vloertegels, etc. 
 • De indeling van een badkamer (n.a.v.  een opdracht) 
 • We gaan sfeer vertalen naar een moodboard en dit concretiseren naar een materialenplan  
 • Lijmen, voegen, de breedte en -kleuren 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en om je te schrijven. (link: https://niainfo.nl/cursussen/item/33-badkamersontwerpen-vakles) 

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Sportschoen Adviseur - Detex

Actuele productkennis is in de sportbranche zeer essentieel. Ontwikkeling en innovatie wat betreft maakwijze en materialen volgen elkaar in rap tempo op. Als verkoper moet je deze kennis kunnen vertalen naar een op maat gesneden schoenadvies voor de klant, waarbij het menselijk lichaam en de beoefende sport het uitgangspunt is. Inzicht in het commerciële proces is daarbij een absolute must.

De opleiding Sportschoen Adviseur bestaat uit de volgende modules:

 • Anatomie en pasvorm
 • Materialen
 • Maakwijze
 • Schoenkennis en advies per sport
 • De Nieuwe Verkoper
  Vakopleiding Handmatig Dessin Ontwerpen (fase 1) - NIA ACADEMIE

Dessin is hot en het is overal! Bovendien zal dessin met de revival van textiel niet snel van het toneel verdwijnen. Voor iedereen die wil starten als dessinontwerper in de mode- of interieurbranche, is er de basisopleiding Dessin Ontwerpen (Fase 1). Deze opleiding is ook geschikt als je een eigen label wilt beginnen in stoffen en accessoires.  

Wat gaan we doen?  
In vijf dagen leer je allerlei technieken waarmee je handmatig dessins kunt maken. Deze prints kun je ook digitaliseren, hieraan besteden we in de opleiding Digitaal Dessin Ontwerpen (Fase 2) meer aandacht. 

 • Dag 1 | Introductie, materialen, collagetechniek, verzamelopdracht 
 • Dag 2 | Rapporten, stempelen 
 • Dag 3 | Grafische dessins, verschillende druktechnieken, sjablonen 
 • Dag 4 | Florale dessins, verftechnieken 
 • Dag 5 | Gelliplate, kleursystemen 

Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Leden van INretail ontvangen 10% korting op deze cursus!

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Vakopleiding Digitaal Dessin Ontwerpen (fase 2) - NIA ACADEMIE

Wil je jouw opgedane technieken uit Dessin Ontwerpen (fase 1) verder uitbreiden en in Photoshop dessins leren ontwerpen? Dat kan in Fase 2 van de dessinopleiding. Deze opleiding is ook interessant voor interieurontwerpers die hun eigen dessins willen maken voor een interieurontwerp. Door de digitale druktechnieken is het makkelijker geworden om dessins in kleine oplagen te printen.  

Wat gaan we doen? 
Na de overdracht van de basiskennis van het dessinontwerpen ga je aan de slag met verschillende projecten. Hierbij leer je stap voor stap de digitale tools uit Photoshop gebruiken. Denk aan het werken in lagen, kleurbeheer, vormen uitknippen, schilderen en aquarelleren met brushes, het maken van je eigen brushes, het gebruik van de polygonal lasso tool, etc.  

Aan het eind van elke lesdag heb je jezelf verschillende mogelijkheden eigen gemaakt om een dessin samen te stellen. Op de laatste lesdag presenteer je de eindopdracht en wordt er aandacht besteed aan de praktijk van het dessin ontwerpen. Ervaring met Photoshop is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen. 

Duur  
8 dagen  
 
Locatie 
Deze vakopleiding wordt in het voor- en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  2-daagse cursus Color Navigator - NIA ACADEMIE

Vind jij het als interieurprofessional lastig om je kleurkeuze te motiveren aan je opdrachtgever? Het Color Navigator System geeft een waterdichte onderbouwing voor jouw kleuradvies. Na 20 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de werking van kleur op ons brein werd deze gelanceerd. 

In onze 2-daagse training voor professionele vormgevers leer je dit innovatieve systeem kennen en kleurkeuzes maken gebaseerd op type, stijl en geografisch gebied. Docent en interieurontwerper Marie-Gon Vos leerde 3 jaar geleden werken met Color Navigator en voor haar was het een echte eye opener!  
 
Inhoud  
Impact van kleur • Gericht kleur kiezen en combineren met Color Navigator • Kleurstrategie uitstippelen binnen projecten • Kleurprofiel bepalen voor klanten of projecten • Kleurpsychologie: wat doet kleur met ons en een ruimte? 

Locatie 
Deze cursus wordt in het voorjaar en najaar ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.

  Workshop Flatlayfotografie - NIA ACADEMIE

Als interieurprofessional, blogger of zelfstandig ondernemer weet je hoe belangrijk het is om goed beeld te hebben op je website, blog en instagram. Met een flatlay kun je méér dan alleen je blog of je Instafeed opleuken. Je kunt het als vormgever, (interieur-)stylist of ontwerper ook gebruiken in de communicatie naar je klant of opdrachtgever.  

Het is een mooie manier om je materialen in beeld te brengen en een flatlay is ook bruikbaar als moodboard en als inspiratiebeeld in een trendpresentatie of een kleurplan. In deze workshop leert foto- en interieurstylist Suzanne Paap je de kneepjes van flatlayfotografie.  

Wat gaan we doen? 
Je gaat aan de slag met beeldaspecten als kleur, compositie, kader en standpunt. Je stelt je eigen flatlay samen en maakt verschillende composities die je vastlegt met jouw mobiele telefoon of camera. Je maakt ook een aantal kleurstalen die aansluiten bij jouw gekozen thema. Je gaat in deze workshop aan de slag met je mobiele telefoon (je camera meenemen mag ook!) en samen kijken we naar welk thema of onderwerp bij jou past. 
 
Locatie 
Deze cursus wordt regelmatig ingepland in Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Vragen?
Neem dan contact op met de studieadviseurs via de NIA academie via nia.vragen@gmail.com.
René Verhoeven - 06 24 14 55 54 & Jannet den Hollander - 06 41 39 79 15.