Header image

Hbo-opleidingen in de retail

De retailsector is een belangrijke speler in de economie en blijft evolueren, vooral met de opkomst van online winkelen en omnichannel retailing. Er is nog steeds vraag naar gekwalificeerde professionals die uitkijken naar de uitdagingen en kansen in deze sector. Een hbo-opleiding in de retail kan de deuren openen naar diverse carrièremogelijkheden in de detailhandel. Of je nu geïnteresseerd bent in winkelbeheer, merchandising, marketing, supply chain management, e-commerce of ondernemerschap, een achtergrond in retailmanagement kan je voorbereiden op een breed scala aan functies.
Je kunt kiezen uit opleidingen op HBO-niveau, Associate Degree (Ad) en mbo-niveau.

Hbo-opleidingen

Er zijn verschillende hbo-opleidingen die je kunnen voorbereiden op een carrière in de retailsector. Op HBO Start kun je een selectie maken van relevante opleidingen. Kijk daarbij welk aspect van retail je het meest interesseert, zoals management, marketing, logistiek of ondernemerschap. Ook op Studiekeuze 123 vind je informatie over alle erkende hbo- en wo-opleidingen van Nederland. Inclusief een test om te kijken wat bij jou past.

Enkele voorbeelden van opleidingen zijn:

 • HBO Ondernemerschap & Retail Management
  Als je van plan bent je eigen retailbedrijf te starten, kan een opleiding in ondernemerschap waardevol zijn
 • HBO Commerciële Economie 
  Deze opleiding richt zich op algemene commerciële vaardigheden en marketing, wat nuttig kan zijn in de retailsector
 • HBO Commerciële Economie & Ondernemerschap
  Deze opleiding richt zich op algemene commerciële vaardigheden en marketing, wat nuttig kan zijn in de retailsector Als commercieel econoom ken je de behoeftes van consumenten.

Associate Degree (Ad)

‘Wil jij doorstuderen voor een baan in de retail op HBO-niveau? Maar vind je een opleiding van vier jaar te lang? Dan is een Associate Degree (Ad) misschien iets voor jou! Een Ad is een tweejarige hbo-opleiding met een niveau tussen mbo-4 en een hbo-bachelor. Een associate degree-opleiding is heel praktijkgericht en leidt je op tot een bepaald beroep. Je bent veel bezig met actuele, praktische opdrachten, vaak voor of samen met bedrijven en organisaties. In twee jaar tijd ontwikkel je zo allerlei vaardigheden die na je studie van pas komen in je verdere carrière.

Er zijn Ad-opleidingen in deeltijd en voltijds mogelijk in de volgende richtingen: 

 • Ondernemerschap
 • E-commerce
 • Retail Management
 • Marketing
 • Sales 
 • Commerciële economie

Download hier het overzicht van welke opleidingsinstituten welke opleiding in welke plaats aanbieden*.  Let op; de lijst wordt periodiek bijgewerkt en kan mogelijk tijdelijk niet actueel zijn.