Header image

Ambacht & techniek


Ambacht & techniek

  Jean School House of denim - Jean School

Jean School is een opleiding waar jonge, creatieve en gedreven mensen het vakmanschap van denim design en development leren. En daarmee uitzicht hebben op een job letterlijk overal ter wereld. Tijdens de opleiding krijgt je naast vakken als textielkennis, confectietechniek en patroontechniek ook colleges van een aantal van de allerbeste professionals uit de internationale denimindustrie en werk je aan projecten met toonaangevende denimmerken en -weverijen. Je loopt stage bij internationale merken in de denimbranche.
Er zijn twee varianten van de Jean School opleiding. In de eerste plaats de reguliere driejarige fulltime opleiding. Daarnaast biedt de Jean School een Engelstalige, eenjarige opleiding voor internationale studenten en studenten met minimaal een havodiploma.
Lees hier meer over het vakbgebied en de opleding.

  Meesteropleiding coupeur - Meesteropleiding Coupeur

Meesteropleiding Coupeur Amsterdam is de enige opleiding in de Benelux en omgeving waar je het ware coupeurvakmanschap leert op een hoogwaardig niveau. Onze afgestudeerde leerlingen gaan na het volgen van de drie jaar durende voltijdopleiding aan de slag op het hoogste kwaliteitsniveau bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of vestigen zich als zelfstandig coupeur. 
Naast de voltijdstudie en de deeltijdopleiding biedt de Meesteropleiding Coupeur ook diverse modules aan.

 

  PVC-stroken-vloeren leggen - Deltion college

Veel consumenten en bedrijven kiezen bij het leggen van een nieuwe vloer voor PVC. Een PVC-vloer is er in vele designs, is duurzaam, eenvoudig te onderhouden, geluiddempend en warmtedoorlatend. Het leggen van PVC-vloeren is vakwerk. Dit resulteert in veel werkgelegenheid voor en vraag naar pvc-vloerenleggers.
 
Wil jij als interieurvakman leren hoe je vakkundig een PVC-vloer legt en deze moet onderhouden? Kies dan de training PVC-stroken-vloeren leggen!

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding. 

  Woningstoffeerder - Interieurvakman m/v

Als woningstoffeerder leg je vloeren en bekleed je trappen, je hangt gordijnen op en plaatst zonwering. Je weet alles van vloeren zoals tapijt, vinyl, pcv en laminaat. Tijdens je opleiding leer je specialistische technieken en werk je met allerlei gereedschappen en machines. Ook het opmeten van een ruimte en het bepalen van de hoeveelheid materiaal hoort bij het vak. Geen ruimte is je te gek, overal zorg je voor een perfect resultaat. 
De opleiding voor woningstoffeerder BBL Niveau 2 duurt twee jaar. De opleiding allround woningstoffeerder BBL Niveau 3 duurt drie jaar.Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Projectstoffeerder - Interieurvakman m/v

Een projectstoffeerder pakt grote - en kleinere-  projecten aan zoals kantoren en bedrijven. Je legt hier de vloeren, zorgt voor trapbekleding en plaatst raambekleding en zonwering. Net als een woningstoffeerder leer je voor dit vak alles over vloeren zoals tapijt, vinyl, pcv en laminaat. Je gebruikt verschillende specialistische technieken en allerlei soorten gereedschappen en machines. Bij het vak hoort ook het opmeten van een ruimte en het bepalen van de hoeveelheid materiaal die je nodig hebt. Een precisiewerkje waar jij je hand niet voor omdraait.
De opleiding voor projectstoffeerder BBL Niveau 2 duurt twee jaar. De opleiding voor allround projectstoffeerder BBL Niveau 3 duurt drie jaar.
Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Allround parketteur - Interieurvakman m/v

Je legt prachtige parketvloeren variërend van stoere brede delen tot een verfijnd visgraadmotief, en repareert of renoveert bestaande parketvloeren, zodat ze weer als nieuw zijn. Je bent expert als het gaat om de afwerking met olie, wax of lak. Als allround parketlegger stuur je daarnaast ook collega’s aan. Met jouw vakwerk maak je de mooiste vloeren!
De opleiding tot allround parketteur BBL Niveau 3 duurt driejaar. Je kunt de opleiding volgen bij het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. 
Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Meubelstofferen Basis - Deltion college

Wil jij je eigen stoel kunnen stofferen? Tijdens deze training krijg je de basisvaardigheden van het meubelstofferen onder de knie.

Onder begeleiding van een ervaren vakdocent, ga je aan de slag met een eigen stoel. Je krijgt praktische aanwijzingen en oefeningen om je kennis te laten maken met de basis.  

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.

  Keukenmonteur - Interieurvakman m/v

Als keukenmonteur plaats je nieuwe keukens die op maat worden gemaakt. Je monteert kastjes, keukenbladen, installeert apparatuur en legt klanten uit hoe deze werkt. Je werkt met verschillende machines, gereedschappen en materialen. En als jij klaar bent, dan zijn jouw klanten blij!
De opleiding voor keukenmonteur BBL niveau 2 duurt twee jaar, of 3 jaar als je kiest voor niveau 3 om allround keukenmonteur te worden. Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! Je kunt de opleiding volgen bij het Hoornbeeck College in Amersfoort, bij het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam en bij het ROC in Tilburg.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Meubelstoffeerder - Interieurvakman m/v

Als meubelstoffeerder ben je een echte mooimaker! Je bekleedt meubels met stoffen. Dat kunnen nieuwe stoelen, fauteuils en banken zijn, maar ook meubels die een opknapbeurt nodig hebben. Je leert werken met hand- en naaimachines en handgereedschap en krijgt les in nieuwe maar ook de echte oude stoffeertechnieken. Zo weet je meubels tot echte blikvangers te maken!
De opleiding voor meubelstoffeerder BBL Niveau 2 duurt 2 jaar. De opleiding voor allround meubelstoffeerder BBL Niveau 3 duurt 3 jaar. Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk op de site van de interieurvakman m/v waar je de pleidingen kunt volgen. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

 

  Cursus Egaliseren - HMC

In de cursus egaliseren aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) vergaar je kennis over vloerconstructies en dek- of afwerkvloeren. Welke problemen kom je tegen (zoals vocht, scheuren, niet vlak) en hoe los je dit op?  Welke bewerking is er nodig om de dek- of afwerkvloer legrijp te maken voor de te plaatsen vloerbedekking. Je gaat actief aan de slag met voorstrijken, egaliseren en schuren. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Deze cursus wordt gegeven aan het HMC Rotterdam en is bedoeld voor de beginnende interieurvakman. 

Meer weten? Klik hier voor meer informatie. 

  Zilversmid - Vakschool Schoonhoven

Een zilversmid ontwerpt, maakt en repareert grote gebruiksvoorwerpen zoals schalen, bekers, kandelaars en bestek. Steeds vaker maakt een zilversmid ook objecten die een sieraad zijn voor het interieur. Je werkt met speciale gereedschappen en hanteert specialistische technieken. De technieken die een zilversmid toepast zijn wezenlijk anders dan die van een goudsmid.
Lees hier meer over het vakgebied van zilversmid en bekijk hier de verschillende opleidingen, zoals handgraveren, zettechnieken en sieraden ontwerpen.

  Cursus Linoleum Verwerken - HMC

Hoe leg je een linoleumvloer? En kun je een linoleumvloer eigenlijk wel zomaar plaatsen? Of heb je daar een speciale ondervloer voor nodig? Dat leer je allemaal in de cursus Linoleum Verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) Rotterdam. 

Wat zijn nou typische eigenschappen van linoleum en op welke manier wordt het samengesteld? Dit komt aan bod bij de cursus. Daarnaast krijg je een antwoord op vragen als: “Waar moet ik op letten?” en “Welke gereedschappen zijn er speciaal voor deze productgroep?” Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van banen linoleum, het handmatig maken van inserts en het werken met een mal voor kleine en moeilijke ruimten. Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je een HMC-certificaat. 

Deze cursus is bedoeld voor de beginnende en gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de cursus Linoleum Verwerken. 

  Juwelier - Vakschool Schoonhoven

Als juwelier ben je veelzijdig en weet je vakmanschap en branchekennis goed te combineren met een commerciële instelling. Je vindt het leuk om de ontwikkelingen in de branche te volgen, bent trendgevoelig en gaat graag om met mensen: klanten, collega’s en leveranciers. De juwelier is iemand die alle facetten van het vak kent.
Lees hier meer over het vakgebied van juwelier, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus PVC stroken verwerken - HMC

PVC is een innovatief materiaal met een lange levensduur, dat nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Toch vraagt het nog behoorlijk wat vakkennis om een kwalitatieve PVC vloer te leggen. Wat komt hier allemaal bij kijken? Moet je het op dezelfde manier aanbrengen als een houten vloer? Dat leer je allemaal tijdens de cursus PVC stroken verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). 

In de training PVC stroken leggen wordt aandacht geschonken aan eisen aan vloeren en materialenkennis. Daarna ga je als deelnemers zelf aan de slag met PVC stroken leggen met verscheidene spannende opdrachten. Deze cursus is zowel bedoeld voor de beginnende als de gevorderde interieurvakman.

De cursus PVC stroken verwerken wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer informatie over deze cursus vind je hier

  Uurwerktechniek - Vakschool Schoonhoven

Zolang er mensen zijn, hebben zij zich altijd bezig gehouden met tijdmeting. Vroeger gebruikte men hiervoor primitieve instrumenten zoals wateruurwerken, zandlopers en zonnewijzers. Uurwerken van de huidige tijd zijn erg onderhoudsgevoelig. Om het onderhoud goed
te kunnen uitvoeren, zijn vakspecialisten nodig.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken - HMC

Wat zijn nou de eisen van een goede trap en de bekleding? En hoe verwerk je het tapijt op de trap met al die hoekjes en tredes? Het vergt behoorlijk wat vakanschap. Maar dankzij het Hout- en Meubilleringscollege kun je hier jouw talent van maken.  In de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken leer je de eisen aan de trap te identificeren, traponderdelen benoemen en uitgesleten treden renoveren.

Tijdens de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken ga jij actief aan de slag met het plaatsen van tapijt op dichte en open treden inclusief ondertapijt. Je gebruikt hiervoor de trapspin en hotmelt lijm.

Deze cursus is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). 

Na het succesvol afronden van de cursus ontvangt de deelnemer een HMC-certificaat.

Meer weten over de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken? Klik dan hier

  Goudsmeden - Vakschool Schoonhoven

Als je kiest voor de opleiding Goudsmeden, dan ben je vooral bezig met ontwerpen, maken en repareren van sieraden. Niet alleen in goud, maar ook in zilver, titanium, aluminium en tal van andere materialen. Je moet het leuk vinden om met je handen mooie dingen te creëren. Behalve het praktijkvak goudsmeden krijg je in de opleiding ook vakken als tekenen, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus elastische vloerbedekking op trappen verwerken - HMC

Alle onderdelen van een trap bij naam kunnen noemen... Dát leer je onder meer in de cursus 'elastische vloerbedekking op trappen verwerken' aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Ook ga je ontdekken welke eisen er allemaal komen kijken bij het bouwen van een trap. En leer je hoe je uitgesleten treden op een zorvuldige manier renoveert. Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van elastische vloerbedekking op dichte en open treden inclusief trapneuzen/strippen. Hiervoor gebruik je de trapspin, lange en korte afschrijver.

De cursus 'elastische vloerbedekking op trappen verwerken' is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer informatie over deze cursus? Klik dan hier

  Sieraden ontwerpen op de computer - Vakschool Schoonhoven

De cursussen "Sieraden ontwerpen op de computer" zijn bedoeld voor goud- en zilversmeden, maar ook voor juweliers die ontwerpen maken voor hun klanten. Rhinoceros leent zich overigens ook uitstekend voor andere vakgebieden. Het is een eerste kennismaking, een uitbreiding én een verdieping bij het ontwerpen op de computer. U krijgt telkens meer inzicht in het maken van sieraden via 3D ontwerpen en productietechnieken zoals 3D printen.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus traplopers plaatsen - HMC

Een traploper is de kers op de taart van een mooie trap. Ben jij geïnteresseerd in woningstofferen? Dan is de 1-daagse cursus traplopers plaatsen misschien iets voor jou. Het leggen van een traploper is een mooie klus. Trappen zijn in vele gevallen gedraaid, wat de uitdaging nog groter maakt. Geheel op ambachtelijke en traditionele wijze leer jij om traplopers perfect aan te laten sluiten bij de vorm en stijl van de trap. 

Tijdens de cursus traplopers plaatsen ga je actief aan de slag met het meten en innaaien van de traploper en het plaatsen van knologen en roedes.

De cursus wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). De cursus traplopers plaatsen is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer weten over deze cursus? Klik dan hier

  Edelsteenkunde - Vakschool Schoonhoven

Onder de naam Vakschool Schoonhoven Cursus & Training worden diverse cursussen aangeboden op het gebied van edelsteenkunde. De doelgroep bestaat uit professionals uit de sieraden- en uurwerkenbranche, antiquairs, taxateurs en consumenten die met edelstenen bezig zijn.
Lees hier meer over het vakgebied, en bekijk hier de bijbehorende opleidingen.

  Cursus elastische vloerbedekking vinyl - HMC

Vinylvloeren zijn duurzame en comfortabele vloeren met een lange levensduur. Vinyl heeft dus de toekomst, dus het is een slimme keuze om je hierin te specialiseren middels de 1-daagse cursus elastische vloerbedekking vinyl aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Kies je voor deze cursus, dan ga jij actief aan de slag met verwerken, naden snijden, koud lassen van naden en het verwijderen van vouwen en kreukels. 

Na het succesvol afronden van de cursus elastische vloerbedekking vinyl ontvang je een HMC-certificaat.

De cursus elastische vloerbedekking vinyl is bedoeld voor de beginnende interieurvakman die zich graag verder wil ontwikkelen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten over deze cursus? Klik dan hier

  Cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking - HMC

Hoe maak je een goede waterdichte naad in een vloerbedekking? Je ontdekt het tijdens de 1-daagse cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Op vakkundige wijze leer jij om thermisch te lassen zodat de lijm van de vloerbedekking wordt beschermd tegen vocht en bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Het is een techniek die al eeuwen bestaat. En die jij je binnen een dag kunt oppakken. 

De 1-daagse cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking wordt gegeven aan het HMC Rotterdam en is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen. 

Meer weten over deze curuss? Klik dan hier

  Cursus zachte vloerbedekking verwerken - HMC

Weet jij ale soorten tapijt te benoemen? Van hoogpolig tot laagpolig tapijt, van wollen tot sisal? Tijdens de 2-daagse cursus zachte vloerbedekking verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) leer je over de verschillende soorten tapijt. Ook leer je hoe deze zachte vloerbedekkingen worden samengesteld. 

Een goed tapijt vraagt om een goed ondertapijt. Daarom leer je op de cursus zachte vloerbedekking verwerken ook welk ondertapijt je gebruikt en waarom. Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van tapijt op latten en verlijmt aanbrengen op ondertapijt. Daarnaast leer je naden maken.

Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat. De cursus zachte vloerbedekking verwerken wordt gegeven aan het HMC Rotterdam en is bedoeld voor de beginnende en gevorderde interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen.

Meer weten over de cursus zachte vloerbedekking verwerken? Klik dan hier .

  Cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen - HMC

Wat geeft er nou meer voldoening dan het 'clicken' van een mooie vloer? Aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) kun je kiezen voor de 1-daagse cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen. Je leert welke clicksystemen er allemaal bestaan en welk effect het legpatroon op een ruimte heeft. Verder gaat jij actief aan de slag met het plaatsen van diverse systemen waaronder laminaat en LVT/PVC stroken.

Na het succesvol afronden van de 1-daagse cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen ontvangt de deelnemer een HMC-certificaat. De cursus is bedoeld voor de beginnende interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten over de cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen? Klik dan hier

 

  Cursus meubelstofferen - HMC

Hoe bijzonder zou het zijn om zelf een stoel te stofferen? De cursus meubelstofferen aan het Hout- en Meubillerinscollege (HMC) is een kennismaking met het eeuwenoude vak meubelstofferen. Als deelnemer wordt jou gevraagd om zelf een stoel mee te brengen. Deze mag je dan zelf stofferen in jouw favoriete stijl: ofwel op de klassieke, ofwel op de moderne manier. 

Klassiek meubelstofferen: Bij deze techniek leer je stofferen op een manier zoals dit in grootmoederstijd werd gedaan. In 10 lessen ga je een door jezelf meegebrachte (eetkamer)stoel stofferen. Met authentieke stoffeermaterialen zoals: jute singels, springveren, linnen, crin en kaasdoek. Deze cursus is een goede basis om kennis te maken met dit mooie nostalgische vak.

Modern meubelstofferen: Bij deze techniek leer je hedendaagse stoffeermaterialen te verwerken in een door jezelf meegebrachte (eetkamer)stoel. Met o.a. polyetherschuim of koudschuim en polypress wrongen leer je stapsgewijs een stoffering van een zitting op te bouwen. Een gecapitonneerde voetenbank of een headboard maken behoort ook tot de mogelijkheden.

De cursus meubelstofferen wordt gegeven aan het HMC Amsterdam en Rotterdam. Je hebt geen ervaring nodig om aan deze cursus deel te nemen. 

Meer weten over de cursus meubelstofferen? Klik dan hier

  Keuzedeel PVC-vloeren leggen - HMC

PVC-vloeren leggen als een professional, dat leer je met het keuzedeel PVC-vloeren leggen aan het Hout- en Meubilleringscollege. 

Aan de hand van 6 thema’s word je als deelnemer getraind in het leggen van PVC-strokenvloeren op een professionele manier:

  • wet- en regelgeving
  • materialenkennis
  • verkoopadvisering
  • werkvoorbereiding
  • installeren van PVC-stroken en patronen
  • onderhoud en reparatie van een PVC-strokenvloer