Header image

Ambacht & techniek Wonen


Ambacht & techniek Wonen

  Woningstoffeerder - Interieurvakman m/v

Als woningstoffeerder leg je vloeren en bekleed je trappen, je hangt gordijnen op en plaatst zonwering. Je weet alles van vloeren zoals tapijt, vinyl, pcv en laminaat. Tijdens je opleiding leer je specialistische technieken en werk je met allerlei gereedschappen en machines. Ook het opmeten van een ruimte en het bepalen van de hoeveelheid materiaal hoort bij het vak. Geen ruimte is je te gek, overal zorg je voor een perfect resultaat. 
De opleiding voor woningstoffeerder BBL Niveau 2 duurt twee jaar. De opleiding allround woningstoffeerder BBL Niveau 3 duurt drie jaar.Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  PVC-stroken-vloeren leggen - Deltion college

In deze training leer je als interieurvakman/vrouw hoe je vakkundig een PVC-vloer legt en deze moet onderhouden.
Tijdens deze training komen de volgende onderdelen aan bod:
• Lezen van opdrachten en werktekeningen
• Egaliseren van de vloer
• Vormen van beelden/patronen van de te leggen vloer
• Gebruik van materiaal, gereedschappen en apparatuur
• Advies omtrent onderhoud van de vloer.

De training is in 5 dagdelen.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding. 

  Projectstoffeerder - Interieurvakman m/v

Een projectstoffeerder pakt grote - en kleinere-  projecten aan zoals kantoren en bedrijven. Je legt hier de vloeren, zorgt voor trapbekleding en plaatst raambekleding en zonwering. Net als een woningstoffeerder leer je voor dit vak alles over vloeren zoals tapijt, vinyl, pcv en laminaat. Je gebruikt verschillende specialistische technieken en allerlei soorten gereedschappen en machines. Bij het vak hoort ook het opmeten van een ruimte en het bepalen van de hoeveelheid materiaal die je nodig hebt. Een precisiewerkje waar jij je hand niet voor omdraait.
De opleiding voor projectstoffeerder BBL Niveau 2 duurt twee jaar. De opleiding voor allround projectstoffeerder BBL Niveau 3 duurt drie jaar.
Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Meubelstofferen Basis - Deltion college

Wil jij je eigen stoel kunnen stofferen? Tijdens deze training ga je aan de slag met je eigen eetkamer-/keukenstoel of een variant met een basiszitting. Deze ga je helemaal zelf stofferen met de technieken die je geleerd hebt.
Daarbij komen de volgende onderdelen aan bod:
• Singelen
• Veren zetten
• Opbouw zitting algemeen
• Opbouw zitting met capitoneer afwerking (moderne manier)
• Tussentijds verkenning van materialen en er mee werken
• Verkenning van gereedschap en ermee werken. 

De training is in 10 dagdelen.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.

  Allround parketteur - Interieurvakman m/v

Je legt prachtige parketvloeren variërend van stoere brede delen tot een verfijnd visgraadmotief, en repareert of renoveert bestaande parketvloeren, zodat ze weer als nieuw zijn. Je bent expert als het gaat om de afwerking met olie, wax of lak. Als allround parketlegger stuur je daarnaast ook collega’s aan. Met jouw vakwerk maak je de mooiste vloeren!
De opleiding tot allround parketteur BBL Niveau 3 duurt driejaar. Je kunt de opleiding volgen bij het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. 
Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Keukenmonteur - Interieurvakman m/v

Als keukenmonteur plaats je nieuwe keukens die op maat worden gemaakt. Je monteert kastjes, keukenbladen, installeert apparatuur en legt klanten uit hoe deze werkt. Je werkt met verschillende machines, gereedschappen en materialen. En als jij klaar bent, dan zijn jouw klanten blij!
De opleiding voor keukenmonteur BBL niveau 2 duurt twee jaar, of 3 jaar als je kiest voor niveau 3 om allround keukenmonteur te worden. Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! Je kunt de opleiding volgen bij het Hoornbeeck College in Amersfoort, bij het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam en bij het ROC in Tilburg.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding voor interieurvakman m/v. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

  Meubelstoffeerder - Interieurvakman m/v

Als meubelstoffeerder ben je een echte mooimaker! Je bekleedt meubels met stoffen. Dat kunnen nieuwe stoelen, fauteuils en banken zijn, maar ook meubels die een opknapbeurt nodig hebben. Je leert werken met hand- en naaimachines en handgereedschap en krijgt les in nieuwe maar ook de echte oude stoffeertechnieken. Zo weet je meubels tot echte blikvangers te maken!
De opleiding voor meubelstoffeerder BBL Niveau 2 duurt 2 jaar. De opleiding voor allround meubelstoffeerder BBL Niveau 3 duurt 3 jaar. Je werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Zodra je begint, krijg je salaris. En ben je klaar dan heb je gegarandeerd een baan! 

Kijk op de site van de interieurvakman m/v waar je de pleidingen kunt volgen. Bij deze BBL-opleiding kun je kiezen uit verschillende richtingen, zoals woningstoffeerder, meubelstoffeerder, parketlegger of keukenmonteur. Maak het in de woonbranche!

 

  Cursussen op het gebied van woningstofferen - HMC

Woningstofferen, daar moet je technisch, creatief én vakkundig voor zijn. Dat leer je allemaal op het het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Op deze opleider vind je trainingen en cursussen  om- bij- of her- te scholen. Of je nu net afgestudeerd bent en een verbreding van je kennis zoekt of al jaren ervaring hebt in het vak en graag met nieuwe technieken wilt leren werken. 

Deze cursussen kun je aan het HMC volgen op het gebied van woningstofferen: 

 • Cursus egaliseren
 • Cursus linoleum verwerken
 • Cursus PVC stroken verwerken
 • Cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken
 • Cursus elastische vloerbedekking op trappen verwerken
 • Cursus traplopers plaatsen
 • Cursus elastische vloerbedekking vinyl
 • Cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking
 • Cursus zachte vloerbedekking verwerken
 • Cursus werken met prefab vloeren met click systemen

Deze cursussen worden gegeven aan het HMC Rotterdam, met afwisselende tijdsduur. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer weten over deze cursussen met betrekking tot woningstofferen? Klik hier voor meer informatie. 

  Cursus Linoleum Verwerken - HMC

Hoe leg je een linoleumvloer? En kun je een linoleumvloer eigenlijk wel zomaar plaatsen? Of heb je daar een speciale ondervloer voor nodig? Dat leer je allemaal in de cursus Linoleum Verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) Rotterdam. 

Wat zijn nou typische eigenschappen van linoleum en op welke manier wordt het samengesteld? Dit komt aan bod bij de cursus. Daarnaast krijg je een antwoord op vragen als: “Waar moet ik op letten?” en “Welke gereedschappen zijn er speciaal voor deze productgroep?” Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van banen linoleum, het handmatig maken van inserts en het werken met een mal voor kleine en moeilijke ruimten. Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je een HMC-certificaat. 

Deze cursus is bedoeld voor de beginnende en gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de cursus Linoleum Verwerken. 

  Cursus PVC stroken vloeren leggen - HMC

PVC is een innovatief materiaal met een lange levensduur, dat nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Toch vraagt het nog behoorlijk wat vakkennis om een kwalitatieve PVC vloer te leggen. Wat komt hier allemaal bij kijken? Moet je het op dezelfde manier aanbrengen als een houten vloer? Dat leer je allemaal tijdens de cursus PVC stroken verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). 

In de training PVC stroken leggen wordt aandacht geschonken aan eisen aan vloeren en materialenkennis. Daarna ga je als deelnemers zelf aan de slag met PVC stroken leggen met verscheidene spannende opdrachten. Deze cursus is zowel bedoeld voor de beginnende als de gevorderde interieurvakman.

De cursus PVC stroken verwerken duurt 3 dagen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer informatie over deze cursus vind je hier

  Cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken - HMC

Wat zijn nou de eisen van een goede trap en de bekleding? En hoe verwerk je het tapijt op de trap met al die hoekjes en tredes? Het vergt behoorlijk wat vakanschap. Maar dankzij het Hout- en Meubilleringscollege kun je hier jouw talent van maken.  In de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken leer je de eisen aan de trap te identificeren, traponderdelen benoemen en uitgesleten treden renoveren.

Tijdens de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken ga jij actief aan de slag met het plaatsen van tapijt op dichte en open treden inclusief ondertapijt. Je gebruikt hiervoor de trapspin en hotmelt lijm.

Deze cursus is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). 

Na het succesvol afronden van de cursus ontvangt de deelnemer een HMC-certificaat.

Meer weten over de cursus zachte vloerbedekking op trappen verwerken? Klik dan hier

  Cursus elastische vloerbedekking op trappen verwerken - HMC

Alle onderdelen van een trap bij naam kunnen noemen... Dát leer je onder meer in de cursus 'elastische vloerbedekking op trappen verwerken' aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Ook ga je ontdekken welke eisen er allemaal komen kijken bij het bouwen van een trap. En leer je hoe je uitgesleten treden op een zorvuldige manier renoveert. Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van elastische vloerbedekking op dichte en open treden inclusief trapneuzen/strippen. Hiervoor gebruik je de trapspin, lange en korte afschrijver.

De cursus 'elastische vloerbedekking op trappen verwerken' is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer informatie over deze cursus? Klik dan hier

  Interieurvakman Woningstofferen (niveau 2/bbl) - Deltion college

Vloerbedekking, gordijnen, zonwering. Ze maken woningen en kantoren helemaal af. Vind jij dat ook én werk je graag met je handen? Dan is de opleiding Interieurvakman Woningstofferen geknipt voor jou! Je leert alles over materialen en gereedschappen, het bekleden van vloeren en trappen, leg- en montagetechnieken. Van elke ruimte maak jij een prachtig plaatje!
Tijdens de opleiding leer je alles over stofferingen zoals vloerbedekking, raambekleding en zonwering. De eigenschappen en mogelijkheden van materialen, de nodige gereedschappen, vloeren voorbereiden, ondervloeren leggen, trappen bekleden en het plaatsen van zonwering. Elke techniek komt aan de orde, net als klantcontact en ondernemerschap.

Dit een BBL-opleiding op mbo-niveau. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week (minimaal 20 uur) bij een bedrijf.

Kijk hier voor meer informatie

  Cursus traplopers plaatsen - HMC

Een traploper is de kers op de taart van een mooie trap. Ben jij geïnteresseerd in woningstofferen? Dan is de 1-daagse cursus traplopers plaatsen misschien iets voor jou. Het leggen van een traploper is een mooie klus. Trappen zijn in vele gevallen gedraaid, wat de uitdaging nog groter maakt. Geheel op ambachtelijke en traditionele wijze leer jij om traplopers perfect aan te laten sluiten bij de vorm en stijl van de trap. 

Tijdens de cursus traplopers plaatsen ga je actief aan de slag met het meten en innaaien van de traploper en het plaatsen van knologen en roedes.

De cursus wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam (HMC). De cursus traplopers plaatsen is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat.

Meer weten over deze cursus? Klik dan hier

  Allround Interieurvakman Woningstofferen (niveau 3/bbl) - Deltion college

Werk jij graag met je handen en heb jij oog voor detail? Dan is de opleiding Allround Interieurvakman Woningstofferen echt iets voor jou! Je gaat aan de slag met verschillende materialen en gereedschappen en laat meubelen, trappen en vloeren er op hun best uitzien. Je wordt opgeleid tot specialist in het leggen van vloerbedekking en het plaatsen van raambekleding en zonwering. Je leert maten opnemen en de benodigde materialen berekenen. Ook leer je hoe je ruimtes met rondingen of trappen bekleedt. Daarnaast begeleid je collega’s en overleg je met klanten, hiervoor leer je de nodige vaardigheden.

Dit een BBL-opleiding op mbo-niveau. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week (minimaal 20 uur) bij een bedrijf.

Kijk hier voor meer informatie

  Cursus elastische vloerbedekking vinyl - HMC

Vinylvloeren zijn duurzame en comfortabele vloeren met een lange levensduur. Vinyl heeft dus de toekomst, dus het is een slimme keuze om je hierin te specialiseren middels de 1-daagse cursus elastische vloerbedekking vinyl aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Kies je voor deze cursus, dan ga jij actief aan de slag met verwerken, naden snijden, koud lassen van naden en het verwijderen van vouwen en kreukels. 

Na het succesvol afronden van de cursus elastische vloerbedekking vinyl ontvang je een HMC-certificaat.

De cursus elastische vloerbedekking vinyl is bedoeld voor de beginnende interieurvakman die zich graag verder wil ontwikkelen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten over deze cursus? Klik dan hier

  Cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking - HMC

Hoe maak je een goede waterdichte naad in een vloerbedekking? Je ontdekt het tijdens de 1-daagse cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Op vakkundige wijze leer jij om thermisch te lassen zodat de lijm van de vloerbedekking wordt beschermd tegen vocht en bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Het is een techniek die al eeuwen bestaat. En die jij je binnen een dag kunt oppakken. 

De 1-daagse cursus thermisch naden lassen in elastische vloerbedekking wordt gegeven aan het HMC Rotterdam en is bedoeld voor de gevorderde interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen. 

Meer weten over deze curuss? Klik dan hier

  Cursus zachte vloerbedekking verwerken - HMC

Weet jij ale soorten tapijt te benoemen? Van hoogpolig tot laagpolig tapijt, van wollen tot sisal? Tijdens de 2-daagse cursus zachte vloerbedekking verwerken aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) leer je over de verschillende soorten tapijt. Ook leer je hoe deze zachte vloerbedekkingen worden samengesteld. 

Een goed tapijt vraagt om een goed ondertapijt. Daarom leer je op de cursus zachte vloerbedekking verwerken ook welk ondertapijt je gebruikt en waarom. Je gaat actief aan de slag met het plaatsen van tapijt op latten en verlijmt aanbrengen op ondertapijt. Daarnaast leer je naden maken.

Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een HMC-certificaat. De cursus zachte vloerbedekking verwerken wordt gegeven aan het HMC Rotterdam en is bedoeld voor de beginnende en gevorderde interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen.

Meer weten over de cursus zachte vloerbedekking verwerken? Klik dan hier .

  Cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen - HMC

Wat geeft er nou meer voldoening dan het 'clicken' van een mooie vloer? Aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC) kun je kiezen voor de 1-daagse cursus Werken met Prefab Vloeren met Clicksystemen. Je leert welke clicksystemen er allemaal bestaan en welk effect het legpatroon op een ruimte heeft. Verder gaat jij actief aan de slag met het plaatsen van diverse systemen waaronder laminaat en LVT/PVC stroken.

Na het succesvol afronden van de 1-daagse cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen ontvangt de deelnemer een HMC-certificaat. De cursus is bedoeld voor de beginnende interieurvakman m/v die zich graag verder wil ontwikkelen en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

De cursus Werken met Prefab Vloeren met Clicksystemen duurt 1 dag en wordt gegeven aan het HMC Rotterdam. 

Meer weten over de cursus werken met prefab vloeren met clicksystemen? Klik dan hier

  Cursus meubelstofferen - HMC

Moet je voorstellen: een cursus waarbij je leert om die ene oude stoel te transformeren tot een tof, nieuw exemplaar! De cursus meubelstofferen aan het Hout- en Meubillerinscollege (HMC) is een kennismaking met het eeuwenoude vak meubelstofferen. Als deelnemer wordt jou gevraagd om zelf een stoel mee te brengen. Deze mag je dan zelf stofferen in jouw favoriete stijl: ofwel op de klassieke, ofwel op de moderne manier. 

Klassiek meubelstofferen: Bij deze techniek leer je stofferen op een manier zoals dit in grootmoederstijd werd gedaan. In 10 lessen ga je een door jezelf meegebrachte (eetkamer)stoel stofferen. Met authentieke stoffeermaterialen zoals: jute singels, springveren, linnen, crin en kaasdoek. Deze cursus is een goede basis om kennis te maken met dit mooie nostalgische vak.

Modern meubelstofferen: Bij deze techniek leer je hedendaagse stoffeermaterialen te verwerken in een door jezelf meegebrachte (eetkamer)stoel. Met o.a. polyetherschuim of koudschuim en polypress wrongen leer je stapsgewijs een stoffering van een zitting op te bouwen. Een gecapitonneerde voetenbank of een headboard maken behoort ook tot de mogelijkheden.

De cursus meubelstofferen duurt 10 avonden en wordt gegeven aan het HMC Amsterdam en Rotterdam. Je hebt geen ervaring nodig om aan deze cursus deel te nemen. 

Meer weten over de cursus meubelstofferen? Klik dan hier

  Opleiding Interieurvakman - HMC

Wil jij je ontwikkelen als echte allround vakman voor het interieur? Trappen stofferen, gordijnen en zonwering leren monteren om een huis helemaal af te maken? Dat kan met de opleiding Interieurvakman aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Als interieurvakman richt je kantoren en woonhuizen in met vloerbedekking en raambekleding. Je werkt op locatie bij particulieren of bij grote projecten voor opdrachtgevers. Zo is je werk erg divers. Je komt in bewoonde en nog onbewoonde huizen, maar ook bij kantoren, scholen of een ziekenhuis zijn interieurvakmannen/woningstoffeerders nodig. Meestal werk je in tweetallen.

De lessen

Tijdens deze opleiding leer je alles over verschillende soorten vloeren leggen, zoals tapijt, PVC, marmoleum en laminaat. Je leert het legklaar maken van ondervloeren en het toepassen van de diverse vloerbedekking op vloeren en trappen. Ook leer je verschillende soorten raamdecoratie op te hangen/monteren, bijvoorbeeld gordijnen, jaloezieën, shutters en binnenzonwering.

Uiteraard krijg je ook les in de algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Werken en leren

Deze opleiding is een BBL opleiding waarbij je gaat leren en werken tegelijk. Om deze opleiding te volgen heb je een baan nodig. Er zijn veel banen te vinden voor interieurvakmannen/woningstoffeerders. 

De opleiding Interieurvakman duurt 2 jaar en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam. 

Meer weten over deze opleiding? Klik dan hier

  Opleiding Keukenmonteur - HMC

Een keuken, dat is misschien nog wel de grootste investeringen van het hele huis. Als keukenmonteur heb je dan ook een hele verantwoordelijkheid om een keuken te bouwen die járenlang meegaat. Dat leer je allemaal op de opleiding tot keukenmonteur aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). 

Als keukenmonteur vergaar je kennis over keukenmeubels, wandafwerking en het aansluiten van keukenapparatuur. Je werkt netjes en precies, maakt de keuken op maat bij de klant en werkt daarom veilig met verschillende machines, gereedschappen en materialen.

Als keukenmonteur kun je zelfstandig en in teamverband werken, je hebt ruimtelijk inzicht en denkt in oplossingen. Je kunt de wensen van de klant verwerken in een keuken en de klant adviseren over onderhoud en gebruik van de gemonteerde keuken. Want in al je werk is goed contact met de klant en klanttevredenheid belangrijk.

Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding leer je hoe je van begin tot eind een keuken netjes moet plaatsen. Alles komt daarbij aan de orde: het monteren van de keukenkasten, het aansluiten van apparatuur en afwerken van de keuken. Ook leer je hoe je communiceert met klanten en collega’s binnen je bedrijf.

De opleiding keukenmonteur duurt 2 jaar. Je gaat één dag per week naar school, en de rest van de tijd werk je bij een keukenbedrijf. Heb je nog geen bedrijf gevonden? Maak je geen zorgen als je nog geen bedrijf hebt. Het HMC heeft een netwerk van bedrijven die werknemers zoeken!

De lessen

Je krijgt lessen in vakgebieden als:

 • Samenstellen, plaatsen en afwerken van keukens.
 • Aansluiten keukenapparatuur.
 • Opleveren van de keuken en klantadvies over onderhoud en gebruik van de keuken.
 • Nederlands en rekenen
 • Loopbaan en burgerschap
 • Jouw toekomst
 • Na deze opleiding kun je als keukenmonteur gaan werken bij een keukenbedrijf.

Doorstromen

Na afronden van deze opleiding kun je ervoor kiezen om door te stromen naar:

 • Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer
 • Allround montagemedewerker houttechnie

De opleiding keukenmonteur duurt 2 jaar en wordt gegeven aan het Hout- en Meubilleringscollege Rotterdam. 

Meer informatie over deze opleiding? Klik dan hier

  Vakopleiding meubelstofferen - HMC

Wil jij oude meubels nieuw leven inblazen en mooier maken dan ze zijn? Dat kan met de vakopleiding meubelstofferen aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). In deze opleiding worden deelnemers gekneed tot beginnend meubelstoffeerders. Alle basistechnieken en vaardigheden komen aan bod, zoals: 

 • de moderne vlakstoffering
 • de trechterpoef
 • de moderne hoogstoffering
 • de klassieke hoogstoffering
 • verschillende stikopdrachten

De opleiding wordt afgesloten met een oorfauteuil als eindopdracht.

De vakopleiding meubelstofferen kenmerkt zich door een intensief en professioneel lesprogramma waarbij het vak vanaf de basis grondig wordt beoefend. Tijdens de praktijklessen worden ook vaktheorie-lessen aangeboden welke direct aansluiten bij de praktijk. In de naaimachine machinale (Amsterdam) of in het lokaal (Rotterdam) staan verschillende industriemachines en lockmachines. Tijdens de machinale instructielessen leer je hiermee werken.

In het eerste leerjaar wordt de basis van het meubelstofferen gelegd. Alle basistechnieken en vaardigheden komen aan bod en worden onder begeleiding aangeleerd.

In het tweede leerjaar verdiep je de kennis en vaardigheden. Je werkt aan een grote complexe opdracht, de oorfauteuil. Dat doe je door een kale romp aan te schaffen, om te bouwen en te bekleden. Verschillende vaardigheden en technieken die in het eerste leerjaar zijn geleerd, worden gecombineerd en op een hoger niveau worden toegepast. Je zelfstandigheid wordt vergroot, gestuurd wordt op het zelf kunnen verantwoorden van keuzes en het zelfstandig werken. Daarnaast leer je ook capitonneren, een damkussen en volant stikken.

De vakopleiding meubelstofferen duurt 2 jaar en wordt gegeven aan het HMC Amsterdam en Rotterdam. 

Meer informatie over de vakopleiding meubelstofferen vind je hier

 

  Veilig werken met houtbewerkingsmachines - HMC

Houtbewerkingsmachines zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Maar als een echte professional, kun jij daar zo mee aan de slag, met de training Veilig Werken met Houtbewerkingsmachines aan het Hout- en Meubilleringscollege (HMC). Deze training bevat naast een algemeen (theoretisch) gedeelte qua veiligheid, gezondheid en milieu specifieke uitleg over de machines:

 • afkortzaag
 • vandiktebank vlakbank
 • zaagtafel
 • lintzaag
 • onderfreesmachine 
 • afzuiginstallatie

Meer informatie? Kijk dan op de website van het HMC. 

 

  Cursus vinyl - HMC

In deze training gaan de deelnemers aan de slag met het verwerken van vinyl. Er wordt aandacht besteed aan verwerking, koudlassen en vouw.

Meer weten? Kijk dan op de website van het HMC.