Jouw persoonlijke ontwikkelbudget (IOB)

Wat is het IOB?

Het individueel ontwikkelbudget - kortweg IOB- is een persoonlijk budget van € 150,- per jaar, voor medewerkers in de retail non-food, om zich te kunnen ontwikkelen. Dit budget wordt maandelijks opgebouwd door middel van een storting door jouw werkgever (dus € 12,50 per maand). Het budget dat je opbouwt kun je uitgeven aan opleidingen, cursussen en trainingen. Zo kunnen medewerkers ervoor zorgen dat ze stevig op de arbeidsmarkt staan, nu en later. Je kunt het jaarlijkse bedrag ook opsparen, tot maximaal vijf jaar. Het IOB is een arbeidsvoorwaarde die werkgevers en vakbonden in de cao Retail Non-Food hebben opgenomen en die op 1 oktober 2020 van start is gegaan. 

Voor wie is het IOB?

Het IOB is vanaf 1 oktober 2020 van toepassing op iedere medewerker die minimaal 16 uur per week werkt in de retail non-food en op 31-12-2020 minstens één jaar in dienst is. Het budget geldt niet voor directeuren, weekendhulpen, oproepkrachten en vakantiekrachten.

Log in en kies een opleiding

Om een opleiding te kunnen doen, maak je eerst een account aan op de website van De Leerrekening. Dat werkt als volgt:

  • Je werkgever meldt zich aan bij De Leerrekening, dit is de organisatie die alles regelt rond het IOB.
  • Hierna ontvang jij van De Leerrekening een persoonlijk e-mailbericht met een uitnodiging om een account aan te maken. 
  • Nadat je jouw account hebt aangemaakt, ontvang je vervolgens jouw inloggegevens en kun je van start! 

Het complete aanbod van opleidingen en cursussen die je kunt doen, vind je als je bent ingelogd. Toch al benieuwd welke opleidingsmogelijkheden er zijn? Klik dan hier

Hulp bij het kiezen van een opleiding

Je kunt bij een keuze altijd advies vragen aan je werkgever, HR-adviseur op je werk of aan een gratis loopbaancoach. Deze coaches kunnen je helpen om een goede keuze te maken, zodat je het budget nuttig kunt besteden.

Inloggen

Heb je al een account aangemaakt op De Leerrekening? Dan kun je hier meteen inloggen om naar jouw IOB te gaan.

Inloggen IOB Inloggen

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over deze nieuwe IOB-regeling? Over de opleidingen die je kunt kiezen? Of hoe je je budget besteedt? Wij hebben de veel gestelde vragen op een rij gezet.  Staat je vraag of antwoord er niet tussen? Dan kun je contact opnemen met een van vier vakbonden waar de cao Retail Non-Food mee is afgesloten: AVV, CNV Vakmensen, De Unie of RMU Werknemers. 

  Hoe maak ik een account aan voor het IOB?

Om een opleiding te kunnen doen, maak je eerst een account aan. Dat werkt als volgt:

  • Je werkgever meldt zich aan bij De Leerrekening, dit is de organisatie die alles regelt rond het IOB.
  • Als je voldoet aan de voorwaarden van het IOB krijg je automatisch van De Leerrekening een e-mailbericht met een unieke link om een account aan te maken. 
  • Nadat je een account hebt aangemaakt, ontvang je vervolgens jouw inloggegevens en kun jij je opgebouwde opleidingsbudget besteden.
  • Heb je een account? Ga dan hier naar de inlogpagina.
  Waarom moet ik eerst een account aanmaken op de website van de uitvoerder van het IOB?

De uitvoerder van het IOB, De Leerrekening, heeft de rol van ‘bank’ omdat er jouw budget op staat. Daarom is een beveiliging in de vorm van een inlog nodig. Zodra je ingelogd bent kun je zien wat je budget is en hoe je dit kunt inzetten. 

  Geldt de invoering van het IOB voor alle medewerkers?

Nee, alleen voor medewerkers die minimaal 16 uur per week werken en op 31 december 2020 1 jaar in dienst zijn. Het IOB geldt niet voor directeuren, uitzendkrachten, weekendhulpen en vakantiekrachten. 

  Als ik in de loop van 2021 één jaar in dienst ben, krijg ik dan ook het individueel ontwikkelbudget?

Er is één moment bepaald om vast te stellen of je in aanmerking komt voor het individueel ontwikkelbudget en dat is op 31 december 2020. Dit betekent dat je geen recht hebt op het individueel ontwikkelbudget als je in de loop van 2021 één jaar in dienst bent. Pas als je vanaf 31 december 2021 een volledig jaar in dienst bent, heb je vanaf 1 januari 2022 recht op IOB. 

  Welke opleidingen kan ik kiezen?

De opleidingen en cursussen die in de opleidingscatalogus staan van het IOB kun je kiezen. De opleidingen moeten bijdragen aan jouw huidige of toekomstige positie op de arbeidsmarkt. Om dit te toetsen vul je nadat je je hebt ingeschreven voor een cursus of opleiding een (fiscale) toetsingsvragenlijst in. Op basis van jouw antwoorden wordt bepaald of de cursus of opleiding fiscaal is toegestaan en of je deze kunt gaan volgen. Je kunt je budget niet besteden aan opleidingen die meer voor privédoeleinden zijn. 

  Waar kan ik het aanbod van alle opleidingen vinden?

Het complete aanbod van opleidingen en cursussen vind je hier. Hier vind je meer informatie over een opleiding of cursus. Als je een account hebt en bent ingelogd, kun je je hier ook meteen inschrijven voor een opleiding of cursus. 

  Hoe wordt bepaald of je minimaal 16 uur per week werkt?

Het gaat om wat er in de arbeidsovereenkomst staat. Als daarin een dienstverband staat van minimaal 16 uur per week, heb je recht op het IOB. Daarnaast moet je wel minimaal een jaar in dienst zijn op 31 december 2020.  Bij een min-max-contract is het gemiddelde aantal uur dat je per week werkt bepalend: werk je bijvoorbeeld tussen de 12 en 20 uur per week, dan is dit gemiddeld 16 uur per week en heb je recht op het IOB.
Als je op 31 december 2020 minimaal een jaar in dienst bent en in de loop van 2021 een contract voor minimaal 16 uur per week krijgt, heb je ook recht op het IOB. 
Als je het IOB ontvangt, maar in de loop van 2021 een contract van minder dan 16 uur per week krijgt, heb je geen recht meer op het IOB. Je kunt het opgebouwde bedrag dan nog wel besteden.

  Ik ga minder werken dan 16 uur per week, wat gebeurt er dan met mijn IOB?

Als je IOB ontvangt, maar in de loop van 2021 een contract van minder dan 16 uur per week krijgt, heb je geen recht meer op het IOB. Je kunt het opgebouwde bedrag dan nog wel besteden.

  Hoe wordt mijn budget opgebouwd?

Het IOB wordt maandelijks opgebouwd. Elke maand bouw jij €12,50 op. Na bijvoorbeeld 6 maanden heb je een budget opgebouwd van € 75,-.  

  Als ik niet genoeg budget heb om een opleiding te volgen, kan ik dan een voorschot van mijn werkgever vragen?

Nee, het is niet mogelijk om een voorschot te vragen, de werkgever betaalt altijd een vast bedrag van € 12,50 per maand. Wel kun je je werkgever vragen of hij wil bijbetalen voor een opleiding, dus een extra bedrag. Je kunt er ook voor kiezen om zelf bij te betalen.

  Ik wil een opleiding volgen, maar deze kost meer dan mijn beschikbare budget. Kan mijn werkgever of ikzelf het budget aanvullen?

Ja, dat is mogelijk. Je kan zelf bijbetalen met bekende online betaalmiddelen als iDeal en creditcard. Je kan bij het inschrijven van een opleiding ook een aanvraag doen om het budget op een andere wijze te laten vullen, bijvoorbeeld door je werkgever. In principe hoef je niet met je werkgever te overleggen over de keuze van de opleiding die je wil volgen, maar als je werkgever bijdraagt, is je aanvraag voor een opleiding niet meer anoniem.

  Ik zou graag hulp willen bij het kiezen van een opleiding

Je kunt bij een keuze altijd advies vragen aan je werkgever, HR-adviseur op je werk of aan een gratis loopbaancoach. Deze coaches kunnen je helpen om een goede keuze te maken, zodat je het budget nuttig kunt besteden.”

  Hoe wordt bepaald welke opleiding ik wel en niet mag volgen?

De opleiding moet bijdragen aan jouw huidige of toekomstige positie op de arbeidsmarkt. Je kunt je budget niet besteden aan opleidingen die meer voor privédoeleinden zijn. Zodra jij een keuze hebt gemaakt voor een cursus of opleiding vul je een fiscale toetsingsvragenlijst in. Op basis van jouw antwoorden wordt bepaald of de cursus of opleiding fiscaal is toegestaan en of je deze kunt gaan volgen. 

  Wat gebeurt met het opgebouwde ontwikkelbudget als ik stop bij mijn werkgever?

Als je stopt bij je werkgever, dan behoud je je opgebouwde budget. Als je bij het einde van jouw dienstverband recht hebt op een transitievergoeding, dan kan het gebruikte ontwikkelbudget hiermee worden verrekend als het budget is gebruikt voor een opleiding die bijdraagt aan jouw toekomstige arbeidsmarktpositie. Het bedrag dat je hebt besteed wordt afgetrokken van je transitievergoeding. Heb je een opleiding gevolgd die bijdraagt aan jouw huidige arbeidsmarktpositie, dan wordt deze niet in mindering gebracht op je transitievergoeding.  

  Wat gebeurt er met het opgebouwde ontwikkelbudget als ik van baan wissel, maar wel binnen de retail non-food blijf werken?

Het opgebouwde budget blijft voor jou beschikbaar. Vanaf het moment dat jij bij een nieuwe werkgever in dienst treedt die ook valt onder de werkingssfeer van de cao Retail Non-Food, heb je ook weer recht op het IOB. Je krijgt dan ook weer elke maand € 12,50 gestort.

  Wat gebeurt er met het opgebouwde budget als ik buiten de retail non-food sector ga werken?

In dat geval stopt de opbouw van je budget, omdat je bij je nieuwe werkgever niet langer voldoet aan de criteria om mee te doen aan het IOB. Je kunt het budget dat op dat moment op je rekening staat wel nog steeds besteden, tot het op is. 

  Kan mijn werkgever bepalen hoe ik mijn IOB besteed?

Nee, als medewerker maak je zelf de keuze voor een opleiding of cursus. Dit hoef je niet af te stemmen met je werkgever. Wil je graag hulp bij het kiezen van een geschikte opleiding of cursus, dan kun je natuurlijk wel advies vragen aan je werkgever, een HR-adviseur op je werk of aan een gratis loopbaancoach. Zij kunnen je helpen om een goede keuze te maken, zodat je het budget nuttig kunt besteden. 

  Mag ik mijn budget opsparen?

Ja, je mag je jaarlijkse budget opsparen tot een maximum van 5 jaar. Als je je budget inzet, wordt altijd eerst het budget gebruikt dat als eerste op je IOB-rekening is gestort. Na 5 jaar vervalt het ongebruikte budget van het eerste jaar en gaat het terug naar je werkgever.   

  Vanaf wanneer kan ik gebruik maken van het individueel ontwikkelbudget?

De opbouw voor het individueel ontwikkelbudget is gestart op 1 oktober 2020. Voordat je gebruik kunt maken van je budget is het belangrijk dat je werkgever zich heeft aangemeld bij de uitvoerder van het IOB, De Leerrekening, en het salarisadministratiepakket officieel is gekoppeld.

  Ben ik verplicht om gebruik te maken van het individueel ontwikkelbudget?

Als je jonger bent dan 60 bouw je standaard budget op, maar ben je niet verplicht om van het IOB gebruik te maken. Het is natuurlijk wel een mooie kans om jezelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld een opleiding of cursus te volgen. Ben je 60 jaar of ouder en wil je geen gebruik maken van het IOB, dan kun je dit schriftelijk aan je werkgever doorgeven. Daardoor bouw je geen budget meer op. 

  Weet mijn werkgever voor welke opleiding ik het budget heb gebruikt?

Nee, in principe weet jouw werkgever dit niet, tenzij je dit zelf met hem bespreekt. 

  Ik heb de pensioengerechtigde leeftijd, heb ik dan nog recht op het IOB?

Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd stopt de opbouw van jouw individueel ontwikkelbudget. Het eerder opgebouwde budget kun je wel nog besteden.