Retourkosten in de fashionbranche: tijdelijke trend of blijvend beleid?
Retourzendingen vormen een grote uitdaging voor online retailers. De kosten voor het verwerken en opnieuw verkoopklaar maken van producten zijn hoog en drukken op het bedrijfsresultaat. Daarnaast is retourneren slecht voor het milieu. Steeds meer modemerken passen daarom hun retourbeleid aan door retourkosten in te voeren of de retourtermijn te verkorten. Retailtrends onderzocht hoe de grote fashionretailers dit aanpakken.

Retailers met het nieuwe retourbeleid
Retouren zijn een forse kostenpost voor online retailers, gemiddeld 12,50 per retour. Door het retourproces te verbeteren kunnen de kosten worden teruggebracht. Maar door – een deel- van de retourkosten aan de consumenten door te berekenen, levert een extra besparing op. Het aantal bedrijven dat een bijdrage vraagt om een item te retourneren wordt dan ook steeds groter.
Bijkomend voordeel is dat de consument bewuster bestelt, waardoor het aantal retouren minder wordt. Uit onderzoek blijkt dat 19% van de Nederlandse shoppers minder bestelt als retourkosten worden gerekend. Daarnaast geeft 78% van de consumenten aan bereid te zijn deze kosten te betalen.
Wehkamp was in 2023 de eerste Nederlandse retailer die retourkosten invoerde. Klanten betalen sindsdien 50 cent per geretourneerd artikel. Dit leidde tot een omzetdaling van 17%, maar ook tot een stijging van de bedrijfswinst en een daling van het aantal retourzendingen met 14%. Bovendien wordt 99,5% van de retourproducten opnieuw verkocht.
H&M volgde en wist het aantal retourzendingen te verminderen. Inmiddels is het retourkostenbeleid ook uitgebreid naar members, die nu 2,99 euro per retour betalen. Gratis retourneren blijft alleen mogelijk in winkels of via kluisjes.
C&A introduceerde in 2024 een retourbijdrage van 99 cent voor retouren per post. Volgens de modeketen draagt dit bij aan een duurzamere toekomst, het eerste positieve resultaat is al merkbaar, aldus C&A. Producten inleveren bij een winkel is nog altijd gratis.
Zalando handhaaft nog altijd het gratis retourneren, maar heeft wel de retourtermijn drastisch verkort van 100 naar 30 dagen. Dit zorgt voor een snellere doorstroming van de voorraad en maakt artikelen sneller opnieuw beschikbaar.
Omoda geeft klanten maar liefst 365 dagen de tijd een product te retourneren. Bij bestellingen onder de 50 euro zijn de retourkosten 3,95 euro.
Veel retailers experimenteren met hun retourbeleid om zowel kosten als milieu-impact te verlagen. Of retourkosten een blijvende maatregel worden, hangt af van het succes en de reactie van consumenten. Duidelijk is dat gratis retourneren steeds minder vanzelfsprekend wordt en dat de modebranche zoekt naar een balans tussen klantvriendelijkheid en duurzaamheid.
Bron: RetailTrends