26/02/2021 | Leestijd 3 minuten

Oproep vakbonden en werkgevers retail non-food om samen te werken

De sociale partners van de cao Retail Non-Food (de vakbonden AVV, De Unie, CNV Vakmensen, RMU en werkgeversorganisatie INretail) doen een beroep op werkgevers, werknemers en overheid om de handen ineen te slaan om samen de coronacrisis door te komen. Ze doen dit in een officieel statement. 

 

Oproep vakbonden en werkgevers retail non-food om samen te werken

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Oproep vanuit sociale partners bij de cao Retail Non-Food

In deze ernstige crisis hebben sociale partners bij de cao Retail Non Food regelmatig overleg over de stand van zaken in de sector, over mogelijkheden om als sociale partners bij te dragen aan oplossingen. Wij, werkgevers en vakbonden, constateren dat deze crisis van zodanige omvang is, dat het alleen lukt hier uit te komen als alle betrokken partijen de handen ineen te slaan. 

Lasten en loonkosten

We zien dat enerzijds de NOW-regelingen ervoor zorgen dat werkgevers hun personeel in dienst kunnen houden en de lonen kunnen doorbetalen. Tegelijkertijd zien we dat niet alle werkgevers in aanmerking komen voor de NOW en hoe langer de lockdown duurt, hoe meer moeite werkgevers hebben om (ook) de overige ondernemingskosten te kunnen blijven voldoen nu de omzetten fors zijn teruggelopen. Overigens worden, als een bedrijf NOW ontvangt, niet de totale loonkosten daaruit doorbetaald, maar een percentage daarvan.

Oproep

Wij hopen dat de crisis snel tot een einde komt en dat werkgevers snel op een veilige manier de winkels weer kunnen openen. Veel werkgevers doen er alles aan om hun werknemers in deze tijden op te leiden, zaken op te pakken die wellicht waren blijven liggen en staan te trappelen om open te gaan. Werknemers zien er eveneens naar uit om hun werk op te pakken. 

  • Wij roepen werkgevers dan ook op om steeds in goed overleg ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen. 
  • Wij roepen werknemers op zich constructief op te stellen, de schouders eronder te zetten en samen met hun werkgever waar nodig een extra stapje te zetten om de straks beter uit de crisis te komen.
  • Tot slot roepen wij de overheid op om de winkels snel open te laten gaan. Door de veiligheidsprotocollen kan dit veilig. Langer gesloten houden van de winkels zal tot een kaalslag in de winkelstraten leiden die niet meer hersteld zal worden.

Meer weten?

Werk je in een (niet-essentiële) winkel en wil je alles weten over de gevolgen van de lockdown en de coronamaatregelen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met ziekmelden, verlof opnemen of minder werken en andere afspraken volgens de cao? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen over corona in de winkel.

Meer info