27/01/2022 | Leestijd 3 minuten

De koopkracht gedaald; wat nu? Met deze tips hou je grip op je geld

Nederlandse huishoudens hebben dit jaar een stuk minder te besteden. De koopkracht is door de hoge inflatie flink gedaald. Hoe vang je zo’n financiële tegenvaller op? En hoe houd je grip op je geldzaken? Heb je hulp of advies nodig? Wij hebben de mogelijkheden op een rijtje gezet.

De koopkracht gedaald; wat nu? Met deze tips hou je grip op je geld

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zullen gezinnen gemiddeld zo’n 40 euro per maand minder te besteden hebben. Bij tweeverdieners kan dit oplopen tot 100 euro minder per maand en zonder loonstijging zelfs wel 200 euro minder per maand.

Grip op je knip

CNV Geldzorg biedt retailmedewerkers gratis hulp bij geldzorgen. Zij hebben onder andere een e-learning en een Financieel Fitpakket. Met de e-learning krijg je inzicht in jouw inkomsten en uitgaven en leer je hoe jij hier zelf invloed op hebt. Met het Financieel Fitpakket werk je aan een gezonde financiële huishouding, bijvoorbeeld als je moeilijk rond kunt komen, schulden hebt, maar ook als je een beeld wilt hebben voor je financiële plaatje in de toekomst.  Het pakket bestaat uit een persoonlijke coach, een startpakket en een online cursus. Er zijn  drie verschillende pakketten, dus er is altijd een pakket dat bij jou past.  

Check je koopkracht

Wil je weten wat er in 2022 met jouw koopkracht gebeurt? Met de handige tool van het Nibud kun  je gemakkelijk jouw koopkrachtverandering berekenen.

Tips om te bezuinigen:

  • Maak een maandoverzicht. In dat maandoverzicht zet je je inkomsten, vaste lasten en flexibele lasten op een rijtje. Hierdoor krijg je meer grip op je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Vaak geef je namelijk meer uit dan je denkt. Op deze manier heb je duidelijk een budget in beeld en zie je op welke punten je kunt bezuinigen.
  • Ga zo min mogelijk naar de supermarkt. Het beste is om één keer per week te gaan en dan boodschappen te doen voor de hele week. Hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe meer geld je uitgeeft.
  • Kijk naar je abonnementen. Check wat er wordt afgeschreven voor welke abonnementen en kijk welke daarvan je niet meer gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een sportschoolabonnement, maar sport je liever thuis? Zeg dan je sportabonnement op. Heb je een abonnement op een streamingsdienst, maar kijk je hier eigenlijk bijna nooit naar? Zeg deze dan op. Dit lijken kleine wijzigingen, maar onderaan de streep geven ze toch een groot resultaat.