15/07/2021 | Leestijd 4 minuten

Tips: zó besteed je het vakantiegeld goed

Altijd een fijn gevoel als je vakantiegeld wordt gestort! Komt goed uit toch, een extraatje? En hoe heerlijk het ook is om te fantaseren over die zonnige bestemming; er zijn nog tal van andere mogelijkheden die je met het geld kunt doen. Werk in de Winkel zet een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Tips: zó besteed je het vakantiegeld goed

Zo kun je je vakantiegeld besteden: 

  • Bouw een buffer. Nederlanders gebruiken het vakantiegeld steeds meer om te sparen, blijkt uit onderzoek van het voorlichtingsinstituut Nibud uit 2019. Minder dan vijftig procent geeft het vakantiegeld ook echt uit aan de vakantie. Bijna veertig procent gebruikt het geld om te sparen - in 2002 was dat slechts twintig procent. Weet je nog niet hoeveel geld jij nodig hebt voor jouw buffer? Het Nibud heeft een handige tool: de Nibud Bufferberekenaar.

  • Los eventuele schulden af. Hoe zit het eigenlijk met die studieschuld? Maak je je zorgen over hoe je er financieel voor staat? Je bent niet enige! Neem dan contact op met de Servicebalie Retail, daar helpen ze je graag verder.

  • Je kunt het geld ook in je huis investeren. Maak je woning energiezuiniger. Bijvoorbeeld door het te isoleren, dat - betekent als snel een fikse daling in je maandelijkse energierekening. Of los extra af op je hypotheek. Ongeveer vijftien procent van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld om de hypotheek mee af te lossen. Hiermee vallen je maandkosten lager uit, en daar profiteer je het hele jaar van! 

Ik ga op vakantie, en ik neem mee: een budget

Of je gaat natuurlijk gewoon lekker op vakantie van je vakantiegeld. Dat kan ook. Maar voordat je in de auto, vliegtuig of trein stapt, doe je er slim aan om wel even over je financiën na te denken. Want wist je dat 45% van de vakantiegangers meer geld uitgeeft tijdens de reis dan gepland? 

  • Bedenk van tevoren een budget: dat adviseert het voorlichtingsinstituut het Nibud. Zo houd je grip. De Rabobank heeft een handige tool waarmee je een overzicht kunt maken van je inkomsten en uitgaven.
  • Reserveer een bedrag voor de héle vakantie, en reken niet per dag of per week. Mensen die deze methode volgen, komen het vaakst het beste uit, blijkt uit een vakantiegeldenquėte van het Nibud uit 2019.

  • Reken niet alleen de boekingskosten, maar ook de kosten die je maakt in aanloop naar je vakantie. Hoe staat het met je reis- en ziektekostenverzekeringen? Heeft de auto een onderhoudsbeurt nodig? Heeft het hele gezin wandelschoenen nodig en past die zwemkleding nog wel?

  • Zorg er voor dat je wat achter de hand hebt als je thuiskomt, want veel mensen geven ongemerkt toch meer uit dan gepland.

  • Bereid je voor op buitenlandse valuta en eventuele kosten voor het pinnen of wisselen van geld. 

  • Pin een vast bedrag per dag of per week, zo heb je een duidelijk overzicht over het resterende budget. .

Wat voor geldtype ben jij?

Heb jij een spreekwoordelijk gat in je hand, en zeg je tegen alles 'ja'? Of houd jij steevast de hand op de knip? Test welk geldtype je bent via de test op CNV Geldzorg.

Meer weten?

Kan jij wel wat advies gebruiken over geldzaken? Dan verwijzen we je graag door naar de Servicebalie Retail.

Meer info