Design uit Italië: weg met de soberheid!
Eén ding werd me heel snel duidelijk tijdens mijn bezoek aan de jaarlijkse design week in Milaan in april. We zijn de eenvoud en soberheid van de laatste jaren definitief voorbij.

De materialen zijn rijk, er is veel aandacht voor vormgeving en heel veel oog voor detail. Ontwerpers halen hun inspiratie weer veel uit de klassieke vormgeving. Deze keer niet barok en vol krullen, maar juist ingetogen en sierlijk. Dat zie je terug in de vele fluwelen stoffen, glas, grote ronde en ovalen spiegels, mooie glanzende metalen waar goudkleur de boventoon voert en verschillende soorten marmer, dat vooral wordt toegepast op grote en kleine (bijzet)tafels.
Vlechtwerk
Naast de ronde en afgeronde vormgeving, zijn de geometrische en hoekige vormen ook nog altijd in beeld: een mooi contrast! Net-achtige, opengewerkte en gevlochten toepassingen zie je veel verwerkt in de rugleuning van banken en fauteuils. Ook gebogen hout is een terugkerend thema. Een belangrijk bron van inspiratie hierbij is het merk Thonet, dat we kennen als grondlegger voor deze werkwijze. Zelfs webbing vlechtwerk, ook wel gaatjesmat genoemd, zie je hier en daar opduiken: een duidelijke hang naar een klassieke uitstraling.
Pittig
Kleuren zijn weer meer uitgesproken. Je ziet veel groenen en blauwen, naast diep koraalroden en terra. De kleurenpaletten zijn bijzonder smaakvol: twee pittige tinten aangevuld met een vergrijsde pastel bijvoorbeeld. Of juist zachte tinten die opgepept worden met een stevig accent. Ook de combinatie warm/koel zie je in de kleurkeuzes terug.
Stro en dennennaalden
Ook op inspiratiegebied gebeurt er in Milaan enorm veel. Steeds meer buurten en wijken ‘poppen op’ en bieden eindeloos veel presentaties van ontwerpers, zodat de lijst met ‘must-sees’ ieder jaar weer langer wordt. Een van mijn favorieten was Alegría van der Zande, zij maakt afdrukken in leer van planten en bloemen. Wat opvalt is dat veel jonge ontwerpers experimenteren met natuurlijke materialen. Een terugkerende thema is het hergebruik: zoals de wandpanelen van geperst stro en dennennaalden. Ook bijzonder: de Japanse designer Nendo demonstreerde de kracht van eenvoud: mensen stonden hier gemiddeld anderhalf uur voor in de rij, maar het was elke minuut wachten meer dan waard.
Ik was blij verrast met alle inspiratie die ik daar kon verzamelen. Er is weer een duidelijke richting voor wonen en interieur en gelukkig: rijk wonen mag weer!
Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.