16/11/2015 | Leestijd 3 minuten

Trendpalet Dark & Light

Het trend palet Dark & Light is de derde kleurtrend uit de Flexa Colour Futures 2016 en duidelijk verwant aan de trendkleur van 2016 OKERGOUD. Bij deze trend gaat het om het spel tussen licht en donker.

Trendpalet Dark & Light

Door Jasmin Hoffschlag

‘JE HEBT DONKER NODIG OM DE SCHOONHEID VAN LICHT TE ZIEN’

Lang leve de nacht

Om sterren te kunnen zien moet het eerst donker zijn. Maar het wordt tegenwoordig steeds lastiger om een plek te vinden zonder licht. Overal is er straatverlichting of branden er lampen. Als je 's nachts met een satelliet een foto maakt dan zie je een grote lichtvlek.

Lichtvervuiling beïnvloedt ons leven meer dan we beseffen. De invoering van Earth Hour in  2007 – waarbij miljoenen mensen wereldwijd hun lampen een uur lang uit laten – wil de bewustwording vergroten. Onderzoek wijst uit dat het belang van een ongestoorde nachtrust niet moet worden onderschat en dat we eigenlijk alleen nieuwe energie opdoen in een echt donkere omgeving. De balans tussen licht en donker telt.

Het gouden uur

De Hollandse meesters uit de 17de eeuw tonen hun kunstenaarschap door glans en lichtval af te wisselen met donkere tinten. Veel van deze tinten zie je terug in het kleurenpalet van Dark &  Light (zie hieronder). Kleuren lijken naadloos in elkaar over te lopen, en zo de kenmerken te vangen van het ‘gouden uur’: de tijd rond het ochtendgloren en de schemering.

Toepasbaarheid in de winkel

Het zal niet eenvoudig zijn om deze kleurtrend terug te laten komen in de showroom, maar door muren, panelen en wanden te schilderen kun je al snel het warme gevoel uit deze trend creëren. Maak bijvoorbeeld een visuele lambrisering die symbool staat voor het 'gouden uur'. Geen strakke lijnen maar een rafelige overgang geeft je het gevoel van ochtendgloren. Kijk voor nog meer inspiratiebeelden op Pinterest.com

Eerder verschenen kleur paletten in de reeks van Flexa Colour Futures zijn:

  • The grid & Letting go
  • Heritage & Future
  • Trendkleur 2016 Okergoud

Jasmin Hoffschlag is lifestyle redacteur voor werkeninwonen.nl. Zij gaat voor jou op zoek naar de laatste trends, wooninspiratie en opvallende nieuwe woonproducten.

Bron: Flexa ColourFutures 2016 – www.flexa.nl