28/12/2022 | Leestijd 2 minuten

Van digital fashion tot Balenciaga: deze modetentoonstellingen wil je niet missen…

Wat is de geschiedenis achter die felbegeerde Balenciaga-sneakers van achthonderd euro? En zal de digitale mode in de toekomst alleen nog maar uit pixels bestaan? De komende maanden kunnen we onze ogen weer uitkijken. Deze schitterende modetentoonstellingen wil je zien…

Van digital fashion tot Balenciaga: deze modetentoonstellingen wil je niet missen…

Screenwear - Exploring Digital Fashion in het Design Museum, Den Bosch

Deze modetentoonstelling is nét even anders, want: je ziet geen mode. Althans, geen fysieke mode dan. De volledige expositie Exploring Digital Fashion is digitaal. Maar dat maakt deze juist zo bijzonder. Op tientallen beeldschermen bekijk je de creaties van jonge, onbekende digitale fashion designers. Zoals Stephy Fung uit Londen, die kledingstukken ontwerpt met pixels, in plaats van naald en draad. En je kunt je eigen stylingtalent ontdekken door een digitale versie van jezelf aan te kleden - oftewel een ‘avatar’. Een culturele ontdekkingstocht die de nieuwsgierigheid prikkelt. Wie weet wat de toekomst brengt?

Screenwear - Exploring Digital Fashion, 15 oktober 2022 t/m 26 februari 2023 in het Design Museum Den Bosch.

Foto: Tribute Brand, BICA Dress, 2021

Balenciaga – Meesterlijk zwart in het Kunstmuseum in Den Haag

Als je door legendes zoals Coco Chanel en Christian Dior wordt uitgeroepen tot ‘de meester van ons allemaal’, dan ben je wel een héle grote… De Spaanse designer Cristóbal Balenciaga heeft in zijn leven van 1895 tot 1972 de wereld verrijkt met extravagante creaties. Je kunt meer dan honderd daarvan bewonderen in het Kunstmuseum in Den Haag. De strenge ontwerper hield van zwart, zodat alle aandacht gaat naar de vorm. “Elegantie is elimineren”, zei de meester zelf.

Balenciaga - Meesterlijk zwart, 24 september 2022 t/m 5 maart 2023 in het Kunstmuseum Den Haag. 

Foto: Irving Penn, Sue Murray in Cristóbal Balenciaga avondjurk, Vogue, September 1967 © Condé Nast.