23/04/2024 | Leestijd 3 minuten

Stel: je collega wordt gepest. Wat doe jij? 5 tips om in te grijpen

Pesten, dat is toch iets voor op het schoolplein? Helaas niet. Wist je dat meer dan 25 procent van de werknemers te maken heeft (gehad) met pestgedrag op de werkvloer? Tijd om in actie te komen. Want als jij en je collega’s het laten gebeuren, kan het pestgedrag ongestoord doorgaan. Dit kun jij doen om pesten te stoppen.

Stel: je collega wordt gepest. Wat doe jij? 5 tips om in te grijpen

Pesten op het werk is een serieus probleem Pesten gebeurt verbaal, non-verbaal en fysiek, openlijk en verborgen. Pesten op het werk is bijvoorbeeld:

  • intimidatie: kan zowel verbaal als non-verbaal, dus van sarcastische opmerkingen en beledigende ‘grappen’ tot duwen of erger;
  • uitsluiten: collega’s niet uitnodigen om mee te gaan vergaderen of lunchen, of iemand zinloze taken uit laten voeren;
  • roddelen: achterbakse opmerkingen maken over iemand, of geruchten verspreiden;
  • discriminatie: iemand anders behandelen of vervelende toespelingen maken op basis van geslacht, leeftijd, ras of seksuele geaardheid;
  • cyberpesten: iemand lastigvallen op social media of met denigrerende berichten, bijvoorbeeld.

Omstanders

Pesten kan leiden tot werkstress en gezondheidsklachten en op termijn zelfs tot een burn-out of een depressie. Uit onderzoek blijkt ook omstanders er last van hebben als een collega herhaaldelijk het slachtoffer is van sarrende medewerkers. De andere aanwezigheden voelen zich opgelaten, angstig, medeplichtig en ongemakkelijk. Oftewel: van pesten op het werk wordt niemand gelukkiger. Toch neemt slechts 16% van de collega’s het op voor het slachtoffer. Dus kom in actie!

Dit kun je doen tegen pesten op werk:

  • Tip 1: Grijp in op het moment zelf: misschien nog wel het belangrijkst. Veel collega’s zijn bang om de pestkop op zijn gedrag te wijzen – uit angst om zelf het doelwit te worden. Toch is het belangrijk om de koe bij de horens te vatten. Zeg bijvoorbeeld: “Ik moet daarvan schrikken, wat jij zegt!” 
  • Tip 2: Praat één-op-één met het ‘slachtoffer’: die kan je steun goed gebruiken.
  • Tip 3: Praat erover met een andere collega: vindt hij/zij ook dat er sprake is van pestgedrag? Misschien kunnen jullie samen ingrijpen.
  • Tip 4: Breng een leidinggevende op de hoogte: meld het pestgedrag bijvoorbeeld bij de vertrouwenspersoon, je leidinggevende, de eigenaar van de winkel, bedrijfsarts, iemand van personeelszaken. Werkgevers zullen blij zijn dat je het laat weten, ze hebben immers baat bij een gezonde werksfeer en zijn vanuit de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek.
  • Tip 5: Neem contact op met een vakbond: als je je zorgen maakt over pestgedrag op jouw werk of niet weet hoe je een slachtoffer kunt helpen, dan kun je ook voor advies terecht bij een van deze vakbonden: AVVCNV-vakmensenDe Unie en RMU.

Lees meer over pesten op de werkvloer in het onder zoek van vakbond CNV van begin 2024.

Meer weten?

Pesten leidt tot werkstress. Werkgevers zijn verplicht om werkstress te voorkomen of te beperken. In de Arbocatalogus staan maatregelen die een werkgever kan nemen om pesten te voorkomen.

Meer info