10/02/2022 | Leestijd 4 minuten

‘We bouwden midden in een kas in Zeeland een winkel: Jungle Books’

Jessy Korshuize (33) werkt fulltime bij Jungle Books: een ‘groene’ cadeauwinkel in een kas in Oostkapelle. “We werken hier met de elementen. Met warmte, kou en vocht. Daarom kijk ik elke dag eerst of alles er nog netjes bij staat.” Lekker je handen uit de mouwen steken, vindt Jessy juist het mooie aan de retail.

‘We bouwden midden in een kas in Zeeland een winkel: Jungle Books’

We stelden Jessy een aantal vragen:

Wat is je achtergrond?

“Ik studeerde Jeugdliteratuur in Tilburg en Nederlands in Utrecht en ben dus eigenlijk een kinderboekenspecialist. Ik werkte bij een boekhandel in Haarlem en later bij een uitgeverij. Interessant, maar ik miste het werk op de winkelvloer. Het contact met mensen en het werken met mijn handen.”

Hoe komt een Utrechtse boekenspecialist in een Zeeuwse boetiek terecht?

“Ik ben geboren en getogen in Zeeland. Toen ik in Utrecht werkte, startten mijn ouders en zus in Zeeland ‘Theetuin het Kaslokaal’. In de weekenden draaiden mijn partner Maarten en ik weleens mee. Eerst alleen om bij te springen, maar later steeds vaker, omdat we er heel veel energie van kregen. Tegelijkertijd vroegen de klanten steeds vaker naar het interieur: waar komen die leuke kussentjes en originele planten vandaan? Wij dachten: één en één is twee en bouwden, midden in de kas, een winkel: Jungle Books.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Omdat we in een kas zitten, werken we met de elementen van de natuur. Zo kan het soms best fris en vochtig zijn. Daarom begint de dag altijd met productverzorging: staat alles er nog netjes bij? Verder geniet ik ervan om verrast te worden door wat de dag mij brengt. En datzelfde gevoel probeer ik mijn klanten ook mee te geven.”

Hoe verras jij je klanten dan?

“In lijn met de seizoenen. Zo verkochten we tijdens Kerst bijvoorbeeld ook kerstbomen. Dat verwacht je niet meteen van een cadeauwinkel, maar ik merk dat mensen daar juist heel blij van worden. Daarnaast organiseren we ook vaak evenementen. Zoals een pietenfeest met Sinterklaas, ter ere van de lancering van een Sinterklaasprentenboek. Mijn moeder las voor. De kinderen bakten pepernoten. En ondertussen vlogen de boeken over de toonbank.”  

Wat vind je zo leuk aan werken in de retail?

“Ik houd ervan om mijn handen uit de mouwen te steken. Daarnaast vind ik het heerlijk om de verhalen achter ‘producten’ te vertellen. Zoals het verhaal van ‘Sjaal met verhaal’. Een Zeeuws merk dat werk creëert voor vrouwen in Nepal. Dankzij storytelling wordt een sjaal ineens veel meer dan alleen een stukje stof.”

Waar doe jij inspiratie op?

“Ik bezoek beurzen, shows, groothandels (zoals Tica) en volg boekhandels, cadeauwinkels en concullega’s (zoals Rood en Bloem) op Instagram. Het leuke van onze plek? Wij spreken veel verschillende markten aan, die we vervolgens leuk kunnen combineren. Is het moestuinseizoen geopend? Dan laten we onze boeken daar bijvoorbeeld ook op aansluiten.” 

Wat doe jij om je kennis te vergoten?

“Mijn zus neemt voornamelijk het management op zich en volgt daarom ook een managementopleiding. Ik verdiep me liever in de breedte. Ook vanuit het oogpunt van de marketing. Voorbeeldje? Ik wil me yogadocent worden, zodat ik in de zomer ook yoga in de kas kan geven. Daarmee hoop ik nieuwe doelgroepen naar de winkel te trekken.”

Meer weten?

Hou jij er ook van om met mensen de werken, en lekker je handen uit je mouwen te steken? Kijk dan eens voor een baan in de winkel!

Meer info