Wat moet ik weten over zwangerschaps- en bevallingsverlof?
Deze maand beantwoorden wij al je vragen over verlof rondom zwangerschap.
Wanneer je zwanger bent kun je vanaf zes weken tot vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Bevallingsverlof krijg je na de bevalling en duurt ten minste tien weken. Wanneer je je zwangerschapsverlof later laat ingaan dan zal het bevallingsverlof worden verlengd. In totaal heb je daarom altijd recht op zestien weken verlof. Wordt je kindje te laat geboren dan zal je bevallingsverlof worden verlengd met de overschrijdende periode.
Ter illustratie: kies je er voor om 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan en wordt je baby pas twee weken na de uitgerekende datum geboren, dan heb je recht op 8 weken verlof vóór de bevalling en 10 weken erna. In totaal heb je dan dus 18 weken verlof. Kies je juist voor om 4 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan en wordt je baby al twee weken voor de uitgerekende datum geboren, dan heb je recht op 2 weken verlof vóór de bevalling en 14 weken erna. In totaal heb je dan dus 16 weken verlof.
Je kan er ook voor kiezen om je bevallingsverlof gespreid op te nemen over dertig weken. Dit kan na zes weken bevallingsverlof. Wil je hier een beroep op doen? Dan dien je dit uiterlijk drie weken na de ingang van je verlof bij je werkgever in te dienen.
Ouderschapsverlof
Wanneer je een beroep wil doen op ouderschapsverlof dien je dat ten minste twee maanden voor ingang van het verlof bij je werkgever aan te vragen. De duur van het ouderschapsverlof bedraagt 26 maal het aantal uren dat je per week werkt. Je hebt recht op ouderschapsverlof tot je kind de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt. Je kan zelf bepalen hoe en wanneer je dit opneemt. Het ouderschapsverlof is onbetaald.
Kraamverlof
Na de bevalling van je partner heb je recht op 2 dagen betaald kraamverlof (‘vaderschapsverlof’). Bovendien heb je aansluitend recht op 3 dagen ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof is veelal onbetaald, waardoor er minder vaak gebruik van wordt gemaakt.
Zorgverlof
Als je partner moeilijk herstelt van de bevallen en nog niet voor haarzelf kan zorgen, kun je hier zorgverlof voor opnemen. Je werkgever moet dan minimaal 70% van je salaris doorbetalen.