18/10/2019 | Leestijd 2 minuten

Ook zo’n moeite met opstaan?

Zijn jouw ochtenden wel eens een race tegen de klok en heb je moeite om op tijd op het werk te verschijnen? Grote kans dat je continu achter de feiten aanloopt en je hier de hele dag last van hebt. Door het stressen maakt je lichaam cortisol aan, dat zorgt voor onoplettendheid, vermoeidheid, hoofdpijn en andere vervelende klachten. Deze tips helpen om een gezond ochtendritme te krijgen.

Ook zo’n moeite met opstaan?

1. Sta op tijd op en ga niet snoozen

Zet je wekker zo veel mogelijk -liefst elke dag - op hetzelfde tijdstip. Ja, ook in het weekend! Zo krijg je regelmaat en kan je lichaam aan het tijdstip wennen. Let er wel op dat je genoeg slaapt, maar ook weer niet te lang (tenminste 8 uur en niet meer dan 10 uur). Door te snoozen maak je het jezelf onnodig lastig: je hormonen raken in de war doordat ze weer opnieuw slaaphormonen aanmaken.

2. Maak meteen je bed op

Uit onderzoek blijkt dat je beter slaapt in een opgemaakt bed. Maar dat is niet alles, je bent ook productiever gedurende de dag. Maak meteen als je opstaat je bed op. Dit is meteen je eerste activiteit die je netjes hebt afgerond. En ’s avonds word je eraan herinnerd dat je de dag actief bent gestart.

3. Zorg dat je goed ontbijt

Mensen die goed ontbijten, eten de rest van de dag gezonder. Neem er dan ook even de tijd voor. Een ontbijtje overslaan kan ervoor zorgen dat je later de ochtend trek krijgt. De kans is dan groot dat je op weg naar je werk een ongezonde snack koopt. Benieuwd naar een gezond ontbijt? Lees dan het artikel van het Voedingscentrum.

Tot slot: om ook de rest van de dag goed door te komen, raden we je aan om je eigen lunch mee te nemen. Zo voorkom je namelijk dat je tussen de middag niet - of ongezond- eet. In de ochtend geen tijd? Maak je lunch dan vast de avond van tevoren, dat scheelt weer!