09/10/2018 | Leestijd 3 minuten

De overgang: een taboe op werk?

Misschien ben jij een man. En denk je er niet zo snel over na. Maar wist je dat er - as we speak - 1,5 miljoen vrouwelijke werknemers in de overgang zijn? Grote kans dus, dat iemand in jouw team zich momenteel in deze fase bevindt. Of misschien ben je een vrouw, die nu zelf de menopauze ervaart. Dan is het wel zo fijn als je met begrip op werk wordt ontvangen, toch? Want zou jij het durven vertellen als je door temperatuurwisselingen een slechte nachtrust hebt gehad?

De overgang: een taboe op werk?

Menopauze? Overgang? 

Dat er weinig over de overgang wordt gepraat, blijkt wel uit het feit dat er vaak nog verwarring bestaat over de begrippen 'menopauze' en 'overgang'. Bij dezen: menopauze is het moment waarop de vrouwelijke ovulatie stopt (gemiddeld genomen op 51,4 jaar), de overgang is de complete levensfase eromheen van gemiddeld 5 tot 10 jaar ergens tussen de leeftijd van 45 en 60. Het is gelukkig voor veel vrouwen geen issue meer om de bijbehorende fysieke ongemakken te bespreken. Maar hoe zit dat eigenlijk op het werk? 

Welke ongemakken dan?

Er blijkt nog weinig aandacht voor het fenomeen overgang, dus een beetje toelichting kan geen kwaad. Benieuwd wat jij als vrouw (of wat jouw vrouwelijke medewerkers) kunt/kunnen ervaren? Komt het: slapeloosheid, depressiviteit, opvliegers, vergeetachtigheid en ‘een kort lontje’. Deze verschijnselen lijken vaker voor te komen dan vroeger. Dat verklaart zich mogelijk doordat vrouwen tegenwoordig een drukbezet leven hebben. Veel dames tussen de 45 tot 60 jaar hebben nu vaak allerlei taken: ze werken, hebben soms kinderen in de puberleeftijd en zorgen soms ook nog voor anderen.

Hoe ga je daar mee om, op werk? 

Kun jij wel wat tips gebruiken om je energiek en vitaal te voelen? Wij denken graag met je mee. 

  • Schuif je klachten niet onder het tapijt. Je bent nooit de enige. Dus vertel gewoon aan anderen wat je ervaart in deze levensfase. Misschien dat je er niet zo gemakkelijk met je jongste collega's over praat, maar de kans is groot dat er iemand anders van jouw leeftijd ook deze problemen heeft. Gedeelde smart is halve smart. 
  • Verzin geen 'smoesjes' waarom je misschien wat prikkelbaarder bent dan normaal: eerlijkheid werkt het langst. Als je je ongemakken uitlegt, zal je werknemer het (hopelijk) begrijpen dat je net een beetje een kort lontje had toen hij/zij dezelfde vraag nog eens stelde. 
  • Leg je klachten voor aan je huisarts of een overgangsconsulent, er zijn tegenwoordig namelijk allemaal oplossingen om deze levensfase wat aangenamer voor je te maken. Bepaalde voeding, bijvoorbeeld. En in bepaalde gevallen, hormoontherapie. 

Vergoeding voor overgangszorg

De VGZ Zorgverzekering biedt vergoedingen voor overgangszorg, zoals advies van een overgangsconsulente. Deze kan soms zinvol zijn. Je vindt de vergoedingen hier: https://www.vgzvoordezorg.nl/vergoedingen/overgangszorg.