Tips tegen de winterdip
Sommige mensen zouden het liefst een lange winterslaap houden. Die vinden het maar niets dat het buiten donker en koud wordt. Anderen vinden het wel gezellig. Want hoe onaangenamer het buiten wordt, zo aangenaam wordt het binnen qua gezelligheid. Hoe dan ook: feit is dat veel mensen last hebben van de zogenaamde ‘wintermalaise’. Wat kunnen we ertegen doen?

Iets meer gelukshormonen, graag
De welbekende winterdip valt te wijten aan het licht. Het feit dat de dagen donkerder (en volgens sommigen daardoor korter) worden, zorgt voor een tekort aan zonlicht en daardoor ook een tekort aan serotonine. En laat dat nu precies het gelukshormoon zijn waardoor de meeste mensen zich ’s zomers zo happy voelen. Het is tevens de reden dat jij in de zomer minder trek hebt dan in de winter. Want serotonine onderdrukt het hongergevoel. Als het buiten donkerder wordt, zet je lichaam een gedeelte van je serotonine om in melatonine – het slaaphormoon. Ofwel: in de winter wil je meer slapen en eten. Waarschijnlijk heb je nu dus meer zin in koolhydraatrijke gerechten om je warm en opgewekt te houden. Wist je dat de gemiddelde persoon in de winter twee kilo zwaarder is dan in de zomer? Die kilo’s verdwijnen overigens in de lente meestal weer.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe voorkom je dat je hormonen de overhand nemen? Hoe zorg je dat je niet in een winterdepressie belandt en helemaal nergens meer behoefte aan hebt?
Tips tegen de winterdip:
- Ga naar buiten. De buitenlucht stimuleert de biologische klok.
- Zet kaarsen aan. Dat is sowieso gezellig natuurlijk, maar het warme licht is ook beter voor je dan het blauwe licht van beeldschermen en kunstlicht. Het blauwe licht van de telefoon en computer verstoort je ritme, waardoor slapen moeilijker wordt. Heb jij extra last? Wist je dat er ook ‘daglichtlampen’ bestaan tegen een winterdepressie? Ook lichttherapie kan werken.
- Beweeg: een klein blokje om doet al wonderen voor je hersenactiviteit en je bloedsomloop.
- Eet winterkost. Ofwel, gezonde koolhydraten. Daar heb je nu waarschijnlijk extra zin in door de kou en serotoninegebrek. Bonen, aardappels, peulvruchten en volkorenbrood zijn altijd nog beter dan pepernoten, friet, marsepein, speculaas en pasta. Ook Sint Janskruid werkt.
- Doe de stresstest: We kampen allemaal met spanning. Maar langdurige stress kan ongezond zijn. Hoe zit dat met jou? Klik hier voor de stresstest.
Dit artikel word je aangeboden door zorgverzekeraar Menzis. Meer tips om fit en gezond te blijven vind je op www.samengezond.nl.