21/04/2016 | Leestijd 3 minuten

Innovatie en duurzaamheid tijdens Amsterdam Denim Days

Vernieuwend materiaalgebruik, hergebruik en recycling - het lijkt onlosmakelijk verbonden met denim: een niche branche die positief omspringt met een over het algemeen vervuilend imago. INretail’s Branchespecialist Mode Edwin Belt vertelt over de meest opvallende bevindingen tijdens de Amsterdam Denim Days 2016 (ADD).

Innovatie en duurzaamheid tijdens Amsterdam Denim Days

Het mooie aan Amsterdam Denim Days vind ik toch wel de belevenis rondom het denim verhaal. Liefhebbers, puristen en vakidioten komen hier samen om hun liefde voor deze niche markt te delen. Een subcultuur, zo zou je het bijna kunnen noemen. Toen ik de ADD bezocht kwam één ontwikkeling ook dit jaar weer duidelijk terug: bewustzijn en innovatie in duurzame productie. 

De denim industrie blijft op zoek naar manieren om minder belastend te kunnen zijn voor het milieu. Zo kennen we al initiatieven met het hergebruik van PET-flessen. Maar tijdens deze editie zag ik ook vernieuwende blends terugkomen in combinatie met natuurlijke materialen. Zo gaf The Woolmark Company, in samenwerking met pakkenproducent The Makers en de Italiaanse wever Berto, een serie eigentijdse wollen denim pakken uit onder de naam 3x8. Een mooie manier om een blend te laten zien tussen denim en een vertrouwd materiaal als wol en dat op zo’n verfrissende en eigentijdse manier toe te passen. 

Vergeleken met de rest van de mode industrie is denim duidelijk sterk in ontwikkeling. Niet alleen in het ontwikkelen en combineren van materialen, maar ook in het recyclen en re-usen van bestaande items. Een mooi voorbeeld daarvan is Deadstock Resurrection. Oprichter Peter Overbeek lanceerde in 2015 zijn eerste op vintage workwear geïnspireerde collectie waarvoor denim als basis dient. Het label maakt gebruik van restanten stof en materiaal, en lanceert items in gelimiteerde oplagen; een mooi en innovatief voorbeeld van de omgang met stilstaande voorraden en het voorkomen van verspilling. Ook het Nederlandse ontwerpersduo Leonie&Lois hergebruikt met hun project Spijkerbrij de vezels van bestaande denim om nieuwe producten te maken. En Atelier Mick Keus in Amsterdam vermaakt tweedehands Levi’s 501-jeans tot een perfecte custom fit voor de klant. 

Zoals ieder jaar is Amsterdam Denim Days een walhalla voor puristen en denim liefhebbers. En iedere keer weer loop ik er vol inspiratie weer naar buiten. Het doet me goed om te zien dat de denim-industrie zijn steentje bijdraagt aan duurzaamheid en innovatie. Ook al is het een niche branche, het geeft het juiste voorbeeld voor de algehele mode-industrie. Want om je binnen een niche vervolgens weer te kunnen blijven specialiseren, dat is een vak apart. Een vak dat uitstekend is toebedeeld aan de masters of denim.