08/04/2016 | Leestijd 2 minuten

PREVIEW Milaan 2016

Over een paar dagen is het zover: de Meubelbeurs Milaan. Altijd (in)spannend wat je daar te zien krijgt: van de gevestigde designmerken en de ‘jonge honden.’ Voor de beurs kunnen we je al wat tips geven. De preselectie zetten we hier in de spotlights.

PREVIEW Milaan 2016

Door frances van der Steen

Design-surprises

Bekende designers bij Natuzzi Italia? Inderdaad. In het verleden gebeurde dat anoniem, nu openlijk. Dus profileert Natuzzi zich o.a. met Claudio Bellini en Studio Memo, of Victor Vasilev, Mauro Lipparini, Bernhardt & Vella. Het boegbeeld van de collectie 2017: Herman, een modulair bankconcept. Vernoemd naar Herman Melville, de schrijver van Moby Dick. Hoezo? Nou, die metalen structuur: die lijkt op een vin (van die wereldberoemde walvis). Extra bij de bankmodules: een fauteuil en salontafels in diverse vormen en maten.

Natuzzi Italia – Herman, design Studio Memo

Gedaan met greeploze ‘push to open’ deuren. Of minuscule handgrepen. Skitch gaat voor een gestileerde boom en takken(=Rami): zij sieren het hele front. Sterker nog, ze lijken uit de grond te ontspruiten. Een geslaagd kleureffect: de poot onder de kast loopt over in de boom/tak op de kast. De kleuren zijn afgestemd op de seizoenen. Eén kast wekt de illusie van de bomen; meerdere kasten figureren als een abstract bos.

Spijker-bank

Geen spijkerbed, maar een spijkerbank. De inspiratie: een staalborstel! Uitvergroot tot een zitobject. Een massief blok cederhout van 180 x 46 cm. Gedragen door ijzeren ‘pinnen’: de een staat zus, de andere zo. Gelukkig zitten ze aan de onderkant.

Zilveren jubileum

Een 25-jarige samenwerking: altijd goed voor een retrospective. Moroso fêteert Ron Arad: met de ‘Spring to Mind’ installatie in de showroom in de stad. Plus de tentoonstelling ‘Ron Tom Tom’ in de Universiteit van Milaan: 20 foto’s van zijn ontwerpen, levensgroot (1:1) geënsceneerd door niemand minder dan Tom Vack.