05/05/2021 | Leestijd 3 minuten

Woontrend #2 van 2021: Balanced Biotope

Bloemen en planten zijn niet zomaar meer een onderdeel van ons interieur. Ze zíj́n het interieur! Tenminste, bij de woontrend Balanced Biotope. Steeds vaker kiezen we voor grote en groene statements in onze woonruimte. In 2021 zijn we sneller geneigd om het duurzaamheidsgehalte van een product te checken voordat het in ons (digitale) winkelmandje verdwijnt. Bloemen, droogbloemen en planten combineren we moeiteloos met stoere en hergebruikte materialen.

Woontrend #2 van 2021: Balanced Biotope

Vormen: grof en organisch 

Stoer, duurzaam, praktisch en industrieel. Met die termen kunnen we Balanced Biotope beschrijven. De designs zijn zowel organisch als onregelmatig. Denk bijvoorbeeld aan meubels met houtstructuur. Van vloerkleed tot plafondlamp: het ziet er allemaal ambachtelijk, puur en handgemaakt uit.

 

Kleuren: naturel

Het valt te verwachten: het kleurpalet van Balanced Biotope is natuurlijk: natuurlijk! De blauwgroene tinten van de afgelopen jaren maken plaats voor geelgroene tinten zoals olijfgroen, mosgroen en lindegroen. We zien veel naturelle tinten tot grijs, geelgroen, blauw en terracotta. De toevoeging van industrieel blauw en steenrood geven deze kleurkaart een extra stoer tintje. 

Materialen: innovatief en duurzaam 

Toonaangevend voor de Balanced Biotope trend zijn duurzame materialen. Daaronder bevinden zich opvallend veel innovatieve uitvoeringen, zoals biobased materialen. De consument verwacht nóg meer dan voorheen dat producenten hun verantwoordelijkheid nemen. 

Dessins: natuurlijke imitaties 

De dessins bestaan hier hoofdzakelijk uit natuurlijke structuren, imitaties van natuurlijke materialen zoals steen, hout en textiel. Ook vlekpatronen die bijvoorbeeld doen denken aan schimmelculturen duiken op.  Benieuwd naar de andere woontrends van 2021? Bekijk dan ook Human Touch, Recentered Stage en Interstellar Mirage

Zo lees je de trends 

Aan de basis van de trends staat de tijdsgeest REVISE THE MORAL. De klimaatcrisis, afvalcrisis, stikstofcrisis en CO2-crisis: de problemen in onze maatschappij stapelen zich op. Hier volgt een beeld van wat er gebeurt, waar de consument behoefte aan heeft en waarom deze behoefte ontstaat. Dit zijn de waardetrends. Deze informatie leidt uiteindelijk tot kleur-, materiaalgebruik en vormgeving die zijn samengevat in de vier woontrends: Human Touch, Balanced Bioptope, Recentered Stage en Interstellar Mirage. De woontrend Balanced Biotope is ontstaan vanuit de overkoepelende waardetrend 'REVISE THE MORAL'. Het draait allemaal om een steentje bijdragen aan een betere wereld. 

Tip: bestel de trendwaaier

Wist je dat INretail een handige trendwaaier paraat heeft, zodat je altijd de trends en bijbehorende kleurkaarten paraat hebt? Dat is handig voor je adviesgesprekken met de klant. De waaier is voor 35 euro te bestellen en is gratis voor leden van INretail. 

Meer weten?

Aan de basis van de huidige woontrends staat het overkoepelende thema CHANGE REACTION waarmee trendwatchers en andere stijlexperts de tijdsgeest van 2021 aanduiden. Meer weten over de tijdsgeest van 2021? Klik dan hier.

Meer info