Baanbrekend: Winkels met een ‘statiegeld’-machine voor oude kleding!
Stel je eens voor… Dat we onze versleten kleding inleveren bij de winkel, net als Cola-flessen in de supermarkt. Gewoon in een machine gooien, en zie daar, uw kortingsbonnetje. Dat leek Susan de Vries (32) en Carlijn Oosthoek (27) een heel goed idee. Het AD wijdde een artikel over hun innovatieve start-up bedrijf Drop & Loop, een vernieuwend, compleet circulair programma voor textiel in ruil voor klantkorting.
Oude kleding verdient beter, zo vinden Susan en Carlijn van de innovatieve startup Drop & Loop. Carlijn: “We kwamen erachter dat er jaarlijks zo’n 150 miljoen kilo bij het restafval wordt gegooid. Al deze kleding kan een tweede leven krijgen, in de vorm van hergebruik of recycling. Dat moet anders, dachten wij! We moeten het aantrekkelijker en makkelijker maken om oud textiel op een juiste manier weg te gooien.”
Een stimulans voor duurzaamheid
Eerder vertelde Susan al aan het AD: “In de ‘gewone’ textielmachines die je op de hoek van de straat ziet, komt vaak, behalve textiel, ook nog huisafval terecht, en tassen met kleding worden ernaast gezet. Super zonde, de kleding is dan niet meer bruikbaar. Er zijn meerde initiatieven om kleding in te zamelen, en we kunnen prima naast elkaar bestaan. Winkels en supermarkten zijn een handige plek om je kleding in te leveren. De kortingsbon is een extra stimulans voor duurzaamheid.”
Hoe werkt Drop & Loop?
Het is simpel. Klanten ‘droppen’ hun kleding in de afgesloten machine in de winkel, vervolgens krijgen zij een kortingsbon om te besteden bij die winkel. Bij de Albert Heijn in Krimpen is dat vijftig cent per inleverbeurt. De textiel wordt opgehaald en naar het sorteercentrum gebracht. Alles wat in goede staat verkeert, krijgt een tweede leven, de overige stukken worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen en garen.
Ook bij kledingwinkels en stomerijen
Carlijn: “We krijgen alleen maar hele positieve feedback: van retailers, consumenten, andere duurzame initiatieven. Vanuit de consument blijkt dat er echt behoefte is naar een vernieuwend concept om kleding in te zamelen. En meer transparantie in het verhaal: waar gaat onze kleding naartoe? Dat verhaal willen wij vertellen.”
Van supermarkt naar schoenenwinkel
Op 9 februari openden Susan en Carlijn het eerste Drop & Loop-inleverpunt bij de Albert Heijn de Block Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel. Naast supermarkten komen de machines ook bij kledingwinkels en – eventueel – stomerijen te staan door het hele land zoals het Stomerij Clean Center aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. De meiden zijn ambitieus. “Uiteindelijk willen we dat in elke gemeente en stad voldoende Drop & Loop-punten staan. Ons verhaal heeft een vliegende start gemaakt en wordt nu opgepikt door de media.”
Meer weten over Drop & Loop inleverpunten? Het complete artikel vind je in het AD.
Meer weten?
Meer weten over duurzame mode en schoenen? Detex geeft de workshop Een Heldere Kijk op Duurzame Mode en Schoenen. De training is op 7 april 2021 van 10.00 tot 17.00 en duurt één dag. Klik hier voor meer informatie.