14/08/2017 | Leestijd 3 minuten

Warm weer? Dit zijn de fabels en feiten over drinken

Buiten is het warm. Binnen is het lekker koel door de airco. Ook dan is het heel belangrijk om genoeg te drinken. So far so good, maar er doen nogal wat verhalen de ronde over voldoende vocht. Wat is waar en wat niet? We zetten de feiten en fabels voor je op een rij. 

Warm weer? Dit zijn de fabels en feiten over drinken

Je moet per dag 1,5 tot 2 liter drinken 
Feit 

Je lichaam verliest elke dag veel vocht. Dat vocht moet aangevuld worden. Daarvoor heb je standaard 1,5 tot 2 liter per dag nodig. Maar let op, want in de zomermaanden, of als je veel sport of beweegt en bij hoge temperaturen, heb je nog meer nodig. 1,5 tot 2 liter is dan echt het minimum.   

Je hoeft pas te drinken als je dorst hebt 
Fabel 

Je lichaam herinnert je eraan dat je moet drinken, maar helaas een beetje te laat. Dorst is namelijk een seintje dat er al echt een vochttekort is. Probeer dus te drinken vóórdat je dorst hebt. Goed om te weten: naarmate je ouder wordt, werkt die dorstprikkel minder goed. Dan moet je er zelf extra goed op letten dat je voldoende drinkt. 

Van koffie en thee droogt je lichaam uit 
Fabel 

Door koffie en thee ga je niet meer plassen dan van andere dranken. Daardoor droogt je lichaam er dus ook niet door uit. Je kunt koffie en thee gewoon meetellen bij de 1,5 tot 2 liter die je nodig hebt. 

Kruidenthee is beter voor je dan gewone thee 
Fabel 

Van gewone zwarte en groene thee is duidelijk dat ze vanaf 3 koppen per dag je bloeddruk verlagen. Daarom is 3 koppen thee per dag ook een officieel gezondheidsadvies. Het effect komt door stoffen uit de theeplant. Kruidenthee heeft dit effect niet op je lichaam. Maar dat wil niet zeggen dat het ongezond is om kruidenthee te drinken. Het is een lekkere variatie op alles wat je kunt drinken. Let alleen op met kruidenthee die zoethout bevat, zoals zoethoutthee en sterrenmix, want dat kan je bloeddruk verhogen. 

Zin in een ander gezond alternatief voor water, koffie of thee? Neem eens een gezond fruitsapje. Ben je lid van Menzis SamenGezond, dan word je ook nog eens beloond met 25 punten als je een foto uploadt van je gezonde drankje.  Deze punten kan je inwisselen voor leuke producten en uitjes of bijvoorbeeld korting op je aanvullende verzekering. Hier lees je daar meer over.