15/05/2021 | Leestijd 4 minuten

50-plusser: blijf bijleren! Nu is het slim om bij te scholen

Bijna een kwart van de Nederlanders is door de pandemie leergieriger geworden. Alleen 50-plussers zien de noodzaak van een cursus of opleiding niet in. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest. In een artikel in de Volkskrant zegt Rob Witjes, hoofd van de afdeling arbeidsmarktinformatie en –advies bij het UWV: “Vaak komen 50-plussers pas echt in beweging als ontslag dreigt. Maar het is juist slim om al eerder bij te scholen.”

50-plusser: blijf bijleren! Nu is het slim om bij te scholen

Die mening deelt Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch human resource management aan de Radboud Universiteit. In de Volkskrant zegt zij: “Misschien ben je nu heel tevreden, maar is de kans groot dat je baan over een paar jaar wordt weg geautomatiseerd. Als dat je op je 58e overkomt, heb je een groot probleem. De leeftijdsdiscriminatie op die leeftijd, is heftiger dan wanneer je eind veertig bent.” Jezelf onderscheiden met actuele kennis en vaardigheden is dan noodzaak, zegt de hoogleraar.

Ouderen leren niet bij

Toch lijkt het merendeel van de 50-plussers geen trek te hebben in het opdoen van die actuele kennis en vaardigheden. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen (50-67 jaar) de noodzaak van scholing nauwelijks inzien. 38 procent van deze oudere werknemers, heeft geen behoefte aan scholing. 21 procent gelooft niet in het nut ervan. En 20 procent heeft geen ambities. De resultaten van een afwijkend onderzoek? Helaas niet. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en onderzoeksbureau Multiscope kwamen eerder met soortgelijke conclusies.

Waarom niet? 

Hoe het kan, dat 50-plussers zich minder vaak willen ontwikkelen? Dat heeft volgens Van der Heijden te maken met een veranderend perspectief op tijd. “Als achttienjarige denk je misschien: wat leuk, een cursus Spaans, dat komt vast ooit van pas. Maar oudere werknemers willen nieuwe kennis en vaardigheden direct kunnen toepassen in hun werk. En als het niet aansluit, zien ze er het nut niet van in.” 

(onterechte) redenen

Witjes vult aan: “Veel werkende 50-plussers zijn tevreden met hun baan en collega’s. Zij zijn loyaal naar hun werkgevers en werken hard. Daardoor hebben ze misschien het gevoel dat ze nodig blijven. Ze wanen zich veilig en achten de kans, dat ze boventallig worden verklaard, klein.” Daarbij denkt Witjes dat oudere werknemers het een taboe vinden om bij hun werkgever naar opleidingsmogelijkheden te vragen. Volgens de UWV-medewerker denken 50-plussers (onterecht) dat zij daarmee het signaal afgeven dat ze weg willen. 

Noodzaak

Functies anno 2021 veranderen echter zo snel, dat cursussen volgen en jezelf blijven ontwikkelen een noodzakelijke voorwaarde is geworden. Voor alle leeftijden, zegt Van der Heijden: “De tijd dat je een opleiding volgde, daarna een vak uitoefende en uiteindelijk de tijd uitzat binnen één en dezelfde functie, is allang voorbij.”

Leer bij en ontwikkel jezelf!

Kortom, wacht niet langer af. Grijp je kans en school je bij! Kies vandaag nog voor:

Bron: Volkskrant

 

Meer weten?

Gemotiveerd om om aan de slag te gaan met je loopbaan? Dan kan als je in de retail werkt gratis! Via coaching van vakbond De Unie (Jouw talent in de winkel) of via het loopbaanplatform van Youfit@retail. Hier vind je tips en tests op de site om zelf te doen, en kun je een afspraak maken met een loopbaancoach. Een gesprek met een coach kan van eenvoudig telefonisch advies tot een volledig coachingstraject. En dat alles kost je niets! Kijk hier voor de mogelijkheden.

Meer info