13/01/2021 | Leestijd 3 minuten

Winkels nog drie weken dicht

Het zal je niet ontgaan zijn; de lockdown waar Nederland sinds 15 december vorig jaar in zit wordt verlengd. Premier Rutte en minister de Jonge kondigden dat op 12 december aan in de landelijke persconferentie. Dat betekent dus ook dat de winkels met niet-essentiële artikelen langer dicht moeten.

Winkels nog drie weken dicht

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

9 februari

Zoals het er nu uit ziet moeten winkels in ieder geval tot en met 9 februari de deuren gesloten houden. Ook is afhalen in de winkels en shoppen of afspraak in de winkel niet mogelijk, zoals dat al sinds het begin van de lockdown niet mag. Wat er dan nog wel kan? We schreven eerder een artikel om je op leuke ideeën te brengen.

Afspraken over werken

De lockdown kan voor onduidelijkheid zorgen bij medewerkers, meldde De Telegraaf. Sommige werknemers worden ingezet om schoon te maken, bestellingen bij klanten te bezorgen of voor webcare, terwijl personeel van andere bedrijven verplicht naar huis wordt gestuurd. Daarom hebben winkels en vakbonden meteen bij de start van de winkelstluiting- in december 2020 -met elkaar afspraken gemaakt op basis van de cao. Je leest ze hier.

Optie voor een avondklok weer op tafel

In de persconferentie werd kort gesproken over het feit dat de zogenaamde avondklok weer op tafel ligt. De avondklok kan worden ingevoerd als de besmettingen niet (snel genoeg) dalen. In het kort betekent een avondklok dat je tussen een bepaalde tijd in de avond en de vroege ochtend niet op straat mag zijn. Het OMT zal later deze week of begin volgende week een advies uitbrengen aan het kabinet over de avondklok. Het OMT (Outbreak Management Team) is de groep specialisten die de overheid tijdens de coronacrisis adviseert. 

Aanvulling van het steunpakket

Rutte kondigde verder een aanvulling van het steunpakket aan. Wat die aanvullingen zijn en of bijvoorbeeld afhalen of shoppen op afspraak binnenkort wél mogelijk wordt, wordt later bekend. Verschillende partijen, waaronder MKB Nederland en brancheorganisatie INretail, zitten aan de tekentafel om met de overheid mee te denken over deze (extra) steunmaatregelen.

Wat kun je doen als je thuis zit?

Zit je tijdens de lockdown thuis en kan of mag je niet werken? Misschien is het dan tijd om je kennis bij te spijkeren. Zorg dat je bij blijft! Op deze pagina vind je gratis e-learnings, inspirerende video’s met handige weetjes en nog veel meer praktische informatie om je kennis bij te spijkeren.

Meer weten?

Heb je vragen over de coronacrisis en jouw werk? Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met ziekmelden, verlof opnemen of minder werken en afspraken in de cao? Bekijk dan eens onze veelgestelde vragen. Daar zetten we de antwoorden op de meest gestelde vragen voor je op een rij.

Meer info