26/11/2021 | Leestijd 3 minuten

Niet essentiële winkels moeten na 17:00 dicht

Niet-essentiële winkels moeten vanaf zondag 28 november 2021 na 17:00 sluiten. Dat heeft het demissionaire kabinet onder leiding van premier Mark Rutte de afgelopen week besloten voor de veiligheid van klanten en winkelmedewerkers. Met de maatregelen hoopt het kabinet het aantal contacten met twintig procent naar beneden te brengen en zo het stijgende aantal coronabesmettingen te laten dalen. 

Niet essentiële winkels moeten na 17:00 dicht

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Cadeautjes voor in de schoen, een nieuw servies voor het diner, kerstversieringen: voor de non-food retail is december de belangrijkste tijd van het jaar. De consument kan gelukkig nog altijd in de winkel terecht, weliswaar iets vroeger dan gepland.

Blijf waakzaam

Brancheorganisatie Inretail roept winkels op waakzaam te blijven: let erop dat klanten afstand bewaren en ook de andere geldende veiligheidsadviezen en maatregelen naleven. De oproep aan de consument blijft om rustige aankoopmomenten te kiezen (ochtend, middagpauze, begin van de week) voor het doen van feestdagenaankopen. 

En toch gastvrij

De veiligheid van jou en je klanten staat voorop, maar een gezellige sfeer in de winkel is ook belangrijk. Het één hoeft het ander niet uit te slaten, want veiligheid en gastvrijheid gaan prima samen. In dit artikel lees je 10 tips hoe je een veilige en toch gezellige winkelomgeving kunt bewaren. 

Wat als een klant boos wordt? 

Het kan helaas weleens voorkomen dat klanten geïrriteerd raken zodra jij ze wijst op de veiligheidsvoorschriften. Wil je tips hoe je omgaat met klanten die opstandig worden? Klik dan hier.

Wat zijn niet essentiële winkels?

Onder de niet essentiële winkels vallen bijvoorbeeld kledingwinkels, woonwinkels, elektronicazaken, bouwmarkten, juweliers en tuincentra. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen daarentegen wel openblijven, tot 20:00 uur. De 17:00-regel geldt overigens niet alleen voor winkels, maar ook voor horeca, theaters en bioscopen. 

Tot 19 december

De coronamaatregelen duren in elk geval tot 19 december, op 14 december worden de maatregelingen door de overheid geëvalueerd.

Meer weten?

De maatregelen rondom het coronavirus vragen veel van jou als winkelmedewerker. Daarom heeft Werk in de Winkel speciaal voor jou een pagina samengesteld met tips en adviezen over lockdowns, mondkapjes en allemaal andere dingen die er nu spelen. Klik hier voor meer informatie.

Meer info