10/05/2017 | Leestijd 4 minuten

Met vitaliteit kom je verder

Gezondheid is een hot topic. Kijk maar naar de explosie van foodblog- en boeken. Een goede balans vinden we belangrijk. Ook op je werk. Daar spreken we van vitaliteit. En dat gaat nog een stapje verder dan alleen gezonde voeding en beweging. Robin Spies, adviseur bij brancheorganisatie INretail volgt de opleiding tot Vitaloog en deelt zijn opgedane kennis. 

Met vitaliteit kom je verder

Nieuw thema: vitaliteit 


‘De opleiding tot Vitaloog past helemaal bij mij, omdat ik mij betrokken voel bij de vitaliteit van mensen en organisaties. Vitaliteit is veel meer dan alleen gezonde voeding en beweging. Het heeft vooral te maken met de bezieling en de sociale (werk) omgeving waarin je verkeert. Deze opleiding gaat mij helpen ondernemers te ondersteunen om medewerkers betrokken en gemotiveerd te houden. Mijn doel is om structurele verandering aan te brengen in gedrag van mensen en organisatie, zodat zij zich vitaler en meer in balans voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen. 

Automatische piloot 

‘Ook ik heb ervaren dat het soms moeite kan kosten om met plezier naar het werk te gaan, Het kan behoorlijk lastig zijn om continu passie en energie voor je werk te hebben, vooral als je het gevoel krijgt dat je dag in dag uit dezelfde werkzaamheden verricht en je de uitdaging in je werk begint te verliezen. Als je een langere tijd voor dezelfde werkgever werkt, dan bestaat de kans dat je werkzaamheden op de automatische piloot doet. Op zich niet erg, maar wellicht een gemiste kans om meer uit jezelf te halen. Om erachter te komen of dit voor jou het geval van is, is het belangrijk om bewust te zijn van jouw talenten en hoe jij je kan ontwikkelen.’ 

Fluitend naar je werk 

‘Denk jij weleens na over wat je nog zou willen leren? Heb je het hier weleens over met je leidinggevende of collega’s? De mate waarin jij voldoening in je werk ervaart en je werk met veel passie en plezier doet, wordt bepaald door de mate waarin jouw baan aansluit op jouw talenten en drijfveren. Leuke collega’s spelen natuurlijk ook een grote rol, maar is je baan wel uitdagend genoeg? Wanneer jij optimaal gebruik maakt van je kwaliteiten zorgt dat ervoor dat jij iedere dag fluitend naar het werk gaat en plezier in je werk ervaart. Dit komt niet alleen doordat je doet waar je goed in bent, maar ook doordat je anderen écht kan helpen! Dit zorgt ervoor dat jouw werk betekenisvol is, je gewaardeerd zal voelen en je voldoening uit je werk haalt.’ 

Aan de slag 

  1. Inventariseer jouw sterke en zwakke punten, waar kan je nog in groeien? 
  2. Ga bij jezelf na wat jouw ontwikkelingswensen zijn 
  3. Leg je wensen en behoeften voor aan je werkgever 
  4. Stel gezamenlijk een persoonlijk ontwikkelingsplan op 
  5. Ga ermee aan de slag 

Tip 

In de cao Fashion, Sport & Lifestyle is er een bepaling opgenomen voor jouw ontwikkeling. Minimaal één keer per jaar heb je een gesprek met je werkgever over je functioneren, ontwikkeling en je behoefte aan bij- of omscholing. In dit gesprek kan je concrete afspraken hierover maken.