13/06/2017 | Leestijd 4 minuten

Lachen en huilen op je werk. Doen! Het is hartstikke gezond.

Ben jij emotioneel op je werk? Of bewaar je dat liever voor thuis? Je wist waarschijnlijk al dat lachen gezond is, maar dit geldt ook voor huilen. Ze zorgen beide voor minder stress en dat is nog niet alles.  

Lachen en huilen op je werk. Doen! Het is hartstikke gezond.

Door: Anneke Rens

Je hebt het vast ook ooit wel eens gehad: een flinke huilbui die als een enorme opluchting voelde. Hoe dat komt? Neuroloog en biochemicus Dr. William Frey werd al in de tachtiger jaren bekend om zijn vele onderzoeken naar huilen en tranen. Uit zijn onderzoeken bleek dat 85 procent van de vrouwen en 73 procent van de mannen zich na een huilbui minder verdrietig of boos voelden. Hij ondervond dat tranen een hoge dosis stresshormonen bevatten. Zijn conclusie? Huilen voert de stresshormonen af, wat een positief effect zou hebben op de gezondheid.    

Lachen ontspant 
Maar dan lachen… Waarschijnlijk gaat er toch niets boven een echt bulderende lachbui. Erna voelen we ons vaak lichter en vrolijker. Lachen ontspant dan ook het hele lichaam en het verlaagt het niveau van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Als je lacht maken de hersenen het stofje endorfine aan dat pijn vermindert en een gelukkig gevoel geeft. 

Het voordeel van meer lachen 
Helaas, we lachen een stuk minder dan vroeger, tenminste dat blijkt uit onderzoek van de Duitse psycholoog Dr. Michael Titze. In de jaren vijftig lachte men ongeveer achttien minuten per dag, terwijl we tegenwoordig nog maar gemiddeld 6 minuten per dag lachen. Meer lachen dus! En ja, dat kan ook worden opgewekt. Lachen door bijvoorbeeld lachtherapie, lachyoga of een humoristische film heeft hetzelfde effect. Sterker nog, het maakt voor de hersenen geen verschil of je echt lacht of doet alsof. Ook bij een neplach maken de hersenen endorfine aan.   

Oppepper 
Naast stressvermindering zijn er nog meer voordelen van lachen. Zo krijgt het immuunsysteem een oppepper door de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Maar het blijkt ook dat flink lachen de bloedcirculatie verbetert (zelfs vergelijkbaar met het effect na sport) en zo de kans op een hartaanval kan verminderen.  

Lol op je werk  
Je zit een groot deel van je tijd op het werk, dus waarom maak je het daar niet gezellig met collega’s en klanten? Dat maakt je werk niet alleen leuker, maar je wordt er allemaal ook nog eens gezonder van! Eigenlijk zou lachen - naast voldoende beweging en goede voeding - gewoon deel moeten uitmaken van een gezonde levensstijl! Menzis helpt je hier graag een handje bij. Wist je namelijk dat je met het vitaliteitsplatform Menzis SamenGezond makkelijk kunt werken aan een gezonde leefstijl? Wat mooi meegenomen is, is dat je ook nog eens wordt beloond voor je gezonde keuzes. Zo spaar je bijvoorbeeld al snel voor een gratis bioscoopkaartje. Kies jij voor de tranentrekker of toch de lachfilm?  


Anneke Rens is adviseur Duurzame Inzetbaarheid bij Menzis.  Ze houdt zich daarbij bezig met zaken rond de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers.