14/04/2021 | Leestijd 4 minuten

In quarantaine? Dit komt erbij kijken.

Het coronavirus is er nog altijd, het aantal besmettingen is nog steeds te hoog. Daarom is het belangrijk om nog steeds alert te blijven. Winkels doen er alles aan om een veilige omgeving te bieden voor jou als medewerker en voor de klant. Maar wat als jij toch met corona te maken krijgt, hoe zit het dan met de quarantaineregels? 

In quarantaine? Dit komt erbij kijken.

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

De impact van covid-19 is groot. Zowel op jou, als op het bedrijf voor je werkt. Voorkomen dat je corona krijgt is van groot belang, voor jezelf en iedereen om je heen. Wees verstandig en houd je aan de richtlijnen van het RIVM. De basisregel van het RIVM is dat medewerkers (en uiteraard ook consumenten) thuisblijven bij klachten. En als je klachten hebt, dat je je dan ook laat testen.

  1. Hoe zit het nu met de quarantaineregels?

Wanneer je precies in quarantaine moet, heeft brancheorganisatie INretail samengevat in dit handige schema: https://www.inretail.nl/corona-virus-en-zieke-medewerkers/

  1. Ben ik verplicht om zo snel mogelijk een coronatest te doen?

Heb je klachten? Dan kun je een hoop ellende voorkomen door jezelf zo snel mogelijk te laten testen. Zo zijn anderen ook op de hoogte van corona in jouw omgeving. 

  1. Wat als ik positief ben getest?

Als je een positieve test hebt, dien je de richtlijnen van het RIVM op te volgen. Dit betekent onder andere dat je weer mag komen werken zodra je 24 uur klachtenvrij bent. Daarnaast is het belangrijk om de Arbodienst te informeren over de positieve uitslag van jouw coronatest. Je werkgever mag geen medische informatie bij je opvragen, maar heeft wel een zorgplicht naar de rest van het team. 

  1. Contactonderzoek, hoe zit dat? 

Een belangrijk onderdeel om de bestrijding van de COVID19 tegen te gaan is het contactonderzoek. Als je besmet bent zal de GGD een onderzoek starten bij jouw contacten. Dat kunnen ook klanten zijn. Het kan daarom zeer handig zijn als bij jouw winkel vooraf al de gegevens van de klant worden genoteerd (volgens AVG-richtlijnen uiteraard).

  1. Heb ik recht op loondoorbetaling bij quarantaine?

In principe heb je tijdens quarantaine recht op doorbetaling van je loon. Dit kan anders zijn als je naar een gebied bent afgereisd met een code geel die code oranje is geworden, of een code oranje of code rood. Dat heeft namelijk consequenties voor je recht op loondoorbetaling, of het afboeken van verlof (dit gaat in overleg).

  1. Wat zijn mijn werkzaamheden tijdens quarantaine?

Tijdens je quarantaineperiode blijf je beschikbaar voor werk. Als je geen ziekteverschijnselen hebt en je niet ziek voelt, kan het zijn je werkgever wel werkzaamheden van je vraagt. Denk aan administratie, webshopwerkzaamheden, het bijhouden van de website en social media et cetera. Zijn er geen werkzaamheden om vanuit huis te doen dan kun je je deze tijd thuis ook nog altijd benutten om zelf aan de slag gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Juist in deze tijd is het belangrijk om jezelf te blijven ontplooien. We hebben alvast een selectie gemaakt van gratis e-learnings, informatieve video’s en andere informatie manier om bij te blijven.

Meer weten?

Wil je meer weten over corona in de winkel, bijvoorbeeld over veilig en verantwoord werken of advies geven op anderhalve meter afstand? Of welke cao-afspraken er zijn gemaakt? Kijk dan op de coronapagina van Werk in de Winkel.

Meer info