17/03/2019 | Leestijd 3 minuten

Geen zin om te koken? Zo eet je toch gezond

Je komt thuis met lekkere trek. Wat ligt sneller op je bord: friet, pizza of iets anders dat snel is besteld? Verleidelijker lekker allemaal, maar in precies dezelfde tijd zet je ook iets gezonds op tafel. Dat scheelt vaak een hoop calorieën.

Geen zin om te koken? Zo eet je toch gezond

Door Robin Spies

Steeds meer restaurants hebben een afhaal- en brengservice. De meeste mensen betalen graag iets meer voor een beetje gemak. Zolang ze zelf maar niet eindeloos in de keuken hoeven te staan. Prima voor een keer, maar als dit je life style is dan moet je wel gaan opletten. Vaak zijn de porties veel te groot, bevatten deze te weinig groenten en zijn ze véél te vet en zout. 

Maar wat mag dan wel als je snel aan tafel wilt? De kant-en-klaarmaaltijd? Nee, deze bevatten doorgaans teveel zout, suiker, calorieën, bewerkt vlees en ga zo maar door. Ze zijn er wel steeds meer, de gezonde kant-en-klaar maaltijden, maar laat je niet voor de gek houden door de mooie verpakking en lees de etiketten goed.

“Eten is een noodzaak, maar koken is een kunst”

20 minuten

Wil je best zelf koken, maar zie je er tegenop om lang in te keuken te staan? Kies dan voor de (gezonde) snel gerechten. Met slechts één pan en maximaal 20 minuten maak je overheerlijke en gezonde gerechten, bijvoorbeeld noedel- en stoofgerechten, salades of de hippe poké bowl.
Tip: Haal voor het gemak dan voorgesneden groenten uit de supermarkt in huis, dan gaat het nog sneller.

Brood met soep

Heb je echt geen tijd? Kies dan niet voor de vette hap, maar voor deze alternatieven:

  • Soep: Nee niet uit blik, maar vers gemaakte soep! Dit hoeft niet te lang te duren. Snij wat groenten, kook met bouillon, pureren en eten maar. En er zijn kant-en-klaresoeppakketen te koop waar alle ingrediënten al in zitten.
  • Brood: kies dan wel voor volkorenbrood en gezond beleg, liefst met een plakje tomaat, komkommer of paprika, zodat je toch nog groente binnenkrijgt.

Tip: voor sommige mensen helpt het om het eten voor de hele week te maken en in te vriezen, zodat je na een lange werkdag het eten alleen maar even hoeft op te warmen.

Gezelligheid

Uiteindelijk komt het erop neer dat je tóch moeite moet doen om gezond te eten. Maak het dus een beetje leuk voor jezelf. Zet je favoriete muziek op en zorg voor gezelligheid in de keuken. Laat je partner of kind meehelpen, dan is het zo gepiept!

Benieuwd hoe gezond je eet? Download dan de EETmeter app van het Voedingscentrum in de Apple iTunes store en Play Store.


Robin Spies is adviseur bij brancheorganisatie INretail, hij volgt de opleiding tot Vitaloog en deelt graag zijn opgedane kennis.