23/05/2023 | Leestijd 4 minuten

“De focus ligt op mijn eigen bedrijf”

Lars Aikema uit Harderwijk is nog maar 17 jaar, maar al een echte ondernemer. Hij heeft zijn eigen bedrijf in partyverhuur en volgt bij de Landstede Groep in Zwolle de opleiding tot junior accountmanager. Hij sleepte tijdens Skills The Finals de prijs voor beste verkoopspecialist in de wacht. 

“De focus ligt op mijn eigen bedrijf”

Jaarlijks worden door WorldSkills Netherlands de Skills Heroes georganiseerd: vakwedstrijden voor het mbo. De grootste talenten mogen hun kunsten nogmaals showen tijdens Skills The Finals. Lars deed mee aan de wedstrijd Verkoopspecialist. De deelnemers van deze wedstrijd werden uitgedaagd om in een gesimuleerde omgeving hun verkoop-skills te laten zien, inspelend op de trends en ontwikkelingen in het vakgebied.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding junior accountmanager?

“Ik volgde eerst een opleiding op het gebied van licht en geluid, omdat ik daar altijd al mee bezig was. Die opleiding bood me alleen te weinig uitdaging. Ik wilde meer met economie doen. De opleiding tot junior accountmanager is de breedste opleiding die er is. Ik zit nu in het tweede jaar en leer hier heel veel, zowel op het gebied van fincanciën als verkoop.”

Hoe is jouw deelname aan de wedstrijd tot stand gekomen?

“Aan het begin van het schooljaar hebben wij met de hele klas een ondernemersopdracht gedaan. Hierna mocht ik namens mijn klas meedoen aan de voorrondes bij ons op school voor de wedstrijd Ondernemer retail. Ik werd hierbij helaas tweede, maar voor de wedstrijd Verkoopspecialist kwam een plekje vrij. Ik was op zoek naar meer uitdaging, daarom heb ik me hiervoor opgegeven.”

Wat waren de wedstrijdopdrachten?

“Tijdens de voorronde, de Skills Heroes, moest ik een marktkraam inrichten met eigen meegenomen artikelen. De finale, Skills The Finals, stond in het teken van een herenwinkel. Ik moest een moodboard maken, een inwerkschema en een verkoopactie. Ook moest ik in een vlog uitleggen wat ik allemaal had gedaan. Dat wist ik vooraf al, dus ik had me al verdiept in hoe ik de vlog kon editten.”

Wat was de grootste uitdaging?

“In vergelijking met bijvoorbeeld het moodboard vond ik het inrichten van de marktkraam in de voorronde wel wat lastiger. Je moet met allemaal verschillende artikelen wat creatiefs maken, dat is een uitdaging. Ik heb er een sterk verhaal omheen gemaakt en daar heb ik, denk ik, punten mee gepakt.”

Hoe is het om de eerste prijs te hebben gehaald?

“Ik was eerst vooral heel erg verbaasd. De eerste drie werden naar voren geroepen en toen bleek ik de winnaar te zijn. De opdracht was heel breed, het kon alle kanten op gaan. Ik heb een opleidingdtraject ter waarde van € 2000 bij HANOS gewonnen, én een baan daar, maar wat ik nóg mooier vind zijn de tweehonderd connecties die ik er op LinkedIn bij heb gekregen.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik loop nu nog twee dagen in de week stage bij Wuestman in Harderwijk. Daarnaast ga ik naar school. De opleiding duurt officieel drie jaar, maar ik ben waarschijnlijk eind dit jaar al klaar. Het allermooiste vind ik het werken voor mijn eigen bedrijf, PartyHuren, en daar wil ik ook echt mijn focus op leggen.”

Met dank aan Jeans Centre voor de bijdrage aan Skills The Finals!

Nieuwsgierig naar andere winnaars? Kijk hier dan ook naar de winnaars in de categorieën mode/maatkleding en interieuradviseur