25/04/2023 | Leestijd 3 minuten

Skills-winnaar Sanne (21): “Ik vind het belangrijk om iets extra’s te doen”

Sanne Schellekens (21) wist al op jonge leeftijd dat zij iets in de mode wilde gaan doen. Inmiddels zit zij in het laatste jaar van de opleiding Mode Maat Specialist bij ROC Tilburg. Tijdens Skills The Finals werd zij uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Specialist mode/maatkleding.

Skills-winnaar Sanne (21):  “Ik vind het belangrijk om iets extra’s te doen”

Jaarlijks worden door WorldSkills Netherlands de Skills Heroes georganiseerd: vakwedstrijden voor het mbo. De grootste talenten mogen hun kunsten nogmaals showen tijdens Skills The Finals. Sanne, woonachtig in Waspik, deed mee aan de wedstrijd Specialist mode/maatkleding. Zij werd, samen met alle andere deelnemers, uitgedaagd om haar skills en creativiteit op het gebied van mode en maatkleding te laten zien.

Hoe is jouw interesse voor het modevak ontstaan?

“Die heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn ene oma had een wolwinkel en mijn andere oma maakte graag kleding, bijvoorbeeld voor mijn pop. Toen ik een jaar of acht was, wist ik al dat ik dat ook wilde gaan doen.”

Waarom heb je meegedaan aan de wedstrijd?

“Er werd in de klas gevraagd wie er mee wilde doen en ik had wel interesse. Het duurde even, totdat ik ineens een mail kreeg waarin stond ‘leuk dat je meedoet!’. Dat was een grote verrassing, maar ik vond het heel leuk. Ik vind het belangrijk om iets extra’s te doen. Je doet ervaring op en het staat goed op je cv.”

Wat waren de wedstrijdopdrachten?

“De kwalificatieronde was heel zwaar. We moesten een rechte jurk maken van een krijtstreepstof, mét zakken erop. Dat was veel werk en je moest lang wachten op goedkeuring van je patroon. Het laatste halfuur heb ik het meeste gedaan. De finaleopdracht was een ‘little black dress’ van ontwerper Marco Stefano namaken en daarbij ook een kostberekening verzorgen. Dit ging een stuk beter!”

Hoe was het om de eerste prijs te winnen?

“Ik schrok eerst heel erg. De topdrie moest naar voren komen en dat was ontzettend spannend. Ik dacht dat ik als tweede of derde zou eindigen. De batterij van mijn telefoon was leeg, dus alle reacties kwamen later pas binnen. Overweldigend! En op school was er taart, heel leuk. Ik ben mijn docent, Fieni, ook heel dankbaar. Zonder haar was het me niet gelukt.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik heb mijn stage bij New Order of Fashion in Eindhoven afgerond en nu focus ik me volledig op mijn eindcollectie. Hierna wil ik heel graag de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam gaan doen, maar daar kom je niet zomaar binnen. Als dit niet voor komend jaar al lukt, ga ik een baan zoeken in de mode en dan probeer ik het volgend jaar weer. Mijn ultieme droom is om in de toekomst kostuums te ontwerpen voor bijvoorbeeld de opera of voor op rode lopers.”

Met dank aan Jeans Centre voor de bijdrage aan Skills The Finals!