25/06/2017 | Leestijd 4 minuten

Ben jij wat je eet?

Niet te stoppen trek in chips? Dat zou wel eens ‘onrusthonger’ kunnen zijn. Gezonde voeding gaat niet over avocado’s en noten eten, maar om de reden te achterhalen, waarom je bepaalde voeding laat staan of juist niet. 

Ben jij wat je eet?

Een juist voedingspatroon aannemen is zo makkelijk nog niet. Wat is nu wél en wat is nu juist niet gezond?  Gezond eten is voor iedereen anders, wat telt is dat je geestelijk en lichamelijk in balans bent. Daarom is gezond eten niet een doel op zich, maar een middel om die dingen te doen waar je gelukkig en blij van wordt. Een gezonde leefstijl bestaat uit gezond eten, voldoende beweging en ontspanning. Deze drie aspecten hebben allemaal met elkaar te maken. 

Wist je dat gezond eten leidt tot goed functioneren en dat een hongergevoel dit in de weg kan staan? Er bestaan drie soorten hongergevoel: 

  • Bij ‘buikhonger’ heeft je lichaam energie nodig en moet je eten. Je buik knort, je voelt je wat trillerig en/of je humeur wordt aangetast. Dat zijn allemaal signalen die bij buikhonger voorkomen.  Je lichaam heeft behoefte aan energie en bouwstoffen, zoals kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten. Voed jezelf met een volwaardige maaltijd. Als je dat doet, dan krijg je een fysieke verzadiging, dit is zoals je lijf behoort te werken en zorgt ervoor dat je goed kan functioneren.  
  • 'Smaakhonger' kan zomaar opkomen, je hebt behoefte aan een hele specifieke smaak, de chocolade met nootjes en ribbeltjes bijvoorbeeld. Voor smaakhonger heb je veel over, je gaat er nog even snel voor naar de supermarkt. Het mag tijd en moeite kosten, dit hoeft helemaal niet fout of slecht te zijn. Geef eraan toe en geniet, het zorgt voor een mentale verzadiging!  
  • Denk je nu ik ervaar veel smaakhonger, maar dan vooral voor vettige/zoetige/zoutige snacks en ik kan niet stoppen met eten? Dan heb je te maken met ‘onrusthonger’. Deze honger komt vaak op eenzelfde tijdstip terug in een bepaalde situatie, denk hierbij aan het eten van een koekje bij de koffie of thee. Bij onrusthonger wordt er letterlijk en figuurlijk aandacht gevraagd voor een emotie of behoefte. Eten kan op dat moment heel troostend of bevestigend aanvoelen… en voor je het weet heb je die hele zak chips opgegeten. De werkelijke behoefte wordt echter niet bevredigd, en dus blijf je dooreten. Zodra je dit gevoel herkent, ga dan even rustig zitten. De snacktrek zal langzaam verdwijnen. Veel last van onrusthonger? Ga dan eens onderzoeken waar de ‘onrust’ bij jou vandaan komt. 

TIP: Download De Eetmeter app van het voedingscentrum! Vul deze voor een week in en bekijk hoe het gesteld is met jouw VITALITEIT.  

“Er is geen betere tijd om vandaag gezonder te gaan leven”