26/01/2022 | Leestijd 4 minuten

Alle winkels mogen weer open tot 22.00 uur

Er is een einde gekomen aan de harde lockdown. Zowel essentiële als niet-essentiële winkels mogen vanaf 26 januari hun deuren weer tot 22.00 uur ’s avonds openen. Dat is onderdeel van de coronaversoepelingen die tijdens de persconferentie op dinsdagavond 25 januari zijn aangekondigd.

Alle winkels mogen weer open tot 22.00 uur

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kondigen dinsdagavond in een persconferentie een versoepeling van de coronamaatregelen aan. Zowel essentiële als niet-essentiële winkels mogen vanaf 26 januari weer tot 22.00 uur open  blijven. Ook restaurants, cafés en de culturele sector mag onder voorwaarden weer open.

Coronaregels winkels

In de winkels gelden nog wel beperkingen:

 • Er geldt een maximum van één klant per vijf vierkante meter;
 • Overal geldt 1,5 meter afstand;
 • Mondkapjes in winkels is verplicht;
 • Het advies is om een medisch mondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Lees hier meer over het mondkapjesadvies.
   

Als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, is het advies om een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Basisregels

Brancheorganisatie INretail adviseert om andere maatregelen dan de anderhalve meter, zoals de spatschermen, desinfectiemiddel bij de ingang en ‘bij voorkeur pinbetaling’ voorlopig te handhaven. Door hygiënemaatregelen in stand te houden, zorg je voor een veilige omgeving voor je klanten en medewerkers.Ook is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

Onder de basisregels wordt verstaan:

 • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Quarantaine 

Heb je klachten, dan dien je je te laten testen. Bij klachten ga je altijd in quarantaine. In andere situaties moet je soms in quarantaine. Dat hangt af van de situatie. Blijkt uit een coronatest dat je bent besmet, dan ga je isolatie. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent. 
Doe hier de check of je wilt weten of je in quarantaine moet en wanneer je je moet laten testen. Doe de check

Bekijk hier de informatie van de Rijksoverheid.

Meer weten?

Wil je weten wat de coronamaatregelen betekenen voor jouw werk in de winkel? Bijvoorbeeld met verlof opnemen of ziek zijn? Kijk dan op de speciale pagina over corona.

Meer info