Cao Tuincentra

Werk jij in een tuincentrum en ben je benieuwd hoe het zit met jouw rechten als het gaat over arbeidsomstandigheden? Dan zit je hier goed. In de cao voor tuincentra staan onder andere de afspraken over het salaris, de werktijden, overwerk, vakantie en pensioen voor de tuinbranche Nederland. 

Waarom is er een cao?

We beginnen met een kleine uitleg over een cao. Een cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. In deze overeenkomst staan alle afspraken die gelden voor de gehele sector. Binnen de cao retail Non-Food zijn er diverse modules, waaronder tuincentra.

Hier wordt het voor jou interessant. De voordelen van deze cao voor een specifieke branche zijn namelijk een loonsverhoging (2 keer per jaar), een toeslag voor overwerk, meer vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte. Stel dat er geen cao is, dan heb je alleen de bescherming van de wet die vaak minimaal is.  

Cao tuincentra: salaris

Een belangrijk onderdeel van deze cao is natuurlijk het loon. Je werkt immers niet voor niets. Voor het actuele loon moet je kijken in de cao die op dit moment geldt. Je salaris is afhankelijk van je leeftijd en het aantal jaar ervaring dat je hebt. Goed om te weten is dat de huidige cao 3 momenten kent waarop het loon wordt verhoogd, namelijk op 1 juli 2024 en op 1 januari 2025 en 1 juli 2025. Dit is ook het moment waarop het wettelijk minimumloon stijgt. Waar deze 3 momenten vandaan komen? De looptijd van de huidige cao is twee jaar (tot en met 31 december 2025), hierna komt er een nieuwe cao. 

Welke afspraken zijn er gemaakt in de cao Retail Non-Food module tuincentra?

Naast het salaris staan er natuurlijk nog veel meer gemaakte afspraken in de cao, zoals belangrijke arbeidsvoorwaarden de volgende onderwerpen:
•    Pensioen- en vakantieregelingen;
•    Overwerk;
•    Ziekte;
•    Werktijden;
•    Opzegtermijn;
•    Ontslagregelingen;
•    Reiskostenvergoeding;
•    Scholing conform cao;
•    Kinderopvang. 
Wil je je graag verdiepen in de specifieke afspraken over een bepaald onderwerp, raadpleeg dan de huidige overeenkomst. Afspraken veranderen namelijk weer bij een volgende versie. 

Cao tuincentra: ziekte en verlof

Ondanks dat je op dit moment misschien gezond bent, is het altijd goed om te weten wat je rechten zijn als je ziek wordt. Uiteraard is ook dit stukje opgenomen in de cao tuincentra. Raadpleeg allereerst het reglement van de organisatie waar je werkzaam bent als het aankomt op ziekte. Is dit er niet? Dan staat er in de cao een standaard reglement dat geldt. 

Je hebt daarnaast ook recht op buitengewoon verlof. Bijvoorbeeld bij een bruiloft of een sterfgeval. Hoe dit precies zit en wat de voorwaarden zijn, vind je in de cao tuincentra zelf.

Heb je nog vragen over de cao retail non-food? Of over een andere sector? Bekijk de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met 1 van de vier vakbonden. Zij geven graag antwoord op jouw vragen!

AVV:  info@avv.nu, CNV Vakmensen: info@cnvvakmensen.nl, De Unie: info@unie.nl, RMU: info@rmu.nu