Alles wat je moet weten over de cao Fashion, Sport & Lifestyle

Werk je in de fashion, sport, of in een lifestyle branche zoals wonen, schoenen, parfumerie, juweliers of bij een tuicentrum? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van jouw arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, toeslagen, werktijden, vakantie en ga zo maar door. Veel mensen weten niet wat er in de cao staat van de sector waarin ze werkzaam zijn. Zonde toch? Werk in de Winkel update je graag over jouw rechten die te vinden zijn in de cao retail non food. Deze heette voor 2018 nog de cao Fashion, Sport & Lifestyle.

Welke afspraken zijn er gemaakt in de cao retail non food

De cao Fashion, Sport & Lifestyle heet sinds 2018 officieel de cao retail non food. Hieronder valt personeel dat werkt in de mode, schoenen, sport, tuincentra, woonwinkels parfumerieën en juweliers. Het maakt niet uit of de onderneming producten online of fysiek verkoopt. In de cao retail non food (voorheen cao Fashion, Sport & Lifestyle) staat alles omtrent belangrijk zaken voor werknemers, zoals loon, pensioen, vakantie, ziekte, werktijden, ontslag en scholing. Deze afspraken verschillen enorm per sector en per cao, dus kijk als je iets wil weten altijd in de actuele versie van jouw branche. Een cao is een algemeen verbindende verklaring en verandert regelmatig. De huidige versie van de cao retail non food (voorheen cao Fashion, Sport & Lifestyle) heeft een looptijd tot en met 1 juli 2023. 

Cao retail non food salaris

Het is fijn als je het enorm naar je zin hebt op je werk. Maar natuurlijk wil je ook een lekkere boterham verdienen, je werkt niet voor niets. Binnen de cao retail non food zijn er 3 datums waarop je salaris wordt verhoogd, namelijk op 1 juli 2022 en 1 januari 2023. Op deze momenten stijgt ook het wettelijk minimumloon en kun je dus een loonsverhoging ontvangen. 

Verlof en ziekte

Een belangrijk onderdeel binnen een cao retail non food is het onderdeel dat gaat over ziekte en verlof. Je kan immers altijd ziek worden, of dit nu van korte of lange duur is. Het is goed om te weten waar je recht op hebt als dit jou overkomt. Let op: het reglement van de organisatie waar je werkt is altijd leidend als het gaat over ziekte en verlof. Is dit er niet? Dan geldt het standaard reglement dat is opgenomen in de cao. 

Individueel ontwikkelbudget

Werk je in de retail sector? Dan is het een must om te weten dat je per jaar recht hebt op een individueel ontwikkelbudget. Dit budget bedraagt 150 euro. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om een opleiding of cursus mee te volgen. Wil je hier gebruik van maken, dan is het wel zaak dat je minimaal 16 uur in de week werkt en minimaal een jaar in dienst bent. 

Waarom is er een cao?

In een cao staan afspraken die zijn gemaakt voor de medewerkers binnen een specifieke branche. Uit onderzoek is gebleken dat een cao zorgt voor een regelmatige loonsverhoging, doorbetaling bij ziekte, toeslag voor overwerk, meer vakantiedagen en ga zo maar door. Een cao heeft dus veel voordelen voor jou als werknemer. Als het niet zou bestaan, heb je alleen de bescherming van de wet die helaas minimaal is. Het is dus altijd verstandig om je cao te raadplegen als je met vragen zit over je arbeidsvoorwaarden. 

Heb je vragen over de cao retail non food, werken in de retail of wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de retail of detailhandel? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op!