Cao kledingwinkel

kledingwinkel | werkindewinkel

Als je in een winkel werkt, is het altijd goed om je te verdiepen in de cao. Hierin staan de afspraken voor werknemers over het salaris, toeslagen, werktijden, overwerken, vakantie en pensioen. Het is belangrijk om als werknemer te weten wat je rechten zijn als je werkt, en als werkgever om te weten waar je personeel recht op heeft. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de cao kledingwinkel.

Waarom is er een cao kledingwinkel?

De cao kledingwinkel wordt ook wel de cao Retail Non-Food genoemd. Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Het zijn afspraken die gelden voor een volledige branche, in dit geval voor de sector retail non-food. Deze specifieke cao geldt voor medewerkers die werken in de mode, schoenen, sport, tuincentra, woonwinkels, parfumerieën en juweliers. De verkoop mag zowel online als offline plaatsvinden. Een cao geeft duidelijkheid over vakantiedagen, een loonsverhoging, toeslag voor overwerk, doorbetaling bij ziekte én pensioen hierin zijn al deze zaken schriftelijk vastgelegd. Zonder cao heb je alleen de minimale bescherming van de wet. 

Welke afspraken zijn er gemaakt in de cao kledingwinkel?

In de cao kledingwinkel (ook wel cao retail non food) staan belangrijke arbeidsvoorwaarden die zijn gemaakt voor alle medewerkers die werken in deze branche/ sector. Er zijn onder andere afspraken gemaakt over:

  • Vakantie- en pensioenregeling;
  • Loon;
  • Overwerk en ziekte; 
  • Werktijden; 
  • Opzegtermijn; 
  • Ontslag; 
  • Kinderopvang; 
  • Scholing conform cao;

De huidige cao retail non food geldt sinds 1 januari 2024 en loopt tot en met 31 december 2025, hierna wordt er weer een nieuwe cao bekend gemaakt. Wil je dus weten wat er in de cao staat over een specifiek onderwerp, kijk dan alleen naar de huidige overeenkomst. Afspraken kunnen immers veranderen.

Verlof en ziekte

Natuurlijk zijn er in de cao ook afspraken opgenomen over ziekte en verlof. Als het bedrijf waar je werkt geen reglement heeft met betrekking tot ziek zijn, dan vind je in de cao een standaard reglement dat geldig is. Hiernaast heb je recht op buitengewoon verlof bij een huwelijk, sterfgeval, dienstjubileum, verhuizing, sollicitatie of medische reden. In de cao zelf vind je hier meer details over terug, zoals wanneer dit precies van toepassing is. 

Cao kledingwinkel salaris

Tijdens de looptijd van de cao worden op 1 juli 2024, 1 januari 2025 en 1 juli 2025 de lonen van de medewerkers die het nieuwe maximum van hun schaal nog niet hebben bereikt, verhoogd. 
Kijk voor het actuele loon in de nieuwe cao die nu geldt. Belangrijk om te weten als kledingwinkel medewerker is dat je recht hebt op een individueel ontwikkelbudget. Als je aan de voorwaarden voldoet (je werkt minimaal 16 uur in de week en je bent al een jaar in dienst), heb je recht op 150 euro budget per jaar. 

Heb je nog vragen over de cao retail non-food? Bekijk de meest gestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met 1 van de vier vakbonden op hun e mailadres hieronder. Zij geven graag antwoord op jouw vragen!
E mailadres AVV:  info@avv.nu, e mailadres CNV Vakmensen: info@cnvvakmensen.nl, e mailadres De Unie: info@unie.nl, e mailadres RMU: info@rmu.nu