13/04/2023 | Leestijd 2 minuten

Woontrend #1 van 2024: Meaningful earth

Natuurlijk, mystiek, aards, authentiek en milieubewust. Dit zijn dé kenmerken van één van de vier grote woontrends voor het komend jaar. INretail heeft onlangs de nieuwste woontrends voor 2024 gepresenteerd. In een serie van vier artikelen zetten we per trend de kenmerken op een rij. Dit is trend 1: Meaningful earth.

Woontrend #1 van 2024: Meaningful earth

Deze trends geeft uiting aan de bezorgdheid om de disbalans die er in de maatschappij is ontstaan op het gebied van milieu, maar ook op sociaal gebied. Steeds meer beseffen we dat biodiversiteit en circulariteit in de natuur onmisbaar zijn voor een gezonde leefomgeving. In het thema Meaningful earth staat de aarde symbool voor vruchtbaarheid en de verbinding met de historie.
We zien een wat ruwe en ruige omgeving waarin bruintinten de hoofdrol hebben. Materialen zijn natuurlijk en in meer of mindere mate ruw. Er is een fascinatie voor alles wat in de aarde te vinden is, zoals aardlagen, verschillende kleuren zand, mineralen, stenen maar ook historische objecten zoals kruiken of beelden die doen denken aan primitieve kunst of oude beschavingen. Dit geeft ons het gevoel dat we verbonden zijn met de roots van onze cultuur.

Kleuren

Voor de accessoires in deze trend worden vooral bruintinten gebruikt. Voor bloemen en planten zie je vooral lichtgeel en zalmtinten gecombineerd met donker- en grijsgroen.

Vormen

Kenmerkend voor deze trend zijn de uitgesproken vormen: ruw, grof en onregelmatig of handmatig. Hierdoor krijgen ze een oer-uitstraling. Vormen zijn ongecultiveerd ruw en soms grillig of zelfs afgebrokkeld. Hierdoor ontstaat een stoere en soms oerachtige ruimte.

Materialen

Ook de gebruikte materialen zijn natuurlijk en grof en zijn  vaak een milieuvriendelijke of van gerecycled materiaal. Je ziet hier steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem, onregelmatig glas. Verschillende structuren van materialen worden contrastrijk met elkaar gecombineerd.

Dessins

Het natuurlijke aspect zie je ook terug in de dessins. Die zijn natuurlijk en hebben vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen. De streeppatronen doen denken aan aardlagen.