05/05/2021 | Leestijd 2 minuten

Bevrijdingsdag. Waarom hebben we niet elke 5 mei vrij?

Op 5 mei is het Nationale Bevrijdingsdag, een feestdag waarop we vieren dat we in vrijheid mogen leven in Nederland. Hoewel het een officiële feestdag is, betekent 5 mei niet per sé een vrije dag. Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag. Vakbonden en werkgevers maken daar met elkaar afspraken over. In de cao Retail Non-Food staat dat we 1 keer in de 5 jaar vrij krijgen op Bevrijdingsdag. Op 5 mei 2021 vieren we dus onze vrijheid, zonder vrije dag. 

Bevrijdingsdag. Waarom hebben we niet elke 5 mei vrij?

Wanneer krijgen we vrij op 5 mei?

De meeste werknemers krijgen eens in de vijf jaar vrij van werk met Bevrijdingsdag. Dat komt doordat het geen officiële vrije dag is, zoals kerst bijvoorbeeld. Het jaar 2020 viel de laatste vrije werkdag op 5 mei. De eerstvolgende vrije Bevrijdingsdag valt dus op 5 mei 2025. 

Wanneer hebben we wél vrij?

Op Hemelvaartsdag: donderdag 13 mei 2021 en Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 23 mei en maandag 24 mei zijn wél officiele feestdagen die conform de cao Retail Non-Food als vrije dag gelden.

Hoeveel toeslag krijg ik als ik op een feestdag werk?

De toeslag voor het werken op zondag bedraagt 50%. De toeslag voor het werken op een feestdag bedraagt 100%. Valt een feestdag op een zondag dan is de toeslag 100%.

Ben ik verplicht om op deze feestdag(en) te werken? 
Werken op feestdagen in is principe vrijwillig. Lukt het je werkgever niet om de feestdagen die niet op een zondag vallen de bezetting rond te krijgen, dan kan je werkgever je verplichten tot werken op een feestdag. De werkgever kan medewerkers niet verplichten om te werken op een feestdag die op een zondag valt. 

Stel je vraag
Heb je een vraag over de cao? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of wil je persoonlijk advies? Er zijn vier werkgeversorganisaties die graag voor je klaar staan om je gratis te helpen, ook als je geen lid bent. Je kunt zelf kiezen aan weke vakbond je je vraag wilt stellen. Klik op een vakbond naar keuze voor het contactformulier.

Hoe zit het eigenlijk met andere feestdagen zoals Hemelvaart en Pinksteren? Bekijk ook dit artikel.

AVV  CNV vakmensen  De Unie  RMU

Meer weten?

De cao Retail Non-Food geldt voor medewerkers in winkels in mode, schoenen, sport, wonen, tuincentra, parfumerieën en juweliers. Werk in de Winkel heeft de meest gestelde vragen over cao Retail Non-Food op een rij gezet. Bijvoorbeeld over salaris, arbeidscontract, vergoedingen, feestdagen, verlof en toeslagen.

Meer info