14/04/2022 | Leestijd 2 minuten

Werken tijdens feestdagen. Mag je vrij nemen of niet?

Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. In het voorjaar zijn er genoeg feestdagen. Ben je verplicht om te werken op feestdagen? En welke toeslag ontvang je voor het werken op feestdagen? We zetten op een rijtje wat hier in de cao Retail Non-Food over staat.

Werken tijdens feestdagen. Mag je vrij nemen of niet?

Welke dagen zijn feestdagen?

In 2022 zijn dit de officiële feestdagen conform de cao Retail Non-Food:

  • Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022
  • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022
  • Koningsdag: woensdag 27 april 2022
  • Hemelvaartsdag: donderdag 26 mei 2022
  • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 5 en maandag 6 juni 2022
  • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): zondag 25 en maandag 26 december 2022.

 

Ben ik verplicht om op deze feestdag(en) te werken? 

Werken op feestdagen in is principe vrijwillig. Lukt het je werkgever niet om de feestdagen die niet op een zondag vallen de bezetting rond te krijgen, dan kan je werkgever je verplichten tot werken op een feestdag. De werkgever kan medewerkers niet verplichten om te werken op een feestdag die op een zondag valt. 

Stel je vraag

Heb je een vraag over de cao? Kijk dan eens bij de veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of wil je persoonlijk advies? Er zijn vier werkgeversorganisaties die graag voor je klaar staan om je gratis te helpen, ook als je geen lid bent. Je kunt zelf kiezen aan weke vakbond je je vraag wilt stellen. Klik op een vakbond naar keuze voor het contactformulier.

AVV  CNV vakmensen   De Unie  RMU

Meer weten?

De cao Retail Non-Food geldt voor medewerkers in winkels in mode, schoenen, sport, wonen, tuincentra, parfumerieën en juweliers. Werk in de winkel heeft de meest gestelde vragen over cao Retail Non-Food op een rij gezet. Bijvoorbeeld over salaris, arbeidscontract, vergoedingen, feestdagen, verlof en toeslagen.

Meer info