21/04/2021 | Leestijd 3 minuten

Volgende week ‘lockdown light’: winkels weer open zonder afspraak

Eindelijk goed nieuws! Bij niet-essentiële winkels hoeft vanaf 28 april niet langer vooraf een afspraak te worden gemaakt. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte op 20 april tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Volgende week ‘lockdown light’: winkels weer open zonder afspraak

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

We hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf 28 april worden de coronamaatregelen dan toch echt iets versoepeld. Dan vervalt de avondklok en gaan de terrassen open van 12 uur ’s middags tot 18 uur ’s avonds. Ook is het vanaf dat moment niet langer noodzakelijk voor klanten om een afspraak te maken voor ze gaan winkelen bij een niet-essentiële winkel.

Regels

Voor niet-essentiële winkels gelden de volgende regels:

  • Niet-essentiële winkels kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur.
  • Het maximale aantal klanten wordt daarbij nog altijd bepaald door het winkeloppervlak: bij kleine zaken is dat twee klanten per verdieping, in grote warenhuizen geldt één klant per 25 vierkante meter.
  • Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld.
  • Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als 1 klant.
  • Winkelpersoneel wordt hier niet mee geteld. Maar er geldt wel: alleen de hoogstnodige bezetting.
  • Mensen moeten 1,5 meter afstand houden.
  • Mondkapjes blijven verplicht.
  • Klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen.

Samen drukte In goede banen leiden

Rutte doet een beroep op winkeliers en hun brancheorganisaties om alles te doen wat nodig is om deze spannende stap in goede banen te leiden. Dat betekent met elkaar zorgen dat winkelstraten niet te druk worden. Drukte onder controle houden kan door te letten op de inrichting van winkels en winkelstraten met bijvoorbeeld looproutes, tellers aan de poort en hulpmiddelen om anderhalve meter afstand te kunnen houden, aldus Rutte. Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten. 

Mensen zijn blij

Brancheorganisatie INretail vindt de versoepelingen die vanaf 28 april voor winkels gelden een belangrijke stap vooruit. “De mensen zijn blij weer veilig en zonder afspraak in hun favoriete winkel te kunnen kopen. Voor ondernemers betekent het meer kansen voor broodnodige omzet.”

 

Meer weten?

Wil je meer weten over corona in de winkel, bijvoorbeeld over veilig en verantwoord werken of advies geven op anderhalve meter afstand? Of welke cao-afspraken er zijn gemaakt? Kijk dan op de coronapagina van Werk in de Winkel.

Meer info