28/09/2023 | Leestijd 2 minuten

Veel winkeliers worstelen nog steeds met personeelstekort

Winkels hebben grote moeite om genoeg medewerkers te vinden. Zo bleek uit een recente peiling van branchevereniging INretail dat 60 procent van de retailers zijn personele bezetting niet rondkrijgt.

Veel winkeliers worstelen nog steeds met personeelstekort

Er is al geruime tijd een groot tekort aan personeel, ook in de detailhandel is dat goed merkbaar. Winkeliers zijn genoodzaakt om te improviseren, bijvoorbeeld door minder uren open te zijn of de winkel een dag te sluiten. Uit de peiling van INretail onder honderden winkeliers blijkt dat het gaat om een omvangrijk en hartnekking probleem. Vooral vakmensen, zoals keukenmonteurs en woningstoffeerders zijn moeilijk te vinden, maar ook verkoopfuncties worden maar moeizaam ingevuld.

Banenwinkel Deventer

Er zijn in de branche verschillende initiatieven om het personeelstekort aan te pakken. Onlangs opende INretail een tijdelijke banenwinkel in Deventer, om jongeren te vertellen wat werken in een winkel inhoudt. Daarnaast is INretail dit jaar een imagocampagne gestart, met als boodschap: ‘(on)gewone situatie vragen om (on)gewoon talent’. Om zo de positieve kant van de detailhandel te laten zien.
Voor de woonbranche is er een speciale vacaturesite ontwikkeld: vacaturesitewonen.nl. Verder heeft Werk in de Winkel een pagina met een groot aanbod van  vacatures voor in de winkel.

Werkdruk

Omdat het lastig is om aan personeel te komen, kan de werkdruk voor andere medewerkers groter worden. In dit artikel lees je hoe kunt voorkomen dat je gezondsheidsklachten krijgt door een te hoge werkdruk.