23/05/2018 | Leestijd 5 minuten

Toepasbaar tropisch groentrend

Kleur is van invloed op het koopgedrag. Elk jaar spelen nieuwe hypes en trends hierop in. Met nieuwe trendkleuren proberen we elk seizoen de consument over te halen om tot een aankoop over te gaan. Weliswaar spelen in de woonbranche seizoenscollecties een minder belangrijke rol dan in de mode, toch heeft ook hier elk jaargetijde wel een kleur die het beste past. Maar hoe zit dat nou met de huidige 'groene' trend? Want die zie je het hele jaar door.

Toepasbaar tropisch groentrend

Door Irene van Ophoven

De Groentrend

De groentrend zien we al geruime tijd, maar is absoluut nog niet op z'n retour. Er is veel enthousiasme voor tuinieren in de stad en we plaatsen meer planten in het interieur. Een jaar of vijf geleden verschenen de eerste tropische prints. Deze waren toen nog voornamelijk beperkt tot tuin/balkoncollecties met vooral prints van bananenbladeren in een glamourous jaren '50 sfeertje, verwijzend naar het behang van het Beverly Hills hotel uit die tijd. Hertex heeft dit nu weer mooi vormgegeven in een luxe vloerkleed (afb. 1).

De hype van de ananassen, flamingo's en watermeloenen fristen de 'jungle' aanvankelijk qua kleur op. Het ging dan vooral om zomerse accessoires. Langzamerhand lijkt de traditionele gedachte over seizoenen en seizoenskleuren steeds verder te verdwijnen. We zien bijvoorbeeld meer donkere kleuren in het zomerbeeld waardoor we kleding langer kunnen 'doordragen'. De 'jungle' interieurtrend illustreert dit ook. De nieuwste tropische prints zijn vooral veel rijker van kleur, maar zonder dat het een bonte kermis wordt! Het donkere behang van MOOOI (net gepresenteerd tijdens de Salone in Milaan) (afb. 2) en Cole & Son (afb. 3) laat allerlei kleuren zien van verschillende planten en bladeren en een veelheid aan exotische dieren. Sissy Boy Home Land doet dit bijvoorbeeld ook in een stoeltje (afb. 4). Behalve apen en panters zien we veel stijlvolle tropische vogels zoals papagaaien en toekans (afb. 5). Merken als Fuoriluogo (afb. 6) en Brochier (afb. 7) bewijzen dat zelfs cactussen als print of accessoire bij exclusieve interieurs prima toegepast worden. De frisse en positieve vibe van de tropische trend werkt ook door in meer ingetogen kleurencombinaties zoals de prints met bladeren van Prestigious Textiles (afb. 8) of de zwart-wit combinatie die te zien is in o.a. de accessoires van Andrea House (afb. 5). Op mijn Pinterest board zijn nog meer voorbeelden te zien, klik hier.

Afb. linksboven = 1, rechtsonder = 8. 

Verschillende kleuren combineren

De tropische trend blijkt een goede manier om verschillende kleuren te combineren en een pallet in meerdere tinten neer te zetten. Groen, mosterdgeel, rood, beige, bruin, wit, zwart, hot pink, goud, oranje, paars en teal; onze 'regels' hoe kleuren te combineren zijn en bij welk seizoen ze het beste passen, kunnen overboord. En hoe uitbundig deze trend aanvankelijk aandoet, uiteindelijk blijkt deze in veel verschillende interieurs zijn weg te kunnen vinden, al is het alleen al als eyecatcher in huis op bijvoorbeeld een wandpaneel of subtiel met een sierkussen als accent. Van vintage tot modern en van Scandinavisch tot klassiek, de tropische kleuren combineren op een geraffineerde manier met deze interieurstijlen, tot ver na de zomer!


Irene van Ophoven werkt onder de naam Autre Choix op het gebied van trends, styling, design en conceptontwikkeling. Ze ontwerpt dessins en brengt merkverhalen tot leven in onder andere productcollecties, bedrijfsruimtes en winkelpresentaties. 

Bijschriften bij afbeeldingen:

  • afb.1: vloerkleed uit collectie 'Plantation' van HERTEX
  • afb. 2: behang 'extinct animals' van MOOOI i.s.m. ARTE
  • afb. 3: behang 'Savuti´ uit Ardmore collectie van COLE & SON
  • afb. 4: stoeltje 'jungle' van SISSY BOY HOME LAND
  • afb. 5: diverse woon accessoires van ANDREA HOUSE
  • afb. 6: 'cactus' van FUORILUOGO DESIGN
  • afb. 7: interieurstof met cactussen print uit collectie 'Futura' van BROCHIER
  • afb. 8: interieurstof 'Tahiti collectie' van PRESTIGIOUS TEXTILES