27/10/2020 | Leestijd 3 minuten

Nerveus gevoel? Dit kun je doen tegen spanning!

Best bijzonder, dat er zoveel informatie beschikbaar is over een gezonde levensstijl, maar niet over een ontspannen levensstijl. Want heb je je weleens afgevraagd waarom je soms naar de koekjestrommel grijpt? Vaak hebben we niet eens door dat we gespannen zijn. Maar spanning, stress en een nerveus gevoel zijn vaak de oorzaak. Wat te doen? 

Nerveus gevoel? Dit kun je doen tegen spanning!

Af en toe nerveus zijn, hoort bij het leven. Sterker nog, spanning en nervositeit hebben ook goede kanten. Ze kunnen je op scherp zetten tijdens een eerste date, verhuizing of sollicitatiegesprek. Maar als nervositeit te lang duurt, word je prikkelbaar, kun je doorgaans weinig hebben en word je snel boos of emotioneel. De reden is dat je moe bent van de inspanning die nervositeit en spanning kosten.

Zo uit spanning zich  

Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. De één krijgt last van zijn nek of buik, de ander kan slecht stilzitten, slaapt slecht, gaat meer snoepen of juist minder eten.  

Nerveus? Dit kan helpen tegen spanning:  

  • Ken jezelf. Probeer de signalen te herkennen. Als je weet op welke manier je lichaam aangeeft dat je last hebt van spanning, kun je op tijd ingrijpen zodat de stress niet te hoog oploopt. 
  • Vraag je af waardoor je nerveus bent. Als je de oorzaak kent, is de spanning soms al beter te hanteren. Misschien ben je niet tevreden over hoe bepaalde dingen lopen in je leven. Het is belangrijk naar dit gevoel te luisteren en er iets mee te doen. Zo voorkom je dat het erger wordt. 
  • Accepteer dat je je soms tijdelijk zenuwachtig bent. Als je wacht op de uitslag van een belangrijk medisch onderzoek, bijvoorbeeld.  
  • Maak een lijst van leuke dingen waarvan je ontspant. Een stevige wandeling bijvoorbeeld of een eetafspraak met vrienden. Voel je een zenuwachtig gevoel opkomen, dan kun je ter afleiding iets van die lijst gaan doen. 
  • Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om je beter te voelen. Zie bijvoorbeeld dit artikel over ademhalingsoefeningen.  

Wat als een nerveus gevoel niet overgaat? 

Als een periode van stress en spanning te lang duurt of als je je elke dag zonder reden erg gespannen of zenuwachtig voelt, kan er ook iets anders aan de hand zijn, zoals een psychische aandoening. In dat geval is het raadzaam eens met de huisarts of specialist te gaan praten.  

Meer weten?

Wil je meer tips om gezond om stress te verminderen en makkelijker te ontspannen? Kijk dan eens op de site van SamenGezond.

Meer info