13/08/2020 | Leestijd 3 minuten

Stress? Hier zijn 4 ademhalingsoefeningen om te ontspannen

Om van stress af te komen, denken we al snel aan externe factoren. Een grote plofbank, een zinderende vakantie... Maar de beste ontspanning komt van binnenuit. Je ademhaling is je meest trouwe bondgenoot. Door bewust adem te halen, kun je spanning verminderen, je hartslag omlaag brengen en je meer ontspannen voelen. Daarom hierbij vier oefeningen tegen stress van mindfulnesstrainer Eveline Brandt.

Stress? Hier zijn 4 ademhalingsoefeningen om te ontspannen

Oefening 1: Stuur je adem niet 

Deze oefening kan zelfs in de file of de trein. En komt ook van pas tijdens een gespannen gesprek. Ben je gestrest? Dan adem je vaak wat hoger en oppervlakkiger. Begin met bewust pauzeren na iedere uitademing. Adem in door je neus, pauzeer even, en dan weer uit door je neus. Je pauzeert net zo lang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen. Alleen al het verplaatsen van je aandacht helpt om te ontspannen. 

Oefening 2: Stuur je adem wél 

Deze Nadi Shodhana-oefening is een klassieker uit de yoga. Ga gemakkelijk zitten, in de lotushouding, kleermakerszit of gewoon op een stoel. Plaats nu je rechterduim op je rechterneusgat en adem diep in via je linkerneusgat. Op de top van het inademen wissel je van kant: je sluit nu het linkerneusgat af. Adem vervolgens weer uit via je rechterneusgat.  

Oefening 3: Adem als een baby 

Beeld je eens in hoe een pasgeboren baby ademt. Het buikje bolt op en zakt weer in. Zo ontspannen en natuurlijk moet het zijn. Leg je ene hand op je borst en de andere op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je de adem helemaal tot onderin de buik laat gaan. Probeer zes tot tien keer per minuut zo te ademen gedurende tien minuten.  

Oefening 4: Adem als een dolfijn 

Dit is een klassieke ademhalingsoefening uit de mindfulness, waarbij je je moet voorstellen dat je een walvis of dolfijn bent. Deze zoogdieren ademen via een opening op het hoofd. Stel je voor dat jij dit ook hebt en adem in door die opening. Stuur de adem vervolgens je hele lichaam door en adem als het ware uit door je voetzolen. Vanaf de voeten visualiseer je weer dat je inademt en de adem omhoog stuurt, tot aan je kruin - en zo verder. Met deze oefening word je je bewust van je hele lichaam. 

Meer weten?

Check voor meer informatie en slimme tips voor een gezonde levensstijl de website van SamenGezond.

Meer info