19/12/2021 | Leestijd 2 minuten

Nederland weer in lockdown. Winkels opnieuw dicht

Uit vrees voor de opmars van de omikronvariant geldt vanaf 19 december in Nederland opnieuw een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels moeten hun deuren sluiten. Deze maatregelen gelden in elk geval tot 14 januari.

Nederland weer in lockdown. Winkels opnieuw dicht

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

In Nederland geldt vanaf zondag 19 december 2021 5.00 uur een strenge lockdown. Dat heeft het demissionaire kabinet op zaterdag 18 december bekend gemaakt tijdens een ingelaste persconferentie op zaterdag 18 december. Niet-essentiële winkels moeten de deuren nu volledig sluiten, in principe tot en met 14 januari 2022. Click & collect (bestellen en afhalen) en retourneren is wel mogelijk. Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, opticiens en drogisterijen, blijven open. Bestellen, afhalen en retourneren kan nog wel.

Ook andere sectoren dan de detailhandel gaan op slot: 

  • Alle horeca moet sluiten, bestellen en afhalen is wel mogelijk. Ook onder meer bioscopen, musea, theaters, dierentuinen en concertzalen zijn dicht.
  • Alle niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten zijn dicht. Medische contactberoepen, zoals fysiotherapeuten mogen openblijven.
  • Alle evenementen, inclusief kerstmarkten, zijn afgelast. 

Brancheorganisatie INretail heeft vol ongeloof gereageerd op de maatregelen en noemt het een dreun voor de sector. Ondernemers reageren woedend en voelen zich in de steek gelaten

Bekijk hier alle recente maatregelen op de site van de  Rijksoverheid

 

Meer weten?

Wil je weten wat de coronamaatregelen betekenen voor jouw werk in de winkel? Bijvoorbeeld met verlof opnemen of ziek zijn? Kijk dan op de speciale pagina over corona.

Meer info