21/12/2021 | Leestijd 2 minuten

Let goed op jezelf. Vier praktische tips voor jou als mantelzorger!

Zorg jij voor een ziek familielid en ben jij mantelzorger? Dan is het belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Langdurig voor iemand zorgen kan best een pittige opgave zijn om te combineren met je eigen leven en werkzaamheden. Hoe zorg je ervoor dat je je dat volhoudt? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Let goed op jezelf. Vier praktische tips voor jou als mantelzorger!

Wist je dat één op de vier mensen naast werk ook nog een heel pakket aan mantelzorgtaken heeft? Hoe kun je mantelzorg nou zo inrichten dat je het vol kunt blijven houden? En kunt combineren met je eigen leven?

Een aantal tips om het voor jou comfortabel te maken:

  • Wacht niet tot de combinatie van werk en zorg je écht te veel wordt. Maak je situatie bekend in je omgeving en zoek tijdig hulp. Kijk bijvoorbeeld samen met je leidinggevende naar de juiste oplossingen.
  • Durf te vragen om ondersteuning en vergroot het netwerk van mensen die kunnen helpen. Mensen om je heen weten soms niet dat je hulp op prijs stelt. Wanneer je aangeeft dat je omhoog zit, komen de hulptroepen je tegemoet. Wel zo fijn!
  • Uit onderzoek van Werk&Mantelzorg blijkt dat 39% van de mantelzorgers denkt dat collega's werk niet kunnen of willen overnemen. Maar uit hetzelfde onderzoek volgt dat 92% van de collega's wél werk kan en wil overnemen. Dus: praat met elkaar!
  • Geef duidelijk aan waar jij precies behoefte aan hebt. Voor je het weet word je overspoeld met legio goedbedoelde adviezen. Terwijl jij misschien alleen behoefte hebt aan dat ene luisterend oor en een warme kop thee, dat is ook oké!

Meer weten?

Wil je meer informatie over waar je hulp kunt vinden? Praktische tips en informatie? Kijk dan hier.

Meer info