Header image

Mantelzorg - Zorg goed voor jezelf

Zorg jij voor een ziek familielid? Of, wil je graag weten hoe je dat in de toekomst kunt regelen. Dan is het fijn als je een goede balans tussen werk en je (mantel)zorgtaken kunt vinden. En, dat je hier genoeg ruimte voor krijgt van je werkgever, zodat je bijvoorbeeld even weg kunt als het nodig is, of dat je je werktijden flexibel kunt indelen.

Zorg goed voor jezelf

In de cao Retail Non-Food staat mantelzorg ook vermeld (artikel 15); medewerkers kunnen gebruik maken van hulp die sector beschikbaar stelt (via het Sociaal Detailhandels Fonds). 


1. Gratis e-learning

Zorgen, dat werkt niet lekker
Wat als iemand in je omgeving ziek wordt en hulp nodig heeft? Hoe combineer je dit dan met je werk en je eigen gezin? Hoe regel je dit, en hoe weet je waar je terecht kunt? Steeds meer werknemers hebben naast hun werk en hun eigen gezin, nog een extra zorgtaak voor bijvoorbeeld de ouders, schoonouders, een zieke partner, ziek kind, etc. Hoe zit dat met jou? Hoe combineer je al deze taken zonder dat je overbelast raakt? En kom je nog wel aan jezelf toe? 
Met de gratis e-learning ‘Zorgen en werken’ van CNV Vakmensen krijg je inzicht in jouw tijdsbesteding, het risico op overbelasting en wanneer je nu precies mantelzorger bent en wanneer. En waar kun je wettelijk gezien gebruik van maken? Ook kom je te weten wat in de cao Retail Non-food over hulp  voor medewerkers bij mantelzorg staat. Je vindt de online cursus hier. Als je je registreert wordt gevraagd naar een vouchercode, voor werknemers in de retail is deze 816738.
START HIER  


2. Bekijk de video

De combinatie tussen een betaalde baan en taak als mantelzorger maakt jouw alledaagse leven niet altijd makkelijk. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om aan jezelf te blijven denken. Marjolein Lonkhuizen van CNV Geldzorg weet raad.


3. Tips & praktische informatie

  • Al eens van een mantelzorgmakelaar gehoord? Vind de ideale ondersteuning in jouw buurt: www.mantelzorgmakelaar.nl
  • Op de site vande rijksoverheid vind je meer informatie over mantelzorg. Hoe je hulp kunt krijgen en eventueel een vergoeding. Wanneer ben ik mantelzorger? | Rijksoverheid.nl
  • Wel zo fijn als je baas ‘mantelzorgvriendelijk’ meedenkt! Daar strijdt De Unie voor. Lees meer.
  • Mantelzorg en werk: hoe combineer je dat? CNV Vakmensen geeft je tips om het combineren van de zorg voor een ander en je werk wat makkelijker voor je te maken. Lees meer
  • Hoe mantelzorgvriendelijk is het bedrijf waar jij werkt? Als je een baan hebt maar ook de zorg voor een ander dan is het fijn als je werkgever meedenkt over de combinatie werk en zorg. Geeft jouw organisatie het goede voorbeeld? Laat het CNV Vakmensen weten! Lees meer

4. Doe de test

Twijfelgeval je of jij officieel mantelzorger bent.? Doe dan de test via zorgverzekeraar VGZ.


5. Lotgenoten

  • Jij bent echt niet de enige de problemen ervaart als mantelzorger. Op de website www.zorzorgik.nl vind je ervaringsverhalen van anderen, en kun je je eigen verhaal kwijt.