25/11/2018 | Leestijd 2 minuten

Klanttypes: hoe herken je ze?

Klanten zijn er in verschillende types; je hebt daarbij het rode, blauwe, gele of groene type met elk een eigen communicatiestijl. Als verkoper is het de kunst om het type klant snel te herkennen, zodat je weet hoe je het beste met deze klant om kunt gaan. Online opleider SkillsTown is gespecialiseerd in het opleiden van retail-personeel. Zij zetten de klanttypen voor je op een rij.

Klanttypes: hoe herken je ze?

Rode klant

Dit type klant neemt snel het initiatief en doet dat ook dat tijdens het gesprek. Ze zijn gedreven, besluitvaardig en direct. Ze gaan recht op hun doel af en zijn doortastend. Ook zijn ze verbaal sterk en schuwen ze het conflict niet. Ze verwachten van jou als verkoper dat je direct to the point komt, dat je efficiënt gebruik maakt van hun tijd en dat je denkt in oplossingen. Wees dus even daadkrachtig en direct als de klant zelf. 

Blauwe klant 

Dit type klant is correct en precies. Hij/zij komt weloverwogen, beheerst  over en heeft een logisch manier van denken. Deze klant neemt pas een besluit na zorgvuldige afweging van verschillende alternatieven. Dit type klant verwacht van jou dat je goed voorbereid bent, je alles weet van de producten, en voor- en nadelen kunt opsommen. En dat je de klant de ruimte geeft om een beslissing te nemen. 

Gele klant 

Dit type komt over als expressief en enthousiast. Beslissingen worden vaak gemaakt op basis van emoties. Gele klanten praten graag, maken makkelijk contact en staan graag in de belangstelling. Ze verwachten van jou als verkoper een open, vriendelijke sfeer en een beetje geduld voor de ietwat nonchalante manier waarop ze met jouw en hun eigen tijd omgaan. 

Groene klant

Dit type is rustig, stabiel, sociaal en ondersteunend. Groene klanten stellen persoonlijk contact op prijs en streven naar harmonie. Dit type klant verwacht van jou dat je zaken open en eerlijk benadert en dat je oprechte belangstelling in hem/haar toont. Deze klant houdt er niet van om onder druk gezet te worden en kan soms lang aarzelen. Verzeker deze klant daarom van de voordelen van zijn beslissing. 

Leer jezelf nog meer

Wil je meer tips en tricks om je verkoopskills te verbeteren? Met de interactieve online verkooptrainingen van SkillsTown haal jij het beste uit jezelf. Ga voor meer informatie naar www.retailskills.nl.